Usbekistans president Islam Karimov er på sykehus etter hjerneslag, Olav Thon gir opp Rygge flyplass (for én krone), og mannen som kalte Aina Stenersen (Frp) «nazihønsehode» i truende meldinger på Facebook, har fått 10 000 kroner i bot. Ellers:

Nordkoreanske «slaver» var norsksertifisert
Teknisk Ukeblad avslørte i helga hvilke norske selskaper som indirekte er knyttet til verft i Polen som brukte nordkoreanske arbeidere på en måte som karakteriseres som slavedrift. Penger fra tvangsarbeidet (avslørt av Vice tidligere i år) skal ha blitt sluset tilbake til det nordkoreanske regimet. I dag skriver TU at ogsåDNV GL (tidl. Det norske Veritas) har tjent penger på de aktuelle arbeiderne og at en sveiser som døde i en grufull arbeidsulykke på et norsk seismikkskip var blant 140 nordkoreanske arbeidere som har blitt sertifisert av DNV. – Dersom det medfører riktighet at arbeiderne vi har utstedt sertifikater til har hatt slavelignende arbeidsforhold, er dette uakseptabelt, uttaler DNV GL.

 

Statsrådens forsvarsverk
Regjeringens «historiske løft» for Forsvaret, med 165 milliarder i budsjettøkning de neste 20 åra, er 41 milliarder mindre enn det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i februar mente var nødvendig for å beholde forsvarsevnen og unngå nedleggelser av hele kapabiliteter. Det viser et regjeringsnotat Klassekampen har fått tilgang til. I notatet slo Søreide fast at alt under 206 milliarder ville være «et strategisk veivalg», «et brudd i det som har vært norsk forsvarspolitikk siden 1945» og gjøre Norge mer avhengige av alliansepartnere. Det framgår ikke om r-notatet er blant de seks dokumentene som 9. april i år, midt under Høyres landsmøte, ble lekket fra en ukjent avsender til fylkesledere og andre av partiets forsvarsengasjerte politikere.