Nyhetsbrev fredag 12. juli: Per Sandberg planlegger «brutalt comeback» + FNB gås etter i sømmene

Fiskeriminister Per Sandberg på reise i Iran.

Hei i sommeren!

Her er oppsummeringen av sakene det er verdt å få med seg fra uka som har gått.

BARE KJEFT Å FÅ: Bergensavisen kunne lørdag melde at «fagbevegelsen tar fnb-oppgjør», med bilde av sju representanter fra arbeiderbevegelsen som, med armene korslagt over brystet stod oppstilt på tvers av veien, med bybanelinje og det hele. LO har saumfart FNB Bergens partiprogram på leting etter arbeidslivspolitikk, og konkluderer med at den er «ikke-eksisterende». Et utsagn fra FNB Bergens leder Trym Aafløy om at det er det samme for ham hva som står på ryggen til dem som pleier våre eldre og syke, bare de gjør en god jobb, bekymrer fagbevegelsen.

Til BA svarer Aafløy at han er skeptisk til privatisering og ikke vil akseptere nedgang i lønn eller dårligere arbeidsforhold: «Vær så snill å ikke henge dette Høyre-stempelet på meg».

Tirsdag publiserte samme avis intervjuer med åtte tidligere ansatte, én med navn og bilde, som kritiserer Aafløys fremferd som arbeidsgiver i vin- og sjokoladeforretningen han drev. Senere bekreftet tidligere gjester til Bergens Tidende at de hadde sluttet å bruke kafeen fordi Aafløy kjeftet opp egne medarbeidere i full offentlighet. Aafløy avviser anklagene, og mener det er en drittpakke fra Ap. Klassekampen kommenterer tilsvaret under overskriften «Trympsk».

BRUTALT FOR FRP: Om Aafløy synes det blåser på toppene i Bergen, kan han trøste seg med at han ikke er i Siv Jensens sko. «Katastrofemåling for Frp» kunne TV2 melde mandag, faktisk den verste på 24 år. Så ille er situasjonen, at tidligere nestleder Per Sandberg meldte seg på banen dagen derpå med enkronikk i NRK Ytring, som i et utilslørt varsel om politisk comeback. Han advarer sterkt mot at Frp skal størkne i formen som en- eller tosaksparti mot bompenger og innvandring, samt mot at nasjonalistiske strømninger vokser seg sterkere i partiet. Sandberg mener Frp må finne tilbake til profilen som bredt, liberalistisk folkeparti. Bare slik kan partiet svinge seg opp igjen mener Sandberg, og tenker særlig på stemmene fra byfolk.

Også han vil svinge seg opp: Hans retur til politikken vil komme, og det vil bli «brutalt», sa han til NRK tirsdag. Det blir ikke nødvendigvis til Frp: Til Klassekampen sier han at «I 2021 kommer det et parti som kommer til å spise av de store», og åpner for at han selv kan få en sentral rolle i dette partiet, som han ikke vil si navnet på.

STERKT LYS I FJØSLYKTA: Vi blir ikke ferdig med FNB! Etter det viste seg at sjokkmålingene på seinvinteren ikke var et blaff, har mediene tatt partiet på alvor og utsatt det for kritiske undersøkelser. Det er det ikke alle de nybakte politikerne som har tålt. Vestlandsavisene har funnet at flere av listekandidatene fra partiet som hevder å være et miljøparti – lokalpartiet i Bergen har en løvetann foran Ulriken, alt i grønn farge, som logo – som poster lenker til artikler med tvil om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte. På Askøy deler en listekandidat, Tom Idar Alfredsen, videoer fra Tommy Robinson, mens en annen Askøy-kandidat, Jarle Lyngbø, har sammenlignet Erna Solberg med Quisling og kalt henne «landsmorder». Rogalands Avis lederskribent mener det ferske, foreløpig organisasjonsløse partiet kan vise seg å bli sin egen verste fiende i opptakten til valgdagen: «Det kan fort vise seg å være en stor tabbe at fjøslykten får henge ute så lenge som til partiets første landsmøte i oktober».

FNB-TOPPENE TAR VALGOMAT, DEL 3: Vi fortsetter serien hvor vi blir kjent med landets nye protest-listetopper gjennom NRKs valgomat. Denne gang: Telemarks bompengetopp Tommy Ballestad om rødt kjøtt, privatisering og EØS.

APROPOS BOM: Elsykkelsalget boomer. Selgerne tror det blant annet skyldes bomringene, kan TU melde. Flere og flere i Oslo dropper bilen, skriver Dagsavisen.

LAKS OG LUS PÅ RØMMEN: Nær 50 000 oppdrettslaks rømte denne uken fra SinkabergHansens anlegg på Helgeland. Årsaken var ifølge selskapet at nota ble flenget opp under en mekanisk fjerning av lakselus. Nå slår både Fiskeridirektoratet og Norges jeger og fiskerforbund alarm rundt den potensielle skaden mot villaksen i området. Det er fem vassdrag i området som anses som viktige. Regiondirektør i fiskeridepartementet, Janne Andersensier til NRK at myndighetene ser på dette som en alvorlig stor rømming.

UTENRIKS 1: EU jobber på spreng for å overtale Iran til å fortsette med atomavtalen. Mandag kunngjorde det iranske regimet at det har brutt avtalens grenser for anrikelse av uran. Dagen før hadde USA sendt ut en invitasjon til samtaler, noe Iran avviste. Frankrikes president Emanuel Macron reiste onsdag til Teheran i forsøk på å holde avtalen i live. Spenningen mellom USA og Iran er høy. I dag kom meldingen om at båter fra den iranske revolusjonsgarden skal ha forsøkt å borde en britisk oljetanker ved Hormuz-stredet. Iran avviser dette. Båtene ble jaget av den britiske fregatten HMS Montrose, som eskorterte oljetankeren.

UTENRIKS 2: Demonstrasjonene i Hongkong fortsetter, til tross for at leder Carrie Lam har kunngjort at hun har lagt den omstridte utleveringsavtalen med Kina død. Demonstrantene mener Lam lyver. Her kan du lese vår bakgrunnartikkel om opptøyene, fra juni.

UKENS KURIØSE: En av de sprøere nyhetene denne uken kom fra USA, og handlet ikke om Trump: Et foreldrepar fikk satt inn feil embryo ved en «uforståelig feiltakelse», og måtte etter en gentest gi fra seg babyen til de biologiske foreldrene. Paret går til rettssak mot klinikken, skriver CBS.

Fortsatt god sommer!