Nyhetsbrev fredag 1. februar: USA går ut av viktig atomvåpen-avtale + Røkke kan tjene milliarder på omstridt høyhus

INVITASJON TIL VÅPENKAPPLØP? USA suspenderer nå den viktige atomvåpen-nedrustningsnavtalen med Russland fra 1987 som omfatter mellomdistanseraketter, kunngjorde utenriksminister Mike Pompeo i ettermiddag. Begrunnelsen er at Russland «gjennom flere år» har brutt vilkårene i den såkalte INF-avtalen og slik «satt millioner av europeere og amerikanere i større fare». (NRK har en gjennomgang av detaljene her). Trump-administrasjonen har i flere måneder varslet at USA var klare til å ta dette skrittet, men nå trer suspensjonen i kraft fra i morgen – noe som innebærer at USA trekker seg helt ut av avtalen om 180 dager hvis ikke amerikanerne innen da er fornøyd med innrømmelser på russisk side. NATO stiller seg offisielt bak beslutningen, men en rekke europeiske land er bekymret for hva som er alternativet – mange analytikere tror Russland vil se dette som en åpning for utplassering av våpen nye steder og et uforutsigbart nytt rustningskappløp. FLERTALLS-STRAFF: Januar er over, og gjennomsnittet av meningsmålingene i årets første måned – sammenstilt av pollofpolls.no – plasserer KrF og Venstre svært tydelig under sperregrensa:      R: 4,0 % (-0,1 fra desember)      SV: 7,4 (+0,4)      Ap: 28,3  (+0,6)      MDG: 3,1 (+0,1)      Sp: 11,9 (+0,5)      KrF: 3,5 (-0,1)      V: 3,3 (-0,3)      H: 24,2 (-0,8)      Frp: 12,3 (-0,7) HØYSPENNING: Høyre og Venstre angriper Sp-leder 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.