BREXIT ELLER MAYDAY: Nå er det alvor! Theresa May holder hastemøte i regjeringen klokka 15 for å få ryggdekning for utkastet til skilsmisseavtale framforhandlet med EU. I forkant informerer hun ministrene én og én for å overbevise dem om at det ikke var mulig å få et bedre resultat. Framtredende Brexit-tilhengere betegner imidlertid den lekkede delen av utkastet som et svik, og ministrene som har støttet å forlate unionen er under intenst press. De hadde i morges et eget fraksjonsmøte. Eks-minister og May-rival Boris Johnson kaller avtalen «totalt uakseptabel» og sammenligner Storbritannias posisjon der med «en vasallstat». Brexit-banden vil bli svært lite begeistret for hovedoppslaget i The Times i dag, der lekkasjer fra en briefing gitt EU-ambassadørene indikerer at EU-forhandlerne føler seg trygge på at Mays innrømmelser i overgangsløsningene (som skal reforhandles i 2020) gjør at unionen «beholder all kontroll» og har den beste forhandlingsposisjonen i fortsettelsen. (Noen av ambassadørene rykket i morges ut for å brannslukke og avviser avisas framstilling).
Forutsatt at regjeringen er enig med seg selv i ettermiddag, kommer hele det 400 sider lange juridiske avtaleutkastet til å bli offentliggjort sammen med et politisk rammeverk for det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia. Samtidig vil May holde en pressekonferanse og starte arbeidet med å overbevise  velgerne, resten av partiet og et parlamentsflertall i forsøket på å beholde statsministerjobben. Følg The Guardians gode direkteblogg her.

NEDSTEMT AV ALLIANSEPARTNERNE: Går det mot nyvalg i Sverige? Moderaternas leder Ulf Kristersson startet onsdagen med å tape statsministeravstemningen i Riksdagen, 195-154. Det var forsåvidt ventet, siden han fremdeles bare har støtte fra Kristdemokraterna og Sverigedemokratene. Men etter at Liberalerna og Centerpartiet gjorde alvor av å forkaste en regjeringsløsning avhengig av SD-støtte, er splittelsen i den borgerlige alliansen ugjenkallelig – det er første gang siden 1978 at et borgerlig parti stemmer ned en statsministerkandidat på høyresida.– Det er den alvorligste krisen i Alliansen jeg har vært med på i mine år i politikken. De neste ukene setter dens framtid på prøve, sa Kristersson etter at resultatet var formalisert.
Nå kan svenskene få den mildt absurde situasjonen at Stefan Löfven blir sendt til statsministeravstemning mot sin vilje (fordi også han vil tape i dagens situasjon) samtidig som partiet hans mener Centerpartiets Annie Löof heller skal få ballen i regjeringssonderingene. (Eller hva man nå kaller kaoset på dette stadiet). Neste steg avgjøres av «stortingspresident» Andreas Norlén i morgen.

SISTE: Astrid Søgnen går av som utdanningsdirektør i Oslo 1. desember etter den intense maktkampen med skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

VARSKU: Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman kan være i ferd med å gå av midt i den tilspissede situasjonen i Gaza.

FRISK TEORI: Minerva spekulerer, ganske godt begrunnet, på om KNM «Helge Ingstad» kan ha jaktet på en russisk ubåt like før forliset.

STARTER KRIGEN OM BOMPENGE-SANNHETEN: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det er på tide at Frps politikere blir åpne på at veisatsingene de lokker velgere med, uunngåelig fører til at bilistene vil møte flere bomstasjoner. Bakgrunnen er Johansens utregning, lansert i VG i går, om at en pendler i Asker om noen år vil måtte ut med 27 600 kroner årlig i bompenger på nye E18. Det er – ikke – medregnet den allerede eksisterende bomringen rundt Oslo. «Når man reiser land og strand rundt og forteller om flotte veiprosjekter er det viktig å informere om hvordan dette skal finansieres og hvor mye det skal koste, istedet for å skape inntrykk av at neste års valg er et bompengevalg», sa Johansen på Politisk kvarter i dag tidlig. «Forskjellen på oss og Johansen er at med oss får du bompenger og vei. Med Johansen får du bare bompenger», kontret samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

BELEILIG SYMBOLPOLITIKK: Etter at Fremskrittspartiet ble nødt til å gi tilslutning til en øking i antall kvoteflyktninger i statsbudsjettet, trengte de en innvandringssak å markere seg på. (Selv uten gjennomslag). FNs migrasjonsavtale kom beleilig, mener politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten, etter at Frp for første gang har tatt dissens i regjeringen. FN-avtalen bød på «en mulighet for Frp å markere egenpolitikk», og gir Siv Jensen «en sak hun kan minne velgerne om når det butter imot», skriver Eilertsen. Tross ramaskrik og konspirasjonsteorier i innvandringsmotstandernes nettfora, er ikke avtalen særlig mystisk. Den samler prinsipper for migrasjon som allerede er nedfelt i folkeretten, er i tråd med Norges innspill, er ikke juridisk bindende og har støtte i resten av Stortinget. Jensen mener imidlertid avtalen kan bidra til internasjonalt press på norsk innvandringspolitikk.

VOLDSMENN OG JØDEHETS: Med hjelp fra Expo i Sverige har vi kartlagt 54 av de 58 nynazistene som for to uker siden deltok på demonstrasjoner i Moss og Fredrikstad. Flere av dem har svært grove voldsdommer, og mange har tidligere vært involvert i voldelige opptøyer eller angrep på politiet. Svensken som angrep en motdemonstrant i Moss, er for eksempel tidligere dømt for å ha slått en kvinne i hodet med en hammer og for Hitler-hilsener, mens en av de norske ekstremistene fra Vestlandet fikk skjerpet fengselsstraff i en voldssak i 2013 etter å ha sagt «jævla pakkis, han fortjente det». Les artikkelen og se våre videoer av opptrinnene i Østfold her.

  • Har du tips? Ta kontakt på epost på harald (A) filtermedia.no eller i kryptert melding via Signal eller Telegram til 412 15 090. (Ikke bruk arbeidsgivers enheter eller nettverk til å sende sensitiv informasjon om forhold på arbeidsplassen)