Norge vertskap for samtaler med Iran

NORGE VAR VERTSKAP FOR SAMTALER MED IRAN: I går avslørte nettstedet Amwaj at iranske diplomater reiste til Norge for å møte andre EU-diplomater forrige uke. Utenriksdepartementet (UD) bekrefter overfor NRK at Norge var vertskap for et uformelt møte mellom Iran, Frankrike, Tyskland og Frankrike, men UD avviser at møtet handlet om å gjenopplive atomavtalen fra 2015, slik artikkelen i Amwaj hevder. Pressetalsperson i UD, Mathias Rongved, hevder overfor NRK at målet med møtet var å «forhindre eskalering» i en spent situasjon, uten å utdype nærmere hvilke bekymringer de siktet til. For noen uker siden fikk utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kritikk fra flere hold etter å møtt den iranske utenriksministeren, men UD ønsker heller ikke å svare på spørsmål om de to møtene har sammenheng. Statsviter Joseph Salomonsen poengterer at vertskapet trolig betyr at Norge er blant landene som tror det iranske regimet vil bestå, til tross for høstens omfattende protestbølger.


VESTEN FORDØMMER UGANDAS ANTI-LHBT-LOV: Uganda, et land der homofili allerede er ulovlig, ser nå ut til å stramme inn lovverket for skeive ytterligere. Tirsdag vedtok nasjonalforsamlingen et lovforslag som åpnet for livstid i fengsel for personer som identifiserer seg som skeive, der transpersoner for første gang var inkludert i lovteksten. I tillegg åpner loven for fengselsstraff for alle som gir assistanse til skeive, for eksempel ved å leie ut bolig. Frykten er dermed at det kan bli svært vanskelig for LHBT-personer å finne seg et sted å bo. Konservative kirkesamfunn har vært pådrivere for å få gjennom lovforslaget. 

Nå er det opp til president Yoweri Museveni å godkjenne loven, noe særlig USA advarer ham mot, blant annet med trusler om økonomiske sanksjoner. Presidenten har uttrykt sterk motstand mot homofile tidligere, blant annet ved å kalle homofile personer for «avvikere», og han signerte også en tilsvarende lov i 2014. Den gang ble loven opphevet av domstolene. NRKs korrespondent Vegard Tjørhom påpeker likevel at presidenten er opptatt av sitt internasjonale omdømme, og at han trolig frykter at loven kan skade investeringer og turisme. 

Homofili er forbudt i mer enn 30 afrikanske land, der det i Mauritius, Sudan, og i deler av Somalia og Nigeria er dødsstraff. Det nye lovforslaget i Uganda åpner også for dødsstraff ved mer alvorlige tilfeller som voldtekt av personer under 18 år. 

Lovforslaget blir nå fordømt av en rekke aktører: FN kaller den «dypt forstyrrende», USAs utenriksminister Antony Blinken mener den «undergraver alle uganderes fundamentale menneskerettigheter», talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd John Kirby advarer om økonomiske sanksjoner og talsperson for Det hvite hus Karin Jean-Pierre sier den «vil få konsekvenser». Norsk UD uttrykker at de er «dypt bekymret». 


DETTE TILBUDET KOMMER IKKE TILBAKE MED DET FØRSTE. Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, får du med et helt årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (digitalt OG papir). Josimar ble i fjor kåret til årets tidsskrift og er kjent for å grave i sportens mørke sider – obligatorisk for alle med en viss interesse for ball. Klikk her for å tegne abonnement!


MENER OLJEFONDET BURDE DONERE RUSSLAND-AKSJER: Oljefondet klarer ikke å trekke seg ut av Russland, slik Finansdepartementet har beordret, på grunn av sanksjoner. Bill Browder, tidligere hedgefondforvalter i Russland og nå korrupsjonsjeger og Putin-kritiker, mener Norge heller burde ha donert bort sine fondsverdier i Russland til Ukraina: – Hvis det norske formuesfondet ønsket å innfri deres forpliktelser om å komme seg ut av disse investeringene, ville det beste og mest ærefulle være å donere dem til en veldedig stiftelse for Ukraina, slik at alle inntekter eller overskudd går til ofrene for denne grusomme krigen, sier han til Filter Nyheter. Statssekretær Ellen Reitan i Finansdepartementet svarer imidlertid at det ville vært en lite treffsikker måte å støtte Ukraina nå. Les hele artikkelen her. 


ØKTE LÅNEKOSTNADER: Norges Bank kunngjorde i dag at styringsrenta heves med 0,25 prosentpoeng til 3,0 prosent. 

Prognosen er oppjustert fra forrige gang og innebærer at banken tror renta må heves igjen både i mai og juni, til en topp på 3,5 prosent. Det er rundt et halvt prosentpoeng høyere enn den rentetoppen banken signaliserte i desember, skriver E24.

Også Storbritannias sentralbank hevet renten i dag, for ellevte gang på atten måneder. Banken skriver at den har merket seg «store og volatile svingninger» i markedene, men står ved at det britiske banksystemet forblir stødig. Tidligere denne uka har både den sveitsiske og den amerikanske sentralbanken satt opp rentene, på tross av bankkrisa.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.