Nyhetsbrev fredag 12. april: Bergensvalg «går til helvete» + Assange-sak «kan ta årevis» + Søviknes kan rykke opp

AVHØRT PÅ NYTT: Tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen, som Politiets sikkerhetstjeneste i midten av mars siktet for å ha diktet opp en straffbar handling og siden mistenkte i samtlige av trussel-sakene, ble mandag denne uka avhørt på nytt, skriver NRK. Ifølge Bertheussens forsvarer John Christian Elden er ikke siktelsen utvidet – han regner for øvrig med at «alt henlegges samlet ut fra hva som foreligger, det vil si ikke foreligger, per i dag»PST har ikke kommentert dette eller saken for øvrig.

NYE ROLLER: Sylvi Listhaug og Terje Søviknes er innstilt som første og andre nestleder i Fremskrittspartiet. Førstnevnte måtte trekke seg fra jobben som justisminister i fjor – og ble konstituert nestleder etter at Per Sandberg trakk seg fra alle verv. Søviknes gikk av som olje- og energiminister i august og er tilbake som ordfører i Os. Han ble valgt til nestformann i partiet allerede for 20 år siden, men trakk seg i 2001 etter å ha innrømmet seksuell omgang med en beruset 16-åring under et landsmøte i FpU. Søviknes mener samleiet var frivillig, kvinnen mener hun ble voldtatt. Saken ble henlagt av politiet, og en begjæring om gjenopptakelse ble i fjor avvist av både stats- og riksadvokaten. Kvinnen har søkt om voldsoffererstatning, men advokat Jannicke Keller-Fløystad opplyser til Filter Nyheter at de ennå ikke har fått svar.

POLITISAK: Stortingets administrasjon anmelder stortingsrepresentanten Hege Haukeland Liadal (Ap) etter at Aftenposten tidligere denne uka avslørte at hun har levert fiktive reiseregninger for over 60 000 kroner. – I denne vanskelige saken, synes jeg det er ryddig at politiet har en gjennomgang. Jeg har gjort feil og er lei meg for det, skriver Haukeland Liadal på Facebook.

«GÅR TIL HELVETE»: 16,9 prosent av bergenserne vil stemme på«Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i kommunevalget til høsten, viser en fersk meningsmåling fra Respons Analyse i Bergens Tidende. Bykset på ti prosentpoeng gjør lista til byens tredje største parti. «Helt eksepsjonelt», skriver kommentator Frøy Gudbrandsen. Meningsmålingen ble gjennomført noen dager etter at 15 nye bomstasjoner i byen ble satt i drift.

Lista stjeler flest velgere fra Høyre (24,1 prosent) og Fremskrittspartiet (4,8 prosent) – nesten halvparten forsvinner fra sistnevnte. Sammen med statlige og fylkeskommunale midler skal de nye bomstasjonene finansiere «Miljøløftet», som blant annet skal gi mer bybane. Høyre og Frp står i en skvis og trenger hjelp fra regjeringen, mener kommentatoren: «Det er inngått en avtale med staten, som Bergen er forpliktet til å følge […] Kommer Erna Solberg og Siv Jensen til å sitte og se på at valget i Bergen går til helvete uten å gjøre noe?».

Lista har argumentert for at bompengeinnkrevingen rammer tilfeldig og «hardest de som tjener minst». At bompenger er sosialt urettferdig, ser ut til å få større gjennomslag i bergenspolitikken, skriver Gudbrandsen. Tidligere denne uken foreslo Høyre at bomregningen for familier med lav inntekt bør kuttes. – Jeg har aldri opplevd noe lignende. Blant menn i Bergen er bomlisten nå større enn Ap. Bare ordene vrenger seg i munnen min, det er så annerledes, sier avisas valgekspert Johan Giertsen.

NEPPE UTLEVERT MED DET FØRSTE: Grunnleggeren av Wikileaks – nettstedet som siden 2006 har bidratt til ny kunnskap om blant annet krigene i Irak og Afghanistan, men også offentliggjort enorme mengder ukuratert, hemmeligstemplet informasjon, eksponert sensitiv, privat informasjon om enkeltpersoner og bidratt til å spre konspirasjonsteorier om Hillary Clinton og det demokratiske partiet– ble i går båret ut av den ecuadorianske ambassaden i London og arrestert.

Assange er begjært utlevert til USA, der han foreløpig er tiltalt for å ha bistått varsleren Chelsea Manning i et forsøk på å bryte seg inn i de amerikanske myndighetenes nettverk for deling av klassifiserte dokumenter i 2010. Manning ble nylig fengslet for å nekte å vitne mot Wikileaks-frontfiguren. Assange mener han er uskyldig i det han er tiltalt for, og tiltalen «koker ned til å ha oppfordret en kilde til å gi informasjon, og deretter forsøke å skjule denne kilden», ifølge en av hans advokater.

Den kan gi ham en straff på maksimalt fem års fengsel, men også bli vesentlig utvidet dersom amerikanerne får ham inn i landet. Utleveringsprosessen er imidlertid komplisert og kan vare i årevis, ifølge AP.

Den norske ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN er blant dem som protesterer mot pågripelsen. «Sakens kjerne er […] medienes rett til å publisere ubehagelige sannheter gjennom lekkasjer», skriver styremedlem Rune Ottosen og nestleder Kjersti Løken Stavrum i en pressemelding.

DØMT I MAROKKO: En sveitsisk mann (33) er dømt til ti års fengsel i Marokko etter dobbeltdrapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) før jul. Mannen er ikke dømt for å ha noe med selve drapene å gjøre, men er funnet skyldig i å ha deltatt i en terrororganisasjon, forsvart terror og ikke melde fra om en kriminell handling, skriver NRK. Mannen ble arrestert i begynnelsen av januar. Også en annen sveitsisk statsborger (25) er tidligere blitt arrestert – begge mennene er konvertitter til islam. Marokkanske myndigheter skal totalt ha pågrepet 18 personer i saken, inkludert de fire som er mistenkt for å stå bak ugjerningen.