Nyhetsbrev fredag 10. august: Støre kaller Sandberg en «stor fisk» for Iran + nye «nigger»-anklager om Trump

Litt av den siste utviklingen i Sandberg-saken:

 • «Etter endelig å ha klart å si unnskyld, trekker Per Sandberg tilbake hele beklagelsen», skriver VG-kommentator Astrid Meland etter Sandbergs korte møte med pressen i Mandal i går. Den mest påfallende uttalelsen til statsråden der:
  – (…)Og så skal jeg ikke gå inn på hvilke vurderinger jeg gjorde fordi jeg valgte å ikke varsle. Og at jeg valgte å ta med mobiltelefonen.»
   – Var det spesifikke grunner til at du ikke varslet?
  – Det var det.
  Så nektet han å utdype hva det skulle bety. Finnes det egentlig noen gyldig grunn til å gå bak ryggen på Statsministerens kontor?
 • Jeg har intervjuet en tidligere Iran-sjef i CIA som: 1) tror Sandbergs Iran-reise er nyttig for regimet i propaganda, 2) at hackede data fra telefonen hans fort kan havne hos russisk etterretning i tillegg til Teheran, 3) at dataene kan brukes blant annet til å spesialtilpasse utsendelser av spionprogramvare til Sandbergs kontaktliste, og 4) at norsk kontraspionasje sannsynligvis er bekymret for hvordan den iranske ambassaden har forholdt seg til Bahareh Letnes. Les intervjuet her.
 • Jonas Gahr Støre (Ap) på Politisk kvarter: «Den iranske ambassaden i Norge har meldt tilbake at de har fått en stor fisk på kroken når de får en norsk statsråd til å komme og feire revolusjonen. For det er helt uvanlig. Det må tolkes som at man her gir et politisk signal»
 • Sandberg: «Det var ikke feiring av sharia eller noe i den duren da jeg var til stede».
 • Christian Tybring-Gjedde (Frp): «Det at Sandberg deltar på en slik markering, er et hån mot de grunnleggende frihetsverdiene som samfunnet er tuftet på»  (Klassekampen, der også Hans Rustad og Hege Storhaug er sinna på Sandberg).
 • Krf-leder Knut Arild Hareide (som tidligere har blitt beskyldt av Listhaug for å «sleike imamer oppetter ryggen»): «Det overrasker meg at ikke regjeringen tydeligere har tatt avstand fra Sandbergs deltakelse av Irans nasjonaldag. Kontakt og dialog – ja. Men nei til deltakelse på det reaksjonære regimets egen feiring av at Iran ble erklært som en «islamsk-republikk» med Ayatollah Khomeini som øverste leder»
 • Frp i Ås ber Sandberg vurdere å gå av og har betalt for Facebook-annonsering (!) av et Sandberg-kritisk innlegg.
 • MDG mener Sandberg må gå av.

DÅRLIG TID: Kilder i Labour sier til Politico at Jeremy Corbyn har mindre enn én måned på seg til å snu i håndteringen av antisemittisme-skandalen. Alternativet er at den opprivende konflikten ender med full splittelse i partiet og at flere av partiets parlamentrepresentanter går av, ifølge innsiderne.

NYE RASIST-ANKLAGER: Har Donald Trump hatt for vane å si «nigger», og finnes det lydopptak av det fra programleder-karrieren hans i The Apprentice? Det vet vi ennå ikke, men temaet er definitivt bragt på banen igjen i memoarene til Omarosa Manigault, som var Apprentice-kjendis før hun ble en del av Trumps valgkamp-apparat og senere fikk en stilling i Det hvite hus (som hun brått måtte slutte i). «Det hadde til slutt sunket inn at personen jeg trodde jeg kjente så godt i så lang tid faktisk var en rasist. Å bruke N-ordet var ikke bare måten han pratet på men, mer forstyrrende, det var slik han så på meg og andre afroamerikanere», skriver Omarosa i boken, som The Guardian har fått tak i. Hun hevder også at hun personlig var vitne til at president Trump refererte til den filipinskættee ektemannen til rådgiver Kelyanne Conway som «fucking FLIP! Disloyal! Fucking Goo-goo». Det er ventet at Manigaults troverdighet, med rette eller ei, vil bli forsøkt trukket i tvil de neste dagene. Det virker foreksempel litt rart at hun først nylig har oppdaget at Trump er rasist hvis han har vært åpenlyst rasistisk siden lenge før valgkampen.

TROMS TROSSER MÆLAND: Eivind Smith, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo mener Stortinget bør behandle hele sammenslåingen av Troms og Finnmark på nytt, og at det er politisk frykt hos den borgerlige regjeringen som står i veien for det. – Dersom Stortinget nå tar innover seg at de må følge loven, noe de selvsagt bør gjøre, bør saken tas opp på nytt. Det vil etablere legitimitet for resultatet, uansett hva det blir, sier Smith til NTB. I et ekstraordinært fylkesting i dag er det ventet at også Troms sier nei til være med i fellesnemnda for Troms og Finnmark – organet som skulle håndtere forberedelsene av den omstridte sammenslåingen av de to fylkene. Da vil hele saken bli sendt tilbake til departementet, og kommunalminister Monica Mæland må overta og eventuelt sluttføre prosessen med å danne det nye fylket. Da fylkestinget i Finnmark stemte ned deltagelse i nemnda, ville Mæland at Troms skulle gjennomføre prosessen alene – det vil altså ikke et flertall av politikerne der.

God helg!