Nyhetsbrev mandag 18. juni: Trumps valgkampsjef i fengsel + Merkels asyl-drama fortsetter

SETTES IKKE PÅ SPISSEN – ENNÅ: Etter krisemøter gjennom hele helga, der innenriksminister Horst Seehofer (CSU) til slutt signaliserte et kompromiss, ser Angela Merkel ut til å ha avverget regjeringskoalisjonens sammenbrudd denne uka. Men trolig har hun kort tid på seg til å løse innvandringskonflikten med CSU. «Situasjonen er alvorlig, men mulig å komme seg gjennom. Det er absolutt esensiellt for EU-møtet i slutten av juni å komme fram til endelige beslutnnger som anerkjenner Tysklands byrde i migrasjonssaken», skrev Seehofer i et innlegg i Frankfurter Allgemeine i går (på tysk her, Politicos gjengivelse her). Han truet før helga med å bruke ministerposten til å beordre bortvisning av asylsøkere på grensa, til tross for at Merkel ba om tid til å jobbe for felles EU-løsninger – i praksis et ultimatum for hele regjeringssamarbeidet. Senere i dag skal Merkel møte Italias nye statsminsiter Giuseppe Conte. Hun skal også ha invitert både Italia, Hellas, Bulgaria, Østerrike (og kanskje flere land) til et eget migrasjonsmøte førstkommende helg, i forkant av EU-toppmøtet der asylsaken vil være på sitt mest betente på svært lenge.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

MEDIEOFFER IGJEN: Sylvi Listhaug (Frp) nekter for å ha gjort noe galt da hun i forrige uke framstilte det som at Arbeiderpartiet hadde kastet ut sykehjemsbeboere i Oslo for å gi plass til romfolk selv om hun visste at dette var usant (og at hun selv utformet politikken sykehjemsflyttingen ble begrunnet med). Samtidig fokuserer den tidligere justisministeren i dag igjen på romfolk i et Facebook-innlegg, til tross for at den falske koblingen mellom sykehjemsbeboere og tiggere de siste dagene har ledet til hatske innlegg om romfolk i flere nettforum.  «Det er feil å prioritere utenlandske tilreisende som driver med tigging og kriminalitet», skrev Listhaug i formiddag.
Stortingspolitikeren har i flere dager gjort seg utilgjengelig for kritiske spørsmål om de bevisst villedende utspillene. I stedet sendte hun i morges ut en pressemelding med sitater fra eget blogginnlegg, der hun blant annet skriver at det er mediene og byrådet som er «tatt med buksene nede» og at «norske medier, kommentatorer og også politiske motstandere stempler mine og FrPs sympatisører for dumme og enkle mennesker».
Svaret kom etter at en rekke avisers lederartikler karakteriserte Listhaugs utspill som blant annet «kynisk og hensynsløs propaganda» (Stavanger Aftenblad); overlagt løgn og «falske nyheter» (Dagsavisen); «effektiv desinformasjon» (Aftenposten); samt «fiksjon» som «bruker romfolket som agn for fremmedfiendtlige velgere på sosiale medier». (Nationen). VGs leder, som mener Listhaug driver «ren propaganda», påpekte også at Oslo Frps pressemelding om sykehjemssaken var «direkte løgn».

SKYVER FRA SEG ANSVARET: Debatten rundt Trump-administrasjonens praksis som tar barna fra foreldre som pågripes av USAs grensevakter og plasserer de mindreårige i kaotiske interneringsleire, har nådd kokepunktet. I helga kom blant andre tidligere president Bill Clinton og tidligere førstedame Laura Bush på banen med fordømmelser, samtidig som mediene gravde opp stadig ner rystende enkeltsaker – blant annet foreldre som ikke har fått tatt farvel eller forklart  hva som skjer, eller foreldre som blir deportert  uten barna sine.
Om du har gått glipp av hva det dreier seg om, kan gårsdagens oppdatering fra nyhetsbyrået AP være en grei start: «Inside an old warehouse in South Texas, hundreds of children wait in a series of cages created by metal fencing. One cage had 20 children inside. Scattered about are bottles of water, bags of chips and large foil sheets intended to serve as blankets. One teenager told an advocate who visited that she was helping care for a young child she didn’t know because the child’s aunt was somewhere else in the facility. She said she had to show others in her cell how to change the girl’s diaper». En av mange kongresspolitikerne som i går ba om tilgang til dette midlertidige internatet, senator Jeff Merkley (D), anslår at det var hundre barn under 6 år i anlegget.
Selv om både utenriksminister Jeff Sessions og Trumps stabssjef John Kelly har bekreftet at adskillelsen av barn og foreldre er villet politikk for å avskrekke andre som vurderer å krysse grensa – så lyver presidenten nå om at situasjonen er Demokratenes feil og at praksisen er påkrevd ved lov.

APROPOS TRUMP: Presidentens tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble fredag kveld sendt i fengsel, fordi han prøvde å påvirke vitner mens han var i husarrest. Manafort har minst 25 tiltalepunkter mot seg i to ulike straffesaker som skal for retten senere i år – blant annet om ulovlig lobbyvirksomhet for andre land, skattejuks, banksvindel og å motarbeide politietterforskning.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter