87 % NEI TIL NYTT FYLKE: Folkeavstemningen i Finnmark er klar. Det ble, ikke uventet, klart nei-flertall til sammenslåing med Troms fylke. På forhånd var det knyttet spenning til valgdeltakelsen. Av Finnmarks nær 60 000 stemmeberettigede stemte 58 prosent. Alta og Kautokeino er de to kommunene som utmerket seg med større ja-andel, på henholdsvis 32 og nær 20 prosent. I 13 av de 19 kommunene var det bare mellom 4 og 7 prosent som stemte ja (iFinnmark har oversikten). Regjeringen har to ganger fått flertall for sammenslåingen med støtte fra KrF og Venstre. Kommunalminister Monica Meland står på sin tidligere uttalelse om at en folkeavstemning ikke endrer noen ting. Senterpartiet vil fremme stans-forslag til høsten. Det vil henge på KrF, som igjen er på vippen. KrFs stortingsrepresentant Torhild Brandsdalsier til TV2 at det heller ikke er aktuelt for KrF å snu. Det gjenstår å se hvordan vinden blåser til høsten.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

BLANDEDE SIGNALER: Nord-Korea truet med å avlyse det planlagte møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump 12. juni, med mindre USA viser at landet «oppriktig ønsker å bedre forholdet» i stedet for å komme for «ensidig press for atomnedrustning». Det er spesielt USAs nye nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som er adresse for kritikken, idet han skal ha ytret om «nedrustning først, kompensasjon etterpå» ifølge regimets pressemelding. Nordkoreanerne avlyste også møtet med Sør-Korea i dag, to timer før det skulle starte. Årsaken er at USA deltar i en militærøvelse med sørkoreanerne som startet fredag (det er en årlig foreteelse).

Samtidig er det ikke mer enn en dag siden den nordkoreanske FN-ambassadøren uttalte at landet ville slutte seg til internasjonalt nedrustningsarbeid og gå inn for totalforbud mot atomprøvesprengninger. Satellittbilder som viser at Nord-Korea er i gang med å avvikle atomtestanlegget Punggye-ri kom ut samme dag. Eksperter på Nord-Korea spekulerer i om regimets trussel dreier seg om å teste hvor sterkt USA ønsker toppmøtet, og å posisjonere seg foran møtet. 

I SKYTTERGRAVENE: Israel-Palestina-debatten går for tiden for seg i de sedvanlige ytterposisjoner etter blodbadet ved grensegjerdet på Gaza-stripen, også i debatten her hjemme. Enten er alle demonstrantene terrorister mer eller mindre fordekt som sivile, eller så er alle uskyldige sivile ofre for israelsk vold. Vi snakket med to forskere for å få mer greie på hvem palestinerne som demonstrerer egentlig er.

AP RASLER MED SABLENE: Regjeringen får slakt av opposisjonen for nyhetene om Forsvaret som kom sammen med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett tirsdag. Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt sier til Klassekampen at regjeringen i praksis bryter forliket om landmakten fra i høst. Årsaken er at nye stridsvogner til Hæren skyves ut i tid fra 2019 til 2025 grunnet pengemangel, og at det bare blir tre, ikke ni, militære helikoptre stasjonert på Bardufoss i Troms. KrF er også kritiske.

SURRET DET TIL: Det er egentlig flertall på Stortinget for eggdonasjon. Stortinget skulle etter alle solemerker sidestille eggdonasjon med sæddonasjon onsdag da bioteknologi-meldingen ble behandlet. Det endte i nei ved en feil. Årsaken var at Høyre, som stemte nei, stilte med for mange representanter, mens Venstre og Frp (for) stilte med for få. Partiene på Stortinget har en ordning om at partiene skal møte opp til voteringer på en måte som gjenspeiler posisjonen på Stortinget. Det gjør at det ikke alltid behøver å være 169 representanter i salen for hver votering. Ap ønsker ny votering for å rette opp i klusset, og nevner paragraf 38 i Stortingets forordning, hvor dette kan gjøres om det er «påtrengende nødvendig». Høyres Sveinung Stensland mener feilen har lite å si, fordi voteringen ikke var over et lovforslag, og at regjeringen uansett vil følge den egentlige stortingsviljen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Det var det,
Ha en god 17. mai!