Nyhetsbrev fredag 1. mars: «Klikke litt i vinkel» + forbud mot homo-rehab


KLIKKE LITT I VINKEL: Finansminister Siv Jensen tjuvstartet i morges regjeringens presentasjon av stortingsmeldingen «Muligheter for alle. Fordeling og sosial bærekraft» – som opposisjonen har skrudd opp forventningene til – ved å slå fast at innvandring er årsaken til både økt ulikhet og barnefattigdom i Norge.

dagens VG sier Jensen at «økningen i barnefattigdommen består nesten utelukkende av barn med to innvandrerforeldre» og at partiene på venstresiden «lider av snillisme»«Når bare hver tiende kvinne fra Somalia er i vanlig jobb, da forteller det om hvor mislykket integreringen har vært», sier Frp-lederen.

Påstanden om at de fattige er årsaken til at fattigdom finnes (vi bare antar at venstresiden leser Jensen slik) får Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til å «klikke litt i vinkel», som hun selv skriver på Facebook«Her har Siv Jensen i seks år gitt nesten hele kaka til milliardærene, og nå ber hun vanlige folk passe seg før innvandrerne tar kakestykket deres».

I Politisk kvarter i morges ville også SV-leder Audun Lysbakken ha fokus over på de rikeste: «Siv Jensen er finansminister for den økonomiske eliten i Norge. Hun har gitt svære penger til milliardærene og hun er ute etter tåkelegging og bortforklaring. Ulikhetene i Norge øker av flere grunner, ikke minst at de rikeste drar ifra».

En som er «enig i det aller meste av problembeskrivelsen til Jensen», er Aps Anette Trettebergstuen, som likevel slår fast at det snart «må være slutt på at Frp blåser ut angrep i hytt og vær uten å ta ansvar for at dårlig inkludering og sysselsettingspolitikk skjer på deres vakt».

Stortingsmeldingen legges fram klokken 12.30 – både Jensen, Trine Skei GrandeJan Tore Sanner og Kjell Ingolf Ropstad vil være til stede.

HJALP SVIGERSØNNEN: Donald Trump overkjørte både CIA, andre etterretningstjenester og Det hvite hus’ sjefsadvokat da han beordret sin stabssjef om å gi Jared Kushner sikkerhetsklarering på øverste nivå i fjor, skriver New York Times i dag. Presidenten har tidligere avvist at han hadde noen rolle i klareringa, som har gitt hans egen svigersønn tilgang til USAs best bevoktede statshemmeligheter og mest sensitive etterretningsinformasjon.

Jared Kushner er gift med Ivanka Trump og fungerer som en av Trumps nærmeste rådgivere, med særlig ansvar for Midtøsten (han har sittet i møter med statsledere i regionen, inkludert Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, så seint som denne uka).

Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor 38-åringen i over et år etter at han fikk jobben ikke ble sikkerhetsklarert, men det skal ha vært reist spørsmål ved hans forretningsforbindelser i utlandet. Kushner unnlot dessuten å oppgi sine 2016-møter med både den russiske ambassadøren til USA og sjefen for en statseid russisk bank da han skulle gjennom den formelle klareringsprosessen.

Stabssjef John Kelly (som gikk av i januar) skal ha vært så bekymret av ordren at han umiddelbart dokumenterte det som hadde skjedd, skriver avisa.

FORBUD MOT HOMO-REHAB: Klassekampen følger opp sakene om «Til Helhet», et nettverk som inntil nylig var knyttet til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads menighet Oslo Misjonskirke Betlehem. Nettverket tilbyr «hjelp» til personer som selv opplever at de har en «uønsket seksuell orientering». Venstre-topper vil nå ha et forbud mot såkalt «konversjonsterapi», og har spilt det inn til partiets landsmøte i mars. Ropstad sier at han ikke har vurdert Venstre-forslaget nå. Statsråden har for øvrig tatt avstand fra «seksuell reorientering», men uttalte i forrige uke til Vårt Land at han «har forståelse for at Til Helhet kan oppleve seg tolket i verste mening».

FORTSATT HALALPØLSEFEST: «Jeg kommer aldri til å dra på bursdagsfest hos [Rita] Ottervik eller andre toppolitikere, i hvert fall ikke hvis det pågår en strid der jeg har støttet den politikeren som inviterer», slår Adresseavisas Trygve Lundemo fast i dag, i en kommentar om at politiske journalister og aviskommentatorer deltok på bursdagsfesten til Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik og tidligere DN-journalist Kristian Skard på et utested i Oslo tirsdag.

Blant festdeltakerne var det flere som i det siste har skrevet kritisk om Trond Giske, blant dem VG-journalistene som først omtalte varselet om videoen der Giske poserer med en ung kvinne på byen – en sak avisa seinere beklaget fordi den feilaktig ga inntrykk av en metoo-sak – og Dagbladets Marie Simonsen, som kalte Giske «kødd» i en kommentar og måtte trekke tilbake en påstand om at han hadde sextrakassert.

«Ble det ikke litt mye samrør», spør politisk redaktør Kato Nykvist i Nationen, som samtidig påpeker at også NRK-journalistene som avslørte at kvinnen i Giske-videoen ikke oppfattet poseringen som problematisk, var invitert.

APROPOS TROND: De siste ukenes Giske-ballade endte som kjent med at valgkomiteen i Trøndelag Ap var enstemmig i avgjørelsen om å ikke innstille ham som medlem av arbeidsutvalget og styret, men nå spekuleres det i om Giskes navn likevel vil komme opp som benkeforslag på helgas fylkesårsmøte. Giske selv «vil ikke spekulere i det der» og sier at det ikke kommer til å skje, men avviser likevel ikke å la seg «benke» inn.