Nei, kulderekorder i USA motbeviser ikke global oppvarming

De fleste har sluttet å tro at vinterlig sprengkulde er et bevis på at global oppvarming ikke skjer. USAs president Donald Trump bruker argumentet fortsatt for alt det er verdt.

Trump kommenterte kuldesjokket i Canada og på østkysten av USA, som knuser kulderekorder flere steder, ved å skrive at vi kunne hatt bruk for «litt god, gammeldags global oppvarming» – og dermed bruke kuldebølgen som et argument for hans standpunkt om at de menneskeskapte klimaendringene bare er en bløff kineserne har diktet opp for å svekke amerikanernes konkurransekraft.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/946531657229701120

Iskaldt

Det er bokstavelig talt iskaldt i USA og Canada om dagen – til og med Niagara-fossen på grensa mellom landene har fryser til is . Her hjemme har romjula og nyttår vært kaldt både på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge, og ifølge meteorologene skal temperaturen synke ned til 20 minusgrader også på Sør og Østlandet den kommende uka.

Vi kan likevel se langt etter temperaturene kanadierne sliter med: 50 minusgrader, så kaldt at vinduer har sprukket på steder som Alberta.

 

Vær vs klima

Det er ikke første gang Trump blander vær og klima. Utsagnet kan føyes til i Vox´oversikt over Trumps klimaskeptiske tweets (115). De som plukket opp Filter Nyheters batteri mot familiens klimaskeptiker før jul, vet i motsetning til Trump at det er forskjell på vær og klima – kuldebølger og snøstormer er ikke et bevis mot globale klimaendringer.

Været er situasjonen i atmosfæren her og nå. Klima beskriver gjennomsnittsvær, ofte for perioder på 30 år.

Observasjoner fra flere ulike instanser viser at global middeltemperatur har økt.

Graf over temperaturutviklingen fra 1880 fram til 2014 fra fire ulike forskningsinstitutt, vist i årlig avvik fra gjennomsnittet for referanseperioden 1951–1980.

 

Fremskrivningene for temperaturer og -ekstremvær gjøres ved å putte fremtidige scenarioer for drivhusgassutslipp inn i avanserte dataprogrammer med matematiske formler som beskriver de fysiske prosessene som påvirker klimaet på jorda. Havtemperatur, solinnstråling, sammensetning av drivhusgasser i atmosfæren er viktige elementer i modellene.

En halv grad varmere

Klimaforsknings-instuttet ved Universitetet i Maine publiserer daglig oversikter over temperaturene verden over (to meter over bakken), og hvordan disse avviker fra gjennomsnittstemperaturer mellom 1979 og 2000. Den viser tirsdag at været i Nord-Amerika er unormalt kaldt, mens verden sett under ett er en halv grad varmere enn dette gjennomsnittet. På tross av kuldesjokket i Nord-Amerika, med temperaturer -10 til -20 grader kaldere enn gjennomsnittet, er temperaturene på den nordlige halvkule nær en grad varmere (0.9 grader celsius) enn gjennomsnittet.

Nettstedet Climate Reanalyser viser verdens temperaturer sammenliknet med gjennomsnittstemperaturer målt mellom 1979 og 2000.

 

Som Quinn Lark, en av Twitter-brukerne som reagerte på Trumps uttalelse, uttrykte det:

https://twitter.com/saintkorish/status/947544476251238401

Jetstrømmen har skylda

Kuldebølgen over Nord-Amerika skyldes at den nordlige jetstrømmen, et kraftig og viktig vindsystem som blåser som et belte rundt den polare delen av kloden og holder den kalde lufta over Arktis «på plass», har blitt mer ustabil  og derfor bukter seg mer enn før – også nedover Canada og østkysten av Nord-Amerika. Den kalde, arktiske lufta følger med.

NASA utformet en illustrasjon som viser hva som skjer når strømmen bukter seg (til høyre på bildet), her fra et kuldeutbrudd i 2014.

I 2014 fikk folk for alvor øynene opp for den polare jetstrømmen, eller «Polar Vortex» som det heter på engelsk, etter en kuldebølge.

 

Climate Reanalyser visualiserte denne buktningen i jetstrømmen 30. desember:

 

Det er den store kontrasten mellom temperaturene ved kalde Arktis og varme sør som driver jetstrømmen. Nå blir den kontrasten mindre, fordi Arktis varmes opp av den globale oppvarmingen. Isolert sett vil en svakere temperaturforskjell kunne bety en svakere jetstrøm, men klimaet er kaotisk, og forskerne er ikke sikre på hva som gjør at jetstrømmen blir ustabil og noen ganger bukter seg sørover. Enkelte forskere mener kuldebølgene skyldes global oppvarming, men teorien er ung og omstridt.