Vi har stoff på vei ut om både Hydro, handelskrig og nervegift(Sett gjerne Facebook-sida vår til «se først» i «følger»-boksen under slipset til Trump hvis du ikke har gjort det).

GOEBBELS’ MORD OG MYSTERIER: Russland fortsatte trollingen av FNs sikkerhetsråd i nervegift-saken i går, med en halv time lang tale fra ambassadør Vasilij Nebenzia om at Storbritannias anklager er et absurd falskneri og «lek med ilden» som landet kommer til å angre på – komplett med referanser til «Alice i Eventyrland»«Forbrytelse og straff» –  og trivelig britisk tv-krim.  (Nebenzia mente at alle som har sett serier som «Midsomer Murders» vet at det finnes «hundrevis av smarte måter å drepe folk på» som ville ha vekket mindre oppmerksomhet og vært mindre risikofylt enn et nervegiftangrep). – Dette er Dr. Goebbels metode, sa FN-ambassadøren, om det han framstilte som en propagandakrig mot Russland der det i virkeligheten er «visse lands etterretningstjenester» som iscenesatte atttentatet på britisk jord. Storbritannia og flere av de allierte i den diplomatiske krisen karakteriserte sikkerhetsrådmøtet som nok et forsøk fra Russland fra å distrahere fra sakens alvor, og at russerne nå er oppe i 24 «alternative teorier» om hvem som sto bak angrepet på Sergej Skripal og datteren.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

DÅRLIG UKE FOR KORRUPTE STATSLEDERE: I Brasil har en føderal domstol utstedt arrestordre på landets tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva etter at høyesterett i går besluttet at han må starte soningen av korrupsjonsdommen på 12 års fengsel. Lula har, tross straffeforfølgningen, ligget svært godt an på meningsmålinger før presidentvalget i oktober – som blir en thriller med sosialistlederen fengslet og utestengt fra politikken.
Sør-Koreas tidligere president Park Geun-hye (66) er på sin side dømt til 24 års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon etter å ha tatt imot bestikkelser på omlag 250 millioner kroner sammen med landets svar på Rasputin, venninnen Choi Soon-sil. (Hun ble tidligere i år dømt til 20 års fengsel).

FLY OG BÅT OG FILETER: En kvinne som har vært tilknyttet det norske oppdrettsselsakpet Salmar i over ti år, er sammen med flere andre pågrepet og varetektsfengslet i Kina – siktet for å ha smuglet inn norsk laks for over 150 millioner kroner, ifølge Fiskeribladet. Kvinnen ble arrestert med visittkort fra Salmar, og selskapet bekrefter at kvinnen har promotert selskapet på stands og messer, samtidig som hun blir betegnet som en kunde. Pågripelsen ble kjent like etter at kinesiske medier omtalte at frossen norsk laks for totalt 720 millioner kroner har blitt stoppet på grensa etter at den skal ha blitt flydd inn til Vietnam for så å bli smuglet med båt til Guangzhou, Shanghai, Shenzhen og Beijing. Administrerende direktør Trond Williksen i Salmar uttaler at det så langt ser ut til at selskapets egen eksport har skjedd i henhold til gjeldende regler.

HVORFOR VENTE? Den mørkeste Trump-anekdoten denne uka er fra Washington Posts artikkel om presidentens vidtrekkende konflikter med generalene om hva USA skal regne som militære seire. På sin første dag etter tiltredelsen var han på besøk hos CIA: «Later, when the agency’s head of drone operations explained that the CIA had developed special munitions to limit civilian casualties, the president seemed unimpressed. Watching a previously recorded strike in which the agency held off on firing until the target had wandered away from a house with his family inside, Trump asked, “Why did you wait?” one participant in the meeting recalled». (I valgkampen snakket som kjent Trump «varmt» om å drepe familiene til terrormistenkte.)

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter