Nyhetsbrev tirsdag 19. juni: Så ille er Trumps barn-i-bur-politikk + Støre trapper opp Finnmark-striden

«MOMMY!» Jeg har brukt (altfor) mye av dagen på å følge utviklingen i Trumps barn-i-bur-politikk, etter at amerikanske medier i natt publiserte et skjult opptak av gråtende barn i 4-10-årsalderen fra en av interneringsleirene som nå preger Trumps presidentskap. Da han sto opp i ettermiddag norsk tid fortsatte han å pumpe ut twittermeldinger som skylder på Demokratene – til tross for at justisministeren og stabssjefen hans har holdt taler og intervjuer om hvordan adskillelse av barn fra foreldrene deres var planlagt å fungere avskrekkende. (New York Times’ lederartikkel i dag sammenligner retorikken med en konemishandlers «hvorfor får du meg til å slå deg»). Etterhvert som det har gått opp for republikanerne hvor upopulær praksisen er og at medietrykket ikke kommer til å avta, har det i dag kommet til stadig flere partifeller som enten fordømmer eller ber Trump avslutte barneinterneringen. (Noen mer ektefølte enn andre, som John McCain). Ennå har det imidlertid ikke kommet politiske resultater på bordet, mens Trump fortsetter å late som han ikke har myndighet til å beordre praksisen reversert. Les min oppsummering fra i morges her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

DEN POLITISKE ASYLKRISEN: Det blåser rimelig hardt på toppene for lederne i de store, vesteuropeiske landene for tida. Splittelsen i Angela Merkels regjering som eskalerte i forrige uke er bare toppen av isfjellet av uenigheter om framtidas asylpolitikk i Europa. Det lanseres et skred med motstridende forslag, og uventede parter finner sammen i ulike allianser. Den franske finansministeren sparer ikke på kruttet, og mener «EU faller fra hverandre foran øynene våre». Migrasjonsbatalen påvirker selvfølgelig også Norge. Hvis du har falt av i svingene, har vi nettopp publisert to artikler du bør få med deg: 1) Tallene som kan si noe om hvordan innvandringen til Europa vil utvikle seg de neste tiårene, og 2) hvilke land som er «på lag» med hvem i den internasjonale asyldebatten.

APROPOS: Italias nye sterke mann, innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini (Lega Nord), retter  igjen søkelyset mot romfolk i Italia og lover å gå fra «ord til handling» etter løfter om å finne og deportere tusenvis av mennesker fra den historisk forfulgte gruppen. Ett av de bebudede virkemidlene er en egen folketelling av romfolk, noe som i dag fikk en paraplyorganisasjon for jødiske menigheter til å sammenligne tiltaket med landets fascistiske raselover på 1920- og 1930-tallet. «Dessverre må vi beholde romfolk som er italienske (statsborgere), siden vi ikke kan utvise dem», uttalte Salvini i et tv-intervju.

PROTEST MOT STATSRÅDTRUSSEL: Kommunalminister Monica Mælandskrev i forrige uke brev til finnmarkingene om at dersom de nekter å delta i utvalget som skal forberede sammenslåingen med Troms (Fellesnemnda), blir det  opp til Troms’ utvalgsmedlemmer å «bestemme alt». Nå sier imidlertid politikere fra Rødt, SV og MDG i Troms at de vil nekte å stille opp i nemnda, fordi de mener det er udemokratisk og uakseptabelt overfor finnmarkingene. Det betyr at det vil være så få medlemmer som stiller opp i utvalget, 16, ifølge Klassekampen, at nemnda ikke kan fatte vedtak. Mæland vil ikke svare på pressens henvendelser, og uttaler seg for tiden kun generelt gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet.
I dag kom forøvrig Ap-leder Jonas Gahr Støre på banen i striden og uttalteat tvangssammenslåing «er en historisk feil som jeg mener er alvorlig for Norge».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter