Norske skuespillere forteller om trakassering

487 norske skuespillere, blant dem mange høyprofilerte, har signert et opprop mot trakassering i Aftenposten i dag. 40 av dem deler anonymt historier om jokking, blotting, drøye kommentarer, tafsing, tiltvungede tungekyss, uønskede sengebesøk og misbruk av maktposisjoner. Det skjer etter at #metoo-kampanjen har gått rundene på sosiale medier og gitt flere tillit til at det er trygt å ta opp slike saker i offentligheten – selv om det kan ha sine kostnader på arbeidsplassen.

Rektor ved Kunsthøgskolen, der mange norske skuespillere er utdannet, sier studentundersøkelser hvert år viser «tilløp til uønsket seksuell oppmerksomhet», og at det har skjedd at lærere har blitt avskjediget av slike årsaker. Kulturminister Linda Helleland (H) sier bransjen har en «stor oppgave foran seg» når det gjelder likeverd mellom kjønnene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.