Nyhetsbrev 23. mai: Trump firer på atombombe-krav + Siv Jensen i sukker-krangel med Sp

THE ART OF THE DEAL: Verdens beste forhandler, Donald Trump, sier nå at det ikke er sikkert at møtet med Kim Jong-un skjer 12. juni likevel. Dessuten går han allerede tilbake på kravet om at hele Nord-Koreas atomvåpen-arsenal må bort i samme vending. (Nord-koreanernes offisielle posisjon for øyeblikket er en gradvis og gjensidig nedrustning på Koreahalvøya). «Trumps uttalelse framstår mer som et forsøk på å beholde møteavtalen med Kim enn en endring av politikk. Men samtidig som gesten kanskje avverger en snarlig avvisning fra Kim, viser det at Trump er villig til å gi fra seg det som i flere måneder har vært grunnposisjonen i forhandlingen med Nord og at Det hvite hus ennå famler etter en strategi tre uker i forkant», skriver New York Times. Det hvite hus  – der Trump er svært smigret over at en håndfull lojalister i det republikanske partiet mener han fortjener Nobels fredspris – har forøvrig allerede produsert minnemynter for møtet mellom de to statslederne, der diktator Kim er avbildet ved siden av Trump med tittelen «supreme leader».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

NY PALME-AVSLØRING: Det er grunn til å være skeptisk når noen hevder å ha «LØSNINGEN» på Palme-drapet etter 32 år, slik forsida av det svenske Magasinet Filter (ikke noe slektskap) slår fast i dag. Men bak den bastante konklusjonen ligger det et åpenbart viktig gravearbeid fra journalisten Thomas Pettersson med helt nye opplysninger som tilsier at avdøde Stig Engström som en plausibel gjerningsmann bak attentatet på statsminister Olof Palme 28. februar 1986. Engström var et av de aller første vitnene på åstedet der Palme ble skutt, men ble aldri etterforsket som mistenkt til tross for påfallende oppførsel, manglende alibi og noenlunde riktig signalement. Nå viser det seg at Engström var våpenkyndig pistolklubbmedlem, kan ha hatt tilgang til den aktuelle revolvertypen, tilpasset forklaringen om hva han foretok seg på åstedet, og framsto som Palme-fiendtlig med et ønske om å markere seg i en omgangskrets på høyresida. Dette skal også ha vært politiets hovedspor i den nåværende etterforskningsgruppen siden i fjor – men opplysningene som er kjent offentlig er isolert sett langt unna å kunne fastslå at Engström sto bak det uløste statsministerdrapet.

SUR SVIE? Senterpartiet gikk i spørretimen i dag til angrep på finansminister Siv Jensen (Frp) for å ikke kunne svare på hvordan de første fire månedene av den økte sukkeravgiften (+83%) har slått ut. Departementets beregning er at den skal gi staten to millliarder i økte inntekter, men det var før nett- og grensehandelen tok av i år. – Vi får løpende meldinger fra næringen selv om redusert omsetning og investeringsplaner som legges på is, sa Sigbjørn Gjelsvik (Sp), som mener Jensen står i «århundrets spagat» fordi det på Frps eget landsmøte ble advart mot økt grensehandel og hvem avgiften rammer. Jensen beskyldte på sin side Trygve Slagsvold Vedum for dobbeltmoral, siden Sp har foreslått avgiftsøkninger på varer som er utsatt, og at tollvern på kjøtt og annen mat i Norge er den viktigste årsaken til grensehandel, skriver NTB.

KRISE, IKKE KRIG: Svenske myndigheter vakte internasjonal oppsikt da de i pinsen sendte ut selvhjelpsbrosjyren «Om krisen eller kriget kommer» til nær fem millioner husstander – med kunngjøringer som «Om Sverige blir angrepet av et annet land kommer vi aldri til å gi opp – alle opplysninger om at motstanden skal opphøre, er falske»Her hjemme planlegger myndighetene en lignende beredskapskampanje, riktignok i litt mindre skala – men da er krig ikke et tema. — Vi i DSB tror ikke folk kaster seg rundt og fyller kjelleren ved snakk om krig, sier assisterende direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Per Brekke, til FilterNyheter Se sammenligningen vår av hvor forskjellig norske og svenske myndigheter snakker om beredskap.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter