Nyhetsbrev: Forfatter drept i attentat etter Facebook-satire – og slik skal Hillary vinne presidentdebatten i natt

Russland ble beskyldt for krigsforbrytelser flere ganger under det heftige møtet i FNs sikkerhetsråd i går. Grensegjerdet på Storskogble bygget for nærme Russland (lol), St. Olavs hospital beskyldes for å ha  utsatt operasjonen av en 13-åring som taktisk spill i legestreiken, og det var visst den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad som ba Allah brenne Abid Raja (V) i helvete og kalte politikeren et «skittent svin» og «forræder»fordi han uttalte seg kritisk om hijab i forrige uke. Ellers:
Drept for satire – igjen
Islamistiske fiender av ytringsfriheten har myrdet nok en meningsmotstander. Den jordanske forfatteren og aktivisten Nahed Hattar (56) ble i går skutt tre ganger i hodet fra kloss hold på trappa til rettsbygningen der den ikke-religiøse 56-åringen skulle på tiltalebenken for å ha «fornærmet Islam». Hattars forbrytelse var å publisere en satiretegning på Facebook som var ment å gjøre narr av IS-terroristers syn på paradis ved å framstille gud som en tjener. Gjerningsmannen ble pågrepet etter attentatet. Angrepet fordømmes av jordanske myndigheter, men Hattars familie og støttespillere anklager statsminister Hani al-Mulki for å ha skapt den fiendtlige atmosfæren som ledet til skuddene. Hattar er regnet som en kontroversiell kommentator som tidligere har blitt arrestert for kritikk av kongen i Jordan, og flere framtredende konservative i landet skal i går ha hyllet blasfemidrapet i sosiale medier.

 

– Antivitenskapelig sludder
Norgesgruppen, Coop og Rema driver med kommersielt motivert, kunnskapsløs skremselspropaganda når de går til angrep på genmodifisert mat, mener forskerne vi i Filter Nyheter har snakket med. Før helga gikk matvaregigantene ut i VG for å be om forbud mot maissorten 1507 selv om verken Vitenskapskomiteen for mattrygghet eller Miljødirektoratet ser noen grunn til å hindre import.Matgigantene skrev blant annet om sprøytemidler som «kan gi hjerneskade» og «havne på middagstallerkenen vår», og er nå en del av «Nettverk for GMO-fri mat». – Det er vel en del av vår tid å basere seg på antivitenskapelige strømninger og konspirasjonsteorier om det ene og det andre. Det er kanskje bekvemt for matvarekjedene å kaste seg på en slik folkelig trend, sier professor Ole Gjølberg ved NMBU. (Det kommer en oppfølging med svar fra selskapene).
Forventningsspillet
Ajajaj, i skrivende stund er det bare 13 timer til Donald Trump og Hillary Clinton barker sammen på samme scene, og det i en periode av valgkampen der Hillary har helt marginale ledelser  på meningsmålingeneDet er ventet at opp til hundre millioner amerikanere vil få med seg duellen, i så fall en utradering av den tidligere debattrekorden – da 80 millioner så Jimmy Carter mot Ronald Reagan i 1980.

Få tror at Trump er i stand til å snakke politikk gjennom halvannen time uten å rote seg inn i usjarmerende situasjoner. Samtidig er Clinton-leiren bekymret for at han kan bli framstilt som «vinner»  bare han unngår en akutt skandale, mens Hillary ikke tåler noen feilskjær. (Interessant sammenstilling med George W. Bush vs. Al Gore i 2000 her, Bush forberedte seg i fem måneder, noe Trump -neppe- har gjort.) New York Times-spaltisten Ross Douthat er blant dem som mener det er mer rett-fram: «A series of debates between a man proudly unprepared for the office of the presidency and a woman of Clinton’s knowledge and experience should produce a predictable outcome: She should win, and he should lose». Det er kanskje første gang siden 1960-tallet to presidentkandidaterstår så langt fra hverandre når det kommer til rasespørsmål og kvinnesyn, og det blir spennende å se hvor aggressivt Clinton vil ta et oppgjør med Trumps misogyni og rasismelefling. (Verdt å lese David Axelrods forhåndsanalyse her). Et av de store temaene blant amerikanske journalister de siste dagene har vært hvorvidt debattlederen, NBC-ankermannen Lester Holt, skal ta Donald Trump på fersken når han lyver (det er ofte) eller ha en mer tilbaketrukket rolle og la faktasjekkingen være opp til motkandidaten. Den 90 minutter lange debatten starter klokka 03 i natt norsk tid og vises sånn omtrent overalt, for eksempel her (eller på CNN eller NRK 1).

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter