BATTLE OF DRAMMEN: Sylvi Listhaug har gjort det til en 1. mai-tradisjon å tale på Strømsø torg i Drammen, og samlet i år 3-400 publikummere, eller litt over halvparten av det Bjørnar Moxnes fra Rødt samtidig talte til på den andre siden av elva, ifølge Drammen Live 24«1. mai er arbeidernes dag, ikke en dag for eliten fra First House. Frp er ikke et arbeidernes parti, men et parti for de søkkrike», sa sistnevnte taler med henvisning til førstnevnte (VG har også prøvd å få Gro Harlem Brundtland til å rase mot at Frp-e taler på 1. mai, men det gikk bare sånn passe). Det var uansett Frp-nestlederen som fikk mest oppmerksomhet i mediene, med utfall mot bompenger og IS-kvinner og nye forslag for å stramme opp integreringen av innvandrere (tak på kontantutbetalinger). Listhaug kom også i går med et utspill for å hindre for stor konsentrasjon av dem i visse områder – som å stanse bosettingen av ikke-vestlige innvandrere i kommuner som allerede har minst 15 prosent slike (noe som gir byrådsleder Raymond Johansen i Oslo anledning til å påpeke at han allerede har måttet si nei til Regjeringens ønske om 3000 nye innvandrere til Stovner i år). Det skal for øvrig ha vært rekordmange som gikk i 1. mai-toget i Oslo – over 10 000.

 

MENER SEG FEIL GJENGITT: Blant kritikerne av USAs justisminister William Barr og hvordan han håndterte offentliggjøringen av Mueller-rapporten om Trumps valgkampsamrøre med Russland kan vi regne Robert Mueller selv. I går avslørte Washington Post at at spesialetterforskeren var uenig i hvordan rapportens konklusjoner ble presentert i Barrs korte sammendrag, som ble offentliggjort før selve rapporten og i flere uker fikk dominere offentlighetens inntrykk av hva Mueller egentlig mente om Trumps motarbeiding av etterforskningen. I ordelag som skal ha vakt oppsikt blant justisdepartementets byråkrater gjorde Mueller det klart at sammendraget unnlot å «fullt ut fange konteksten, naturen og substansen» i det arbeidet han hadde lagt ned – senere skal han ha presisert at det ikke dreide seg om faktafeil, men en form som gjorde at mediedekningen ble dominert av misforståelser. I går ble Barr grillet av demokratene i Representantenes Hus om saken, og der ble han blant annet anklaget for å ha villedet Kongressen.

 

GA FORSVARSMINISTEREN SPARKEN: Politisk skandale i Storbritannia som ikke (direkte) kan benevnes med et brexitprefiks! Det er ikke hverdags. Men i går ble forsvarsminister Gavin Williamson kalt inn på statsminister Theresa Mays kontor med anmoding om å trekke seg, og så avskjediget på blått papir når han ikke ville. Årsaken er at Williamson mistenkes for å ha lekket sensitiv informasjon fra det May-ledede nasjonale sikkerhetsrådet, angående det kinesiske telekomselskapet Huaweis leveranser til det nye britiske mobilnettverket (selv benekter Williamson dette). Det finnes noen ganger gode grunner til å lekke informasjon, skriver The Guardian på lederplass i dag, men Williamson «ser ut til å ha foretatt seg dette for å oppnå et politisk mål – nemlig å blamere sine rivaler i regjeringen». Og: «Når en minister, tydeligvis blendet av ambisjonen om å etterfølge May som statsminister, utleverer nasjonale sikkerhetsavgjørelser til pressen, har noe gått veldig galt».

 

VY, OH VY? De fleste har fått med seg @VyTravel, den utsøkte parodikontoen som smykker seg med det tidligere NSBs nye navn og logo, og som ved å etterape konsulentbabbelet som preger såvel private som offentlige virksomheter har skaffet seg langt flere følgere på Twitter enn det faktiske tog – unnskyld – transportselskapet. Vy kunne sagt at «det er en ære å bli parodiert og dette må vi tåle» men den gang ei. Ifølge mannen bak parodien, Jonas Ali Ghanizadeh, har han fått telefon fra en Vy-advokat med krav han må slutte å bruke logoen, og resultatet i dag er som forventet: Twitrere over det ganske land har begynt å bruke Vy-merket som profilbilde.

KJEMPER OM MILITÆRETS STØTTE: Tirsdag ettermiddag eskalerte konflikten mellom opposisjonen og regimet i Venezuela, da opposisjonsleder og selvutnevnt president Juan Guaidó publiserte en tre minutter lang video av seg selv side om side med bevæpnede menn i militæruniformer. Guaidó ba folk ta til gatene, og annonserte at han nå hadde støtte fra «modige soldater» i Caracas. På videoen var også en annen opposisjonsleder, Leopoldo Lopez, som man inntil i tirsdag trodde befant seg i husarrest. President Nicolás Maduro svarte med å si nøyaktig det samme: Han ba folk ta til gatene, og sa at det er han som har militærets støtte. Samme kveld brøt det ut voldelige sammenstøt flere steder i hovedstaden Caracas, hvor et pansret kjøretøy fra nasjonalgarden kjørte inn i en folkemengde. Maduro karakteriserte opptøyene som et mislykket kuppforsøk, og Guaidó for USAs «nyttige idiot» i en timelang TV-tale samme kveld. Lopez har søkt tilflukt i den spanske ambassaden. Onsdag fortsatte demonstrasjonene i begge leire. Til sammen skal nærmere hundre personer ha blitt skadd de siste to dagene, og en 27 år gammel kvinne døde natt til torsdag etter å ha blitt truffet i hodet av en kule. Det er uklart hva som skjer framover. Analytikere sier til The Guardian at Brasil og Colombia antas å spille en nøkkelrolle i utviklingen fremover. I går uttalte Brasils president Jair Bolsonaro at hans etterretningstjenester mener splittelsen er iferd med å nå toppen av militæret i Venezuela.

Fortsatt god dag!

Hilsen Filter-redaksjonen