Nyhetsbrev 14. mai: Dødelige opptøyer når USA flytter ambassade + NRK-streik i morgen hvis mekling mislykkes

FRYKTER BLODIG KLIMAKS: I dag vil trolig opptøyene ved grensegjerdet i Gaza toppe seg. Israel har stålsatt seg for enorme demonstrasjoner både i Gaza og Vestbredden i forbindelse med dagens symboltunge åpning av USAs ambassade i Jerusalem (der Jared Kushner og Ivanka Trump deltar på sermonien), og tirsdagens 70-årsmarkering for opprettelsen av den israelske staten. Palestinske demonstranter begynte tidlig i morges å samle seg ved grensegjerdet, og noen av dem brenner bildekk, kaster stein eller sender molotovcocktails med drager over grensen. Når dette skrives melder Røde halvmåne at 22 palestinere så langt i dag er skadd av skyting fra israelske soldater. Minst én person er drept.  Israelske fly har sluppet flyveblader der palestinske ungdommer oppfordres til å holde seg unna, mens Hamas – som styrer Gaza – støtter demonstrasjonene uten å ta avstand fra oppfordringer om å bryte gjennom selve grensegjerdet. Israelerne frykter også bråk inne i Jerusalem, der flere tusen politifolk er utplassert for anledningen. Avisa Haaretz har direkteblogg her, og NRK.no har livevideo. Selve ambassade-innvielsen skjer klokka 15 norsk tid.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

– HOFFET BRYTER LOVEN: Selv om hoffet har mottatt rundt to milliarder kroner til offisiell virksomhet og statlige eiendommer i løpet av de siste 16 årene, har det kjøpt varer og tjenester uten å følge loven om offentlige anskaffelserskriver Dagbladet. Blant annet har kongehusets folk brukt store summer på å renovere en stall, som nå er dronningens galleri og museum bak Slottet. En tidligere omtalt malekontrakt med et privat firma (som var under etterforskning for økonomisk kriminalitet) hadde en verdi av 6,9 millioner kroner, men ble aldri lagt ut på anbud i den nasjonale kunngjøringsdatabasen Doffin. Ingen andre oppdrag knyttet til galleriet ligger heller i basen. Spørsmålet er om hoffet faktisk er underlagt lov og forskrifter som sier at oppdrag til en verdi av 1,3 millioner kroner eller mer, skal kunngjøres. Fire eksperter og jusprofessorer som Dagbladet har snakket med, mener det, i motsetning til henholdsvis hoffet selv og kommunaldepartementet.

FAMILIETERROR: Minst 14 er drept og 40 skadd i terrorangrep øst på Java i Indonesia de siste to dagene, som antas å være IS-inspirerte og er de verste på over ti år i landet:

  • I går gjennomførte seks familiemedlemmer tre koordinerte bombeangrep i Surabaya: To tenåringer kjørte på motorsykler inn i den katolske Santa Maria-kirken og detonerte eksplosiver. Omtrent samtidig kjørte faren deres en en bilbombe utenfor en annen kirke i byen – mens moren tok med familiens to døtre (9 og 12 år gamle) da hun sto for bombeangrepet i en tredje kristen kirke.
  • Om kvelden gikk det av en bombe i et boligområde – trolig under mislykket forberedelse til mer terrorisme med rørbomber.
  • I morges lokal tid kjørte en familie på fem motorsykler til politiets hovedkvarter i Surabaya og sprengte en bombe ved en kontrollpost

BARNETOG I REPRISE? Det kan bli storstreik i NRK fra i morgen av hvis det ikke blir enighet mellom arbedsgiverforeningen Spekter og Norsk Journalistlag / LO Stat i dagens/nattas mekling. Det vil i så fall svært raskt bli merkbart i både direktesendinger i tv og radio (det er snart 17. mai) og NRKs nyhetsdekning, siden hele 1700 journalister blir tatt ut fra første dag, i tillegg til eventuelt 600 LO-organiserte ansatte. Fristen er ved midnatt, men det er langt fra sikkert at utfallet er klart før i morgentimene tirsdag.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp FilterMedia).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter