Nyhetsbrev 15. mai: Gaza begraver sine døde før nye opptøyer + NRK-streiken startet klokka 13

STORSTREIK I GANG: Det ble altså streik i NRK – med hele 1700 ansatte tatt ut fra klokka 13 (da en kort nyhetsmelding om streiken ble lest opp i Dagsnytt før journalistene gikk av lufta til stillhet, uten utannonsering). Samtlige nyhetssendinger (Dagsrevyen, distriktssendinger, Dagsnytt 18, Urix, Politisk kvarter etc.) utgår så lenge streiken varer, NRK.no blir i praksis dødt som nyhetskilde, alle NRKs sosiale medier-kontoer blir inaktive og 17. mai-sendingene utgår hvis ikke partene likevel blir enige svært raskt.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

BLODBADET: Det har så langt i dag bare vært mindre sammenstøt i Israel, men det er ventet ny eskalering i timene etter at titusenvis av palestinere i har deltatt i begravelsene til de 60 menneskene som drept av israelske soldater ved grensegjerdet i Gaza i går – de fleste skutt av skarpskyttere på avstand. Samtidig er sykehusene overfylt av mange hundre skadde (WHO-tall: 1360 skutt, 400 med splintskader, 980 behandlet etter tåregass). Det som er det verste blodbadet i området siden 2014, overskygget fullstendig Israel og USAs feststemte feiring av ambassaden i Jerusalem. (God reportasje fra selve opptøyene i New York Times i dag). Flere kommentatorer beskriver gårsdagen som et toppunkt for håpløsheten i Israel-Palestina-konflikten. «Palestinerne – ledet altfor lenge av menn som har vært korrupte, voldelige eller begge deler – har igjen og igjen mislyktes med deres egen fredsinnsats (…) Men kontrasten på mandag, mellom jubelen i Jerusalem og smerten for palestinerne i Gaza, kunne ikke ha vært skarpere, eller en større kalddusj for dem som ennå håper på en rettferdig og varig fred», heter det fra lederskribentene i New York Times. The Guardian har direkteblogg med den siste utviklingen i ettermiddag – Hamas skal ifølge Haaretz ha signalisert nedtrapping etter at Israel truet med å bombe lederne.

DERFOR GÅR DET SÅ TREGT: Dagen for publisering av salgstallene for biodrivstoff har potensial til å bli en årlig skandaledag. Skattemilliarder gikk til regnskogfiendtlig palmeoljediesel i stedet for å bygge næringsliv og arbeidsplasser i Norge. Den norske biodrivstoff-satsingen på skog har også fått stempel som et sorgens kapittel fordi salgsvolumet var så lite i fjor. Men kan man egentlig forvente at noe slikt skulle være oppe å gå på to år? Filter Nyheter har sjekket ståa for det grønne «bio-eventyret».

VELKOMMEN TIL UTENFORSKAPET: Erna Solberg bekrefter i dag konklusjonen fra intervjuet med henne i gårsdagens Financial Times, der hun blant annet uttalte at «jeg tror vil vil håndtere det fint om britene kommer inn (i EØS). Det vil gi forhandlingsmakt på vår kant også»– Hvis britene har lyst til å bli medlem av EØS, så er de hjertelig velkommen, sier statsministeren til NTB.

VIL IKKE REVERSERE: Helseminister Bent Høie (H) måtte redegjøre for ambulansefly-krisen i Stortinget i dag, og svarte blant annet på Rødts forslag om å la selskapet Lufttransport AS (eid av milliardærene i familien Ugland) fortsette driften av flyene (og etterhvert gjøre luftambulansetjenesten statlig). – Kontrakten med Babcock er inngått på lovlige vis, og kan ikke reverserer uten betydelige kostnader. Babcock har per i dag brukt store summer for å forberede overtalelsen. I tillegg må vi eventuelt betale erstatning for kommende inntekter. Samtidig vil en forlengelse av avtalen med Lufttransport i utgangspunktet være ulovlig, sa statsråden, ifølge NRK– Jeg hadde forventet en større ydmykhet når vi ser hva som har skjedd i denne saken. Det er bare flaks at liv ikke har gått tapt, mente Sentepartiets Kjersti Toppe om Høies svar.

  • PS: Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp FilterMedia).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt

 

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter