Ny klimarapport: «Overlevelsesguide for menneskeheten»

HASTER Å TA I BRUK OVERLEVELSESGUIDEN: Den siste rapporten til FNs klimapanel, sluppet i dag, er et forsøk på å koke ned en rekke større studier til klar tale om klimaendringenes årsaker og konsekvenser. Rapporten tegner opp hvordan det varmere globale snittklimaet allerede har stor innvirkning på verden, og hvordan denne bare vil bli kraftigere i tida som kommer – for eksempel spår forskerne at ekstreme oversvømmelser av den typen som tidligere skjedde hvert hundrede år, vil bli årlige fenomener mange steder. 1,5-gradersålet ventes nå å bli nådd på 2030-tallet.

FNs generalseketær Antonio Guterres kaller rapporten «en overlevelsesguide for menneskeheten» med tanke på hvordan den peker på ny teknologi og grønn energi som løsning. Samtidig haster det så mye at Guterres nå ber alle land om å fremskynde planene om å nå netto nullutslipp med et tiår. «Vi har et vindu for å sikre en levelig bærekraftg framtid for alle, men det lukker seg raskt», sier han.


TOPPMØTET I MOSKVA: Kinas statsoverhode Xi Jinping landet på Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva like før klokka 11 norsk tid i dag og hyllet det «gode naboskapet og pålitelige partnerskapet» til Russland i et kjapt møte med reportere. Statsbesøket er det første til Vladimir Putin etter fredagens arrestordre utstedt av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag (Russland har svart ved å innlede etterforskning mot aktor og flere dommere ved domstolen).

Besøket skal vare til onsdag, med et tettpakket program og flere møter mellom de to presidentene, inkludert uformelle en-til-en-samtaler i dag. I forkant har Xi, gjennom en kronikk i russiske statsmedier, på ny løftet fram sin fredsplan med gradvis nedtrapping av krigføringen og til slutt en våpenhvile – en plan som har fått lunken respons i såvel Russland som Ukraina og som Vesten sier mangler løsninger som kan føre til en varig fred. Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier i dag at det er «uunngåelig» at de to vil diskutere fredsplanen, og at Putin vil presentere «utfyllende avklaringer» om det russiske perspektivet.


Marsnummeret er gått i trykken! Bestiller du et abonnement på Filter Nyheter nå (klikk her!) , mottar du dette heftige heftet i posten. Magasinet har artikler om blant annet:

  • Den kalles en «rettsskatastrofe»: Vi svarer på alle spørsmålene du har om Fosen-konflikten 
  • Hele historien om en europeisk skamplett: Filter Nyheter har fulgt flyktninger i beryktet leir
  • Dyrt! Dårlig? Vi ser på hvorfor det norske dagligvaremarkedet hvertfall er dysfunksjonelt
  • …og mye, mye mer

BONUS: Kjøper du årsabonnement på Filter Nyheter nå, får du et årsabonnement på fotballtidskriftet Josimar helt uten ekstra kostnad. Klikk her for å bestille!


MISTILLITSFORSLAG MOT MACRON: Det blir neppe regjeringsskifte i Frankrike i dag, siden det konservative partiet Republikanerne (LR) blokkerer flertall for begge de to mistillitsforslagene som er oppe til avstemning i nasjonalforsamlingen. Begge er fremmet i protest mot pensjonsreformen president Emmanuel Macron i siste time unndro parlamentarisk behandling forrige helg. Det betyr neppe at gemyttene roer seg – det er betegnende for stemningen at Macrons kontor i dag rykket ut med støtte til tiltak for å beskytte politikere mot trusler og voldelige angrep. Flere LR-representanter opplevde slike trusler i helga etter å ha gått med at de ikke støtter mistillitsforslagene, skriver AFPFortsatt er det demonstrasjoner mot Macron og hans heving av pensjonsgrensa: Veisperringer og protestmarkeringer skal være underveis i flere byer. 


BANKAKSJERAS: Pengeforvalternes frenetiske utskuffing av bankaksjer roet seg etter lunsj i dag, men de første handelstimene på europeiske børser bar ikke mye preg av den sindige roen sveitsiske myndigheter forventet etter Credit Suisse-redningen som kom på plass søndag kveld. En rekke bankaksjer i såvel Storbritannia som Frankrike og Tyskland har tatt nesestyvere på mellom 3 og 6 prosent selv etter at det er klart at den kriserammede sveitsiske storbanken blir absorbert av sin konkurrent UBS. I oppgjøret, som Credit Suisse-eierne må innfinne seg med uten noen uravstemning, verdsettes bankens aksjer til under halvparten av det de ble handlet for fredag. UBS selv var så mye som 16 prosent ned, men har tatt seg inn igjen, melder Bloomberg.


HENLEGGER PLAKATSAKEN: Etter en helhetsvurdering er politiet kommer fram til at ytringene i den såkalte plakatsaken ikke rammes av straffelovens bestemmelse om hensynsløse atferd, og at saken derfor henlegges som «intet straffbart forhold». Det melder Rett24 etter at saken ble avvist i tingretten i januar fordi statsadvokaten, i kraft av sitt medlemsskap i Norsk narkotikapolitiforening, ble vurdert å være inhabil når hun skulle føre sak mot mannen som hengte opp satiriske «etterlysningsplakater» av sentrale NNPF-medlemmer som statsadvokat Geir Evanger og politimann Jan Erik Bresil. Plakat-opphengerens forsvarer Jon Wessel-Aas skriver i en pressemelding at han tar det for gitt at en habil statsadvokat vil opprettholde politiets innstilling: «I denne saken burde det i utgangspunktet aldri ha vært tatt ut tiltale».


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!