(Dette er webversjonen av et nyhetsbrev du kan få rett i innboksen hver dag).

Munnsalvevitsene sitter løst når TV 2s konkurrenter i dag møter kulturministeren for å advare mot å gi kringkasteren særfordeler i bytte mot nyhetssendinger og vestlandsarbeidsplasser.

Ellers:

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har flere ganger vært gjest i tv-sendingene til Visjon Norge, den kristne kanalen som nå er mest kjent for sjefspredikant Jan Hanvolds personlige berikelse på bekostning av gudfryktige minstepensjonister og uføretrygdede. På forespørsel fra Filter Nyheter om statsråden vil fortsette med det, svarer hun det samme som hun sa til Dagsavisen tidligere i uka:«Jeg prøver å stille opp for ulike medier når jeg har muligheten til det. Det er viktig for meg å bruke de arenaene som er for å få ut mitt politiske budskap. Jeg gjør ikke en vurdering av om jeg er enig eller uenig med avisens eller tv mediets holdninger, meninger eller driftsmodell». Samferdselsminister og partifelle Kjetil Solvik-Olsen er ifølge Dagsavisen booket til en opptreden på kanalen 24. november, men har så langt ikke kommentert om det står ved lag.

Beklager, togpendlere på Østlandet: Streiken fortsetter etter nok et brudd i forhandlingene seint torsdag kveld. Ti timer på kontoret til Riksmekleren var ikke nok til å finne en løsning på konflikten, som handler om at lokførerne vil ha en nasjonal standard på lokførerutdanningen. De skal ifølge NTB ha firet på kravet om tariff-festing av standarden i går, mot at NSB gikk med på en frivillig avtale inntil myndighetene har utarbeidet sentrale regler. Anne-Karin Bratten i arbeidsgiverforeninga Spekter står på at det skal være myndighetene som fastsetter innholdet i utdanninga.

Island, ass. Nasjonen som i sin tid valgte verdens første kvinnelige president, verdens første åpne lesbiske statsminister og tok bolig i antiautoritære hjerter verden over ved å straffeforfølge finanstopper etter økonomikrisa i 2008, er i ferd med å få verdens første pirat-regjering. I alltingsvalget i helga (som er fremskyndet et år etter statsminister Gunnlaugssons skatteparadis-avgang), ligger Piratpartiet an til å bli størst etter å ha lovet mer direktedemokrati, oppgjør med elitene, nasjonalisering av naturressurser og legalisering av narkotika. Poeten og programmereren Birgitta Jónsdóttir blir i tilfelle statsminister. Den internasjonale piratparti-bevegelsen, som startet som en protest mot strenge opphavsrettigheter og innskrenking av ytringsfriheten på internett, er fortsatt marginal i resten av Europa, selv om den har vært representert i Riksdagen i Sverige, senatet i Tsjekkia og i EU-parlamentet.

JP ikke bedre enn diktatur-presse? Mens avisa utad holdt ytringsfrihetens fane høyt, ga Jyllandspostens administrerende direktør sin egen redaktør Flemming Rose munnkurv etter at sistnevnte i 2006 trykket Muhammed-karikaturer og utløste opptøyer, terrortrusler og en årelang unntakstilstand for redaksjonen i København. Det framgår i Roses memoarer, som nå er ute i bokform og ikke levner avisas tidligere direktør Jørgen Ejbøl stor ære: Han skal ha stanset tekster fra å komme på trykk, stått bak et dekret om at Rose skulle holde seg unna alle offentlige opptredener og ikke engang ta telefonen når avisas egne journalister ringte ham.
«Du kan ha alle dine festtaler og prinsipper, men hva gjør du når trusselen melder seg? Jo, du forbyr, lukker munnen på folk og begynner å kontrollere dem. Like fullt som pressefriheten har sin pris, som kan være virkelig høy, er vi ikke en skit bedre enn mediene som jobber under diktaturer», sier Rose i et intervju med Information i dag. Ejbøl har avstått fra å kommentere saken, men slutter seg til styreleder Lars Munch, som sier til Information at «for meg handler det mer om sikkerheten til 2000 medarbeidere enn om Flemming Rose».

Vladimir Putin mener det er «hysterisk» av amerikanske myndigheter å hevde at Kreml forsøker å påvirke utfallet av presidentvalget – og at det i virkeligheten dreier seg om å tåkelegge deres egen maktesløshet i saker som våpenkontroll og nasjonalgjeld. Amerikanerne har blant annet beskyldt russerne for å stå bak hackingen av e-posten til Hillary Clintons kampanjeleder John Podesta, som via Wikileaks har ført til en rekke pinlige presseoppslag de siste ukene. «Tror noen virkelig at Russland kan påvirke avgjørelsen til det amerikanske folk? Er Amerika en bananrepublikk, eller hva», skal Putin ha sagt til en internasjonal forsamling av politikere og utenrikseksperter på en konferanse i Sochi i går. Han beskyldte også Obama for å ha brutt løfter om Syria, ikke overholder avtaler og grunnløst gi Moskva skylden for «alle slags synder», skriver Reuters. De russiske krigsskipene som i en ukes tid har vært på vei mot Syria, har for øvrig blitt nektet å fylle drivstoff i Spania og tanker istedet mens de ligger oppankret i Middelhavet.

God lunsj!

Med vennlig hilsen,

Pål Nordseth
Redaktør, Filter Media