Nyhetsbrev 5. juni: Regjeringens terrorsikring slaktes igjen + Viktig Trump-løgn om russere avslørt

For andre gang retter Riksrevisjonen kritikk mot regjeringens dårlige terrorsikring av bestemte bygninger og områder tilknyttet politiet og Forsvaret. – Det er svært alvorlig at manglene ved grunnsikringen av de skjermingsverdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt ikke er i henhold til kravene i sikkerhetsloven, uttaler riksrevisor Per-Kristian Foss om rapporten til Stortinget, der det heter at «Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten». (Les hele rapporten her)

TOLLTRØBBEL UAVKLART: Statsminister Erna Solberg er i likhet med NHO bekymret for at norsk økonomi skal rammes av at EU retter straffetoll mot tredjeland når USAs aluminiumstoll gjør at varer ment for USA blir dumpet på det europeiske markedet. Den norske statsministeren håper at Tysklands behov for rimelig aluminium i bilindustrien bidrar til at Norge ikke rammes, som Europas største produsent. – Vi kommer til å stå på det standpunktet som har vært Norges hele tiden, nemlig at EØS-avtalen beskytter mot den typen tolltariffer. Det er uakseptabelt å dele opp dem som deltar i det indre markedet, i noen som er innenfor og noen som er utenfor, sier Solberg til NRK. I dag møter hun EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, før hun i morgen treffer Storbritannias statsminister Theresa May. 

VITNEPÅVIRKNING OG LØGN: Etterforskningsledelsen i Russland-komplekset anklager nå Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort for å ha forsøkt å påvirke vitner i den store hvitvaskingssaken mot ham til å lyve til hans fordel – mens han satt i husarrest. Det kan potensielt sende ham rett i fengsel .
I går kom også bekreftelsen på at Trump-leiren hele tiden – i omlag et år – har løyet om hvorvidt det var presidenten personlig som dikterte et notat signert sønnen Donald Trump Jr. om det famøse møtet i Trump Tower der russere tilbød en drittpakke om Hillary Clinton.

TROR IKKE PÅ DEMOKRATIET: Kan det bli militærkupp i Brasil? Kanskje ikke i form av stridsvogner i gatene som omringer nøkkelbygninger og soldater i parlamentet – men faren er i hvert fall til stede i mer overført betydning, mener blant andre sjefredaktør Brian Winter i magasinet Americas Quarterly.  De dramatiske analysene kom under den nylig avsluttede lastebilsjåfør-streiken, begrunnet i høye drivstoffpriser, som lammet landet i ti dager. «Brasil midtveis i 2018 er et skremt, lederløst, sjokkerende pessimistisk land. Det er et land der fire år med skandaler, vold og økonomiske ødeleggelser har utslettet troen på ikke bare president Michel Temer, ikke bare den politiske klassen, men på selve demokratiet», skrev Winter sist torsdag. Han refererte til en upublisert meningsmåling som verserte blant politikerne som viste at opp mot 40 prosent av brasilianerne ønsket at militæret skulle gripe inn i kaoset. Sist onsdag gikk ryktene så langt at general (og minister) Sergio Etchegoyen og president Temer måtte berolige med at det var «null mulighet» for et militærkupp. Samtidig rir «Brasils Donald Trump», den ultrakonservative tidligere offiseren Jair Bolsonaro på gode meningsmålinger inn mot presidentvalget i oktober. Bolsonaro kaller seg selv en «sterk mann», er kjent for grovt homofobe, rasistiske og misogyne uttalelser, har hyllet landets tortur av fanger på 1970-tallet og har tidligere snakket varmt om militærdiktatur.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter