Nei, hakekors er ikke forbudt i Norge. Dette kan likevel straffes

Bildet ovenfor viser hvordan nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) ønsker å fremstille seg selv etter at de natt til 9. april hang opp flere bannere med hakekors og teksten «Vi er tilbake», blant annet i Kristiansand. Tre sentrale medlemmer ble samme natt stoppet av politiet og siktet etter den såkalte rasismeparagrafen. I straffelovens paragraf 185, som helt konkret omhandler hatefulle ytringer, blir ytringer forstått som både verbale og skriftlige ytringer, men også symboler. I sin begrunnelse for siktelsen opplyser politiet i Agder at det nettopp er «bannere med nazi-symbol» som har vært utslagsgivende. Dette er trolig første gang at noen er siktet etter den såkalte rasismeparagrafen på grunn av symbolbruk, mener politiadvokat Kai Spurkland, som er doktorgradstipendiat ved Politihøgskolen i Oslo. - Ja, jeg er temmelig overbevist om at dette er første gang symbolbruk alene blir prøvet, selv om det kan finnes tidligere eksempler på at symboler og andre ytringer har blitt sett i sammenheng, sier han til Filter Nyheter.

  • Se oversikt over hvilke symboler nynazistene benytter seg av nederst i saken.

Bruker hakekorset - «fremstår som ny omdreining»

Hakekorset som sådan er ikke forbudt i Norge, men i denne og lignende saker blir konteksten helt avgjørende for om politiet kan ta affære. - I denne saken dreier det seg om et originalt nazi-symbol, svastikaen, fremsatt i en setting hvor det kan kobles til den nazistiske ideologien. Det er mye som tyder på at det er et brudd alene. Men det finnes tilfeller der symbolikken kan være vagere, for eksempel der det brukes runer, noe som gjør at koblingen til nazistisk ideologi må være sterkere for at det kan straffeforfølges, sier han. Også fagd...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.