NTNU-Eikrem «hadde tilgang til og må holdes ansvarlig» for Facebook-konto, ifølge granskningsrapport

«Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig konkluderer i en rapport til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for en anonym Facebook-konto, der noe av innholdet rammes av den objektive gjerningsbeskrivelsen i straffeloven § 185 (Hatefulle ytringer)». Det er ordlyden i en pressemelding fra NTNU, som omtaler den ferdige granskningsrapporten fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Advokatene har jobbet med saken i over ett år, der målet har vært å finne ut om Eikrem har benyttet universitetets datautstyr eller IKT-infrastruktur til å spre fremmedfiendtlige holdninger. Simonsen Vogt Wiig mener at noen av ytringene på den aktuelle Facebook-siden «ikke vernes av ytringsfriheten, og at de er et brudd på Eikrems lojalitetsplikt overfor sin arbeidsgiver», heter det i pressemeldingen. Eikrem skal ha blitt orientert om innholdet i rapporten mandag, skriver NTNU. Til nettstedet Khrono sier Eikrem at han ennå ikke har rukket å lese den. – Men jeg er sjokkert over at NTNU sender ut pressemelding om saken før jeg er tilbudt kontradiksjon. Det ser ut som om det kan være mer mat for Datatilsynet her, sier førsteamanuensisen.

  • Filter Nyheter har mandag kontaktet Eikrems advokat Torfinn Svanem for kommentarer. Vi oppdaterer artikkelen dersom vi får svar.

«Aktiv trenering fra Eikrem»

Det var Filter Nyheter som i februar 2020 avslørte at en anonym Facebook-konto – som gjennom flere år har bidratt til å hisse opp rasistiske nettdebatter – kan knyttes til Eikrem. Selv har han benektet å stå bak de aktuelle innleggene. NTNU har foreløpig ikke besluttet om hele eller deler av den ferdige granskningsrapporten skal offentliggjøres. U...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.