Nyhetsbrev: Hver femte svenske vil stemme Sverigedemokratene og John Fredriksen er bare god for 92 milliarder i år

(Foto: Johan Wessman / News Øresund / CC)

Våpenhvilen i Syria har kollapset (= ferske barnedrap). Krona øker kraftig etter at Norges bank holdt styringsrenta på 0,50 prosent ogvarslet at den vil holde seg omtrent der «de neste par årene». Matvarekjedene melker nordmenns elendig begrunnede frykt for genmodifisert mais, og Jonas Gahr Støre belærte Siv Jensen om tv-programmet Luksusfellen på Politisk kvarter i morges. Ellers:

 

Vinner ikke velgere fra SD
Sverigedemokratene har nå 19 prosents oppslutning, ifølge en måling gjort av Ipsos for Dagens Nyheter. (Ca. 3-5 prosentpoeng høyere enn Frps oppslutning i Norge, der altså). Det er høyeste notering noensinne på denne målingen, og samtidig ser Moderaternas oppslutning ut til å synke (endringene fra august er innenfor feilmarginen). Høyres søsterparti har nå bare fem prosentpoeng høyere oppslutning enn SD, selv etter iherdige forsøk fra Moderaterna på å markere seg i asyl- og justispolitikk. – Akkurat nå er det ingen synlig tendens til at støtten til SD kommer til å bli mindre. Støtten er fortsatt sterk i brede grupper, særlig blant menn og eldre. Partiet har ennå svakere støtte blant kvinner og unge, sier Ipsos-sjef David Ahlin.

 

Hvite menn som pusher 50 mrd
Det er nå 251 personer i Norge med en reell formue på mer enn én milliard kroner, ifølge Kapital. Både Røkke og Reitan har økt formuen med seks milliarder siden i fjor, mens det ikke er i nærheten av å gjøre utslag at Fredriksen er oppført med nedgang på fem milliarder. Dette er topp ti på Kapitals 400 rikeste-liste, som er ute i dag:

1. John Fredriksen – 92,0 milliarder kroner
2. Odd Reitan – 43,0 milliarder kroner
3. Johan Johannson – 35,5 milliarder kroner
4. Johan Henrik Andresen – 27,2 milliarder kroner
5. Ole Andreas Halvorsen – 26,4 milliarder kroner
6. Stein Erik Hagen – 24,0 milliarder kroner
7. Torstein Hagen – 20,2 milliarder kroner
8. Arne Wilhelmsen – 19,0 milliarder kroner
9. Petter Stordalen – 18,0 milliarder kroner
10. Kjell Inge Røkke – 17,2 milliarder kroner

 
 

Valgoppgjør ute av kontroll
Rundt 40 mennesker er drept av sikkerhetsstyrker under opptøyer med skyting, bilbranner, arrestasjoner og angrep på opposisjonspartier som har pågått siden mandag i Den-ikke-nødvendigvis-så-demokratiske republikken Kongo. Samtidig er minst seks politifolk drept av demonstrantene. Bakteppet er at motstandere av president Joseph Kabila frykter han skal holde på makta etter at hans lovmessige periode er utløpt, ved å stadig skyve på valget som egentlig skal holdes i november under dekke av logistikkproblemer. Mens opposisjonsledere ber om internasjonale sanksjoner mot Kabila, truer presidenten med straffeforfølgelse av politikere som støttet demonstrasjonene.

 

Kremlologi i New York
Politico har en veldig interessant artikkel om hvordan det hemmelighetsfulle og kaotiske valget av ny generalsekretær i FN foregår. Kanskje ikke så overraskende at et kandidatur er dødsdømt om Russland vender tommelen ned, men les detaljene i valgordningen. «Despite a recent effort at openness, the method used to pick the leader of the U.N. remains subject to backroom horse-trading and entangled in the organization’s complex system of rotating decision-makers and competing vetoes. Unlike in a normal election, the rules for selecting a winner are few, leaving the door wide open for political posturing and accusations of unfair advantage», skriver avisa.
Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter