Nyhetsbrev fredag 1. februar: USA går ut av viktig atomvåpen-avtale + Røkke kan tjene milliarder på omstridt høyhus

INVITASJON TIL VÅPENKAPPLØP? USA suspenderer nå den viktige atomvåpen-nedrustningsnavtalen med Russland fra 1987 som omfatter mellomdistanseraketter, kunngjorde utenriksminister Mike Pompeo i ettermiddag. Begrunnelsen er at Russland «gjennom flere år» har brutt vilkårene i den såkalte INF-avtalen og slik «satt millioner av europeere og amerikanere i større fare». (NRK har en gjennomgang av detaljene her). Trump-administrasjonen har i flere måneder varslet at USA var klare til å ta dette skrittet, men nå trer suspensjonen i kraft fra i morgen – noe som innebærer at USA trekker seg helt ut av avtalen om 180 dager hvis ikke amerikanerne innen da er fornøyd med innrømmelser på russisk side. NATO stiller seg offisielt bak beslutningen, men en rekke europeiske land er bekymret for hva som er alternativet – mange analytikere tror Russland vil se dette som en åpning for utplassering av våpen nye steder og et uforutsigbart nytt rustningskappløp.

FLERTALLS-STRAFF: Januar er over, og gjennomsnittet av meningsmålingene i årets første måned – sammenstilt av pollofpolls.no – plasserer KrF og Venstre svært tydelig under sperregrensa:

     R: 4,0 % (-0,1 fra desember)
     SV: 7,4 (+0,4)
     Ap: 28,3  (+0,6)
     MDG: 3,1 (+0,1)
     Sp: 11,9 (+0,5)
     KrF: 3,5 (-0,1)
     V: 3,3 (-0,3)
     H: 24,2 (-0,8)
     Frp: 12,3 (-0,7)

HØYSPENNING: Høyre og Venstre angriper Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for populisme i strømpris-debatten (som spisset seg til på NRKs Debatten i går), og har et poeng: I 2011 var det Sp-statsråd Ola Borten Moesom signerte avtaler om mer strømutveksling mellom Norge og Storbritannia (etter å ha advart mot krafteksport til EU fra opposisjon to år tidligere) , og i 2012 om bygging av undersjøiske strømkabler til både Tyskland og britene. Dette får Vedum nå i retur når Sp nå advarer om den nye North Connect-kabelen fra Eidfjord til Skottland. – Hem er det vi ser på regjeringens hjemmesider fra den tiden, som er smørblid over at disse avtalene er gjort? Det er Senterpartiets statsråd i Olje- og energidepartementet Ola Borten Moe. Det er definisjonen på populisme. Det er blodig useriøst, sier Stefan Heggelund (H) til VGVedum svarer at det var riktig å si ja til de to kablene til Tyskland og Storbritannia, men feil å si ja til en tredje. – Vi mener at nå er nok nok, sier Sp-lederen .

MILLIARDGEVINST: Kjell Inge Røkke kan tjene 3,8 milliarder kronerpå den omstridte skyskraperen på Fornebu, hevder motstandere av det minst 200 meter høye bygget som er behørig lansert som «Verdenshavens hovedkontor» med Erna Solberg på laget – men som også omfatter andre kontorer, hotell og utleieleiligheter. Finansavisen  (ikke på nett) har ettergått regnestykket med eiendomseksperter som mener anslaget er for høyt, men at Røkke kan tjene fra én til godt over to milliarder på bygningen.