JA TIL SIAN: Der Frp-leder Sylvi Listhaug nylig har gjentatt at partimedlemskap er uforenlig med å være med i den muslimfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), inntar Demokratene-ledelsen en langt mer liberal holdning: – Så lenge de oppfører seg ordentlig og er medlem av en lovlig organisasjon – som SIAN er – så har vi ikke et problem med det, sier leder Geir Ugland Jacobsen til Filter Nyheter. Over tid har flere SIAN-aktivister engasjert seg for Demokratene og driver i praksis valgkamp for partiet i sosiale medier – enkelte kandidater ved stortingsvalget har også bakgrunn fra organisasjonen, som omtaler muslimer som «okkupanter» og «uintegrerbare barbarer». Les vår gjennomgang her.

SPIONASJE: En britisk ansatt (57) ved Storbritannias ambassade i Berlin ble tirsdag arrestert av tysk politi, mistenkt for spionasje på oppdrag fra Russland. Det tyske utenriksdepartementet sier de tar saken «svært seriøst» og kaller situasjonen «uakseptabel» – et samarbeid mellom tysk og britisk etterretning skal ha avdekket at 57-åringen, som går under navnet «David S» i tyske medier, i en periode fra november i fjor har jobbet på oppdrag fra russerne, videreformidlet dokumenter og fått betalt i kontanter. Både arbeidsstedet og hjemmet hans ble ransaket etter arrestasjonen. Russiske myndigheter har ikke ønsket å kommentere pågripelsen.

DÅRLIG IDÉ: Advokatforeningen går imot regjeringens forslag om å straffe utenlandsk påvirkning i den norske samfunnsdebatten, forteller VG. De frykter for ytringsfriheten dersom lovforslaget blir vedtatt. «Slik lovgivning brukes av totalitære regimer for å kneble eller undertrykke brysomme stemmer eller ytringer», skriver foreningen i høringsuttalelsen gitt i dag.

Hensikten med forslaget er å ramme personer som samarbeider med utenlandsk etterretning for å påvirke folkeopinionen og beslutningsprosesser i Norge. Ifølge forslaget skal slikt samarbeid i grove tilfeller føre til fengselsstraffer på inntil ti år. Da lovforslaget ble sendt på høring i mai, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til VG at påvirkningsoperasjoner truer norske interesser og at det er nødvendig å gjøre aktiviteten straffbar for å kunne etterforske og forebygge den. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil etter forslaget gis anledning til å starte hemmelig etterforskning av og avverge forsøk på slik påvirkning.

Fristen for å gi høringssvar går ut denne uken. Foreløpig er det kun Advokatforeningen som er imot forslaget.

DEBATT OM SKOLEDEBATT: Hvor mange partier skal få delta på skolenes valgdebatt? I 2017 fikk Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen ha skoleelever som publikum. «Vi måtte bruke all tid på å vise at rasisme ikke er ok», forteller daværende Grønn Ungdom-politiker Oda Sofie Pettersen om debatten som da utspilte seg.

I år har Utdanningsdirektoratet for første gang kommet med konkrete anbefalinger om at skolene bør sette en grense på antall deltagere i skoledebattene, basert på tilbakemeldingene fra 2019. Les hele saken her.

  • Fikk du med deg at Filter Nyheter lanserer tidenes minst lystige nyhetsbrev? Den siste rapporten fra FNs klimapanel slo mandag fast at vi står overfor irreversible klimaendringer, massiv ødeleggelse og mer ekstremvær. Mens flertallet av norske nettaviser virker å ha glemt dette allerede etter noen timer, ønsker vi å minne deg på det én gang i uka. Vår oppsummeringen av ukas viktigste klimanyheter nasjonalt og internasjonalt blir sammenfattet i én e-post, som vi sender til våre abonnenter hver fredag formiddag. Tegn deg her for å motta e-posten og holde deg oppdatert på den viktigste saken i vår tid.