Norske skuespillere forteller om trakassering

487 norske skuespillere, blant dem mange høyprofilerte, har signert et opprop mot trakassering i Aftenposten i dag.

40 av dem deler anonymt historier om jokking, blotting, drøye kommentarer, tafsing, tiltvungede tungekyss, uønskede sengebesøk og misbruk av maktposisjoner.

Det skjer etter at #metoo-kampanjen har gått rundene på sosiale medier og gitt flere tillit til at det er trygt å ta opp slike saker i offentligheten – selv om det kan ha sine kostnader på arbeidsplassen.

Rektor ved Kunsthøgskolen, der mange norske skuespillere er utdannet, sier studentundersøkelser hvert år viser «tilløp til uønsket seksuell oppmerksomhet», og at det har skjedd at lærere har blitt avskjediget av slike årsaker.

Kulturminister Linda Helleland (H) sier bransjen har en «stor oppgave foran seg» når det gjelder likeverd mellom kjønnene.

Klassekampen har en avsløring fra et annet samfunnsområde: Flere skal ha sluttet i jobber ved det juridiske fakultet på Universitet i Oslo på grunn av seksuell trakassering, uten at ledelsen vil granske saken.

I USA er den demokratiske kongressmannen Al Franken den siste som er avslørt som en tafser – til alt overmål med bildebevis.