Nyhetsbrev: Forsvarsministeren tordner mot lekkasjer og IS-lederen som oppfordret til Europa-terror er drept

(Dette er webversjonen av et daglig nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen din, gratis og reklamefritt).

Donald Trumps møte med Mexicos president (som tidligere har sammenlignet Trumps retorikk med Hitlers) og hans påfølgende tale om innvandring i kveld kommer helt sikkert til å forløpe ukontroversielt og friksjonsløst.

Ellers:

– Manipulere demokratiske prosesser
I dag skriver Klassekampen at Ine Eriksen Søreide helt siden i fjor høst har jobbet ut fra et mandat som skyver de virkelig store bevilgningsøkningene i Forsvaret til etter 2020 (lenge etter valget neste år). I dag, i en pause fra budsjettkonferansen, understreker hun at det kommer en «betydelig økning» også i 2017. Dette er tredje dag på rad forsvarsministeren må forholde seg til opplysninger om langtidsplanen som stammer fra vanligvis hemmelige regjeringsnotater – dokumenter som også ble lekket til en rekke Høyre-politikere fra en mystisk avsender under landsmøtet i april. «Det begynner etter hvert å bli en vane at det kommer lekkasjer i forbindelse med viktige beslutninger, og det er åpenbare forsøk på å manipulere demokratiske prosesser. Det har ikke lyktes så langt, og det kommer heller ikke til å lykkes denne gangen», sier Eriksen Søreide. I Politisk kvarter i morges uttalte hun at hun «ikke har noe bilde av» hvem som står bak lekkasjene.

 

Hemmelig maktkamp og 9/11-konspirasjonsteorier
Oslo-imamen Zulqarnain Sakandar Madni (43) ble i 2006 og 2009 kjent for å ha mer enn antydet at det var USA selv og/eller jødene som sto bak terrorangrepene 11. september 2001. I dag skriver vi i Filter Nyheter (og Vårt Land, som var først ute) at imamen har havnet i valgkomiteen som skal innstille til nytt styre i Islamsk Råd Norge (IRN). Dermed har maktkampen i organisasjonen, som er ment å representere alle norske muslimer, fått enda en aktør med kontroversielle offentlige opptredener i bagasjen. Det tok litt tid å finne ut av, siden dagens fungerende (og omstridte) ledelse i IRN har prøvd å holde hemmelig hvem som er medlemmer av valgkomiteen.

 

Terroroppfordringen lever videre
En av grunnleggerne av IS og terrororganisasjonens fremste propagandist, Abu Muhammad al-Adnani, ble – etter alt å dømme – drept i et amerikansk droneangrep nord i Syria natt til i går. Al-Adnani antas å ha sørget for at halshugginger av gisler og massakre av sivile ble distribuert som profesjonelle videoproduksjoner verden over, en svært viktig faktor i rekrutteringen av fremmedkrigere til «kalifatet». Han var også sentral i utbredelsen av IS-angrep utenfor regionen, og var den som for to år siden oppfordret muslimer til å drepe europeere der de bor, med de midlene som måtte være tilgjengelig: «Smadre hodet med en stein, slakt ham med en kniv eller kjør over ham med bil». Attentatet i går betyr ikke nødvendigvis at IS er varig svekket. «Isolert er Adnanis død bortfallet av en viktig strategisk og operativ leder i Islamsk stat – men bare én person. Han er trolig mulig å erstatte, slik IS har gjort med andre ledere som har blitt drept», sier terroreksperten Seth G. Jones ved tankesmien RAND, til New York Times.

 

Milliarder til å hjelpe dem der de er
Allerede i neste års statsbudsjett, som legges fram 6. oktober, vil regjeringen ha flere milliarder i «ekstra» handlingsrom fordi den kortsiktige asylkrisen er over for Norges del. Basert på UDIs tall for hva det koster å ha en asylsøker boende på mottak i ett år, har NTB beregnet at denne ene utgiften alene bli 5,6 milliarder kroner lavere neste år om asyltilstrømningen holder seg på samme nivå som i dag. I tillegg vil staten kunne regne med å bruke mindre penger på blant annet uttransportering og selve saksbehandlingen hos UDI og politiet.

 

Ha en fortsatt fin dag!
Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter