Nyhetsbrev 11. mai: Iran vs. Israel eskalerer + Tidligere PST-mann siktet for terrorfinansiering

I HELSPENN: Israel har nå styrket sikkerheten ved ambassadene i frykt for hevnangrep fra Iran/Hizbollah kan komme også i utlandet. Etter at iranske styrker i Syria onsdag skjøt 20 raketter i retning av israelske soldater på Golanhøyden (fire ble avskåret av luftforsvar mens resten eksploderte på syrisk side), gikk Israel til det voldsomste angrepet mot et naboland på flere tiår, med mange titalls raketter skutt fra nærmere 30 jagerfly. Opptil 70 mål i Syria ble i løpet av kort tid bombet for å ramme iranske elitesoldater og infrastrukturen til iransk-støttetede militser, og over 20 soldater ble drept. Samtidig ble fem av Assads luftvernbatterier tatt ut. De direkte trefningene mellom Iran og Israel er de mest alvorlige så langt i Syria-konflikten. Det skjedde bare et døgn etter Donald Trumps kunngjøring om USAs brudd med atomavtalen, som mange analytikere mener gir både Iran og Israel friere tøyler i erkefiendenes konflikt.
Israel er villig til å risikere eskalering for å forhindre at Syria blir en varig, framskutt base for Iran etter at Assad i praksis har vunnet borgerkrigen, skriver avisa Haaretz. New York Times poengterer at Russland – Irans allierte i Syria-krigen – lot være å fordømme Israels angrep (kort tid etter Netanyahus heldagsmøte med Putin), og at det kan skyldes at Iran og Russland etter borgerkrigens slutt har motstridende interesser i Syrias utvikling.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

BESKYTTELSESPENGER TIL IS? Norske Jacob Wærness, som tidligere i karrieren jobbet med kontraterror som politimann i PST, er pågrepet i Frankrike og siktet for terrorfinansiering i Syria. Siktelsen er en del av etterforskningen mot selskapet Lafarge, der åtte personer er mistenkt. Ifølge avisa Le Monde har politiet lenge ventet på at han skulle reise til Frankrike, og pågrep ham under en mellomlanding på Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai. Bakgrunnen er at nordmannen var såkalt risikosjef på en sementfabrikk nord i Syria fra 2011 til 2013. Wærness’ senere offentlige uttalelser – blant annet en rekke intervjuer i norske medier – er etter alt å dømme en sentral del av etterforskningen. I en bok utgitt i 2016 bekreftet Wærness at han i jobben samarbeidet med «ekstreme islamister som etter hvert har blitt underordnet IS» i tillegg til moderate opprørere, kurdere og regjeringsstyrker, etter hvem som til enhver tid hadde kontroll i området.  – Hvis man sier i dag at jeg har gitt penger indirekte til IS, så høres det jo helt vilt ut, men det må sees på i kontekst, at det var en utvikling. Men så tar jeg også selvkritikk på at jeg tror vi drev det litt for langt, vi fortsatte litt for langt i tid, slik at vi nok ble litt for involvert med de gruppene som opererte på bakken, sa Wærness på NRK-programmet Lindmo for to år siden. Senere har han avvist at han betalte penger direkte til gruppene.

UTRIVELIG: Sel kommune i Gudbrandsdalen får nå bistand fra Sivilforsvaret og mannskap fra heimevernet i tillegg til redningsetatene til å håndtere den økende flommen som har rammet Otta hardt. Lokalbefolkningen tar det foreløpig med fatning: – Vi opplever jo dette av og til og det er aldri noe trivelig, sier senterleder Tove Myren ved kjøpesenteret Amfi Otta til NRK.

BÆREKRAFTIG BIODIESEL MED JUGEKORS: Det ble spetakkel da Miljødirektoratet slapp salgstallene for biodrivstoff i 2017 for akkurat en uke siden. Palmeolje-diesel utgjorde nesten halvparten av salgsvolumet, en drivstofftype som har fått verstingstempel som storstilt regnskogdreper. Eksperter frykter at bærekraftig palmeoljediesel skjuler ukjente, men store mengder klimagassutslipp. Risikoen er stor. Vi har regnet på hvor store utslipp palmeoljen kan ha ført til, siden Miljødirektoratet ikke ville (de ga seg til slutt). Overskriften: Den omstridte biodieseltypen kan ha skapt klimautslipp tilsvarende 20 prosent av utslippene fra norsk veitrafikk – bare i fjor.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter