«Stemmer egentlig det Deila sa i et intervju er i forrige uke? Skulle prøve å «fornorske» troppen… Ja, da tar vi inn to sotrør på prøvespill. Fint det Vålerenga» , skrev twitterprofilen tilknyttet en sentral person i «Isko Boys» da VIF inviterte to nigerianere til klubben i 2019.

Den rasistiske bemerkningen var langt fra enestående i en vennegjeng som er en sentral del av casuals-grupperingen som både profilerer seg i fremste rekke på fotball- og hockey-tribuner og «representerer» Vålerenga i slåsskamper med bråkmakere i andre fotballklubber.

De siste årene har flere av mennene i det voldelige miljøet brukt nazistiske symboler eller eksplisitt rasisme offentlig, til dels på svakt anonymiserte nettprofiler, i samme vending som de framstiller seg som eliteserielagets mest dedikerte tilhengere og diskuterer fotballspillere.

Mens én av mennene lenge hadde brukernavnet «dontlike9ggers» på Facebook, hadde en annen «SS» i rune-lignende bokstaver i profilteksten på Twitter og refererte til det ofte høyreekstreme slagordet «Good night left side» på Facebook. En Facebook-side knyttet til et lite fotballag flere av mennene har spilt på, bar en referanse til «1488» –  en kjent høyreekstrem referanse til henholdsvis et 14 ord langt nynazist-slagord og «Heil Hitler» (bokstaven H er nummer åtte i alfabetet).

Én av de mangeårige fotballpøblene, en volds- og trussel-dømt 29-åring fra Oslo, figurerte  i 2019 på et profilbilde på Twitter der han poserte med et solkors. Den samme twitterkontoen har i tillegg til grovt rasistiske utsagn lagt ut meldinger som nevnte «1488».

Konfrontert med bildet svarer mannen dette overfor Filter Nyheter:

«Dette er kun mørk og dårlig humor fra min side. Jeg er ikke noe aktiv politisk, og kommer heller aldri til å bli det. Dette bildet ble tatt på fest med en promille på 3%, husker ikke at det ble tatt engang. Skjønner at det ser dumt ut for folk som ikke kjenner meg».

29-åringen, som først nektet å stå bak den mest aktive twitterkontoen, har senere latt være å svare på oppfølgingsspørsmål.

Også en annen av mennene hevder overfor Filter Nyheter at nazi-referanser i sosiale medier bare har vært ubetenksom, drøy humor knyttet til stort inntak av rusmidler.

Én av Isko Boys-medlemmenes anonymiserte twitterkontoer har referert til vennegjengen som  «Vålerenga suprime white» (sic.), i sammenheng med en utenlandstur for to år siden da det også ble lagt ut bilder av menn som gjør nazihilsen:

Twittermelding fra Vålerenga-casuals i 2019. («Sladdingen» er gjort av tvitreren).

 

I forbindelse med reisen spøkte personen bak kallenavnet med at Politiets sikkerhetstjeneste hadde involvert seg i flybillettene.

20. april 2019 la en av Isko Boys-mennenes profiler ut et anonymisert bilde der menn gjør nazihilsen og holder opp et Wehrmacht-flagg med hakekors. Det er ikke kjent om hensikten med den oppsiktsvekkende twittermeldingen var å markere Adolf Hitlers fødselsdag, som er på samme dato.

 

Skjermdump fra Twitter.

(Ansiktene som er montert på bildet er mediekjente personer som ikke har noe med situasjonen å gjøre, men som er brukt av avsenderen som anonymisering. Heller ikke mannen som er brukt i profilbildet har noe med saken å gjøre).

Kjent fra nynazistmiljøer og dømt for rasistisk vold

Ikke alle referansene til nazisme kan forklares som tomme provokasjoner.

Sentralt i gruppen av Vålerenga-casuals står den mangeårige nazisten Mikael Rudaa Fossum (39), som er kjent for kontakter i høyreekstreme miljøer i flere land.

Fossum var i miljøet rundt nynazistiske Boot Boys på starten av 2000-tallet og ble den gang antatt å tilhøre det internasjonale nettverket Blood & Honour, som hadde nær forbindelse med britiske fotball-hooligans. (Fossum nekter for å ha hatt direkte tilknytning til grupperingene). Senere knyttet han bånd til den rasistiske danske fotballpøbel-gruppen Ultra White Pride. Etter det Filter Nyheter har fått opplyst har Fossum fortsatt å pleie kontakt med personer i «hvit makt»-miljøer, blant annet i Sverige, også i løpet av de siste fem-seks årene.

Eldre foto av Mikael Fossum sammen med blant andre norske nazister.
Eldre foto av Mikael Fossum.

I 2015 ble Fossum dømt til 120 dagers fengsel for rasistisk motivert vold i en sak der også en venn i Isko Boys og en mann fra Storbritannia med høyreekstreme sympatier ble dømt. De hadde slått og sparket to menn på byen i Oslo mens det ble ropt ting som «fucking muslims» og «go back fucking terrorists».

Oslo tingrett beskrev hvordan beslaglagte bilder fra samme år blant annet viste den medtiltalte norske vennen (33) fra Isko Boys-miljøet som gjorde nazihilsen:

«Når det gjelder bilder fra festen hos Fossum viser retten til bilde av [den norske vennen] som strekker armen ut som i en nazihilsen, bilde av flagg med solkors som henger i leiligheten, bilde av Fossum som gjør nazihilsen foran flagget med solkors, og bilde av Fossum som holder opp et rødt flagg med hakekors samtidig som en annen person gjør nazihilsen. De øvrige bildene på telefonen var med tekster som: «British White and Proud of it», «100 % white 100% proud», «the unholy alliance, the left, Islam», «Good Night Left Side», «Spark Islam ut av Norge», «Around Blacks … never relax», bilde av en atombombe med teksten «the only cure for Islam» og bilde av et flagg med hakekors. (…) I tekstmeldinger mellom [den britiske tiltalte] og Fossum 31. desember 2014 og 13. februar 2015, bruker både [briten] og Fossum bokstav/nummerkoder som forbindes med ny-nazister. Det er 14/88 og 88».

Bilde lagt ut i sosiale medier av en av Isko boys-mennene. Genseren har logoen «GOOD NIGHT LEFT SIDE» med tegning av en person som sparker en annen.

Fossum har sammen med noen av mennene i Isko Boys  hatt tett kontakt med et irsk miljø bestående av protestantiske lojalister som  dyrker kulturen rundt den skotske fotballklubben Rangers F.C., britiske hooligans og paramilitære grupper som kjempet mot IRA.

Det var briter fra dette nettverket som 18. mai 2019 var på besøk i Oslo og dukket opp sammen med Fossum  ved Blitz-huset i Oslo, der de ble angrepet av militante antifascister som hadde feiret 25-årsjubileet til Antifascistisk Aksjon (AFA).

En av nordmennenes  utenlandske venner  har posert på et bilde publisert på Twitter der han ser ut til å gjøre nazihilsen med Isko Boys-mennene stående rundt seg . Også lederen av Isko Boys var tilstede da bildet ble tatt.

Skjermdump fra Twitter. («Sladdingen» er slik den framsto i i twittermeldingen).

En Facebook-konto som etter alt å dømme er disponert av Mikael Fossum hadde så sent som i september 2020 gjort profilbilde av et kjent foto av den avdøde nazisten Robert Jay Mathews. Han var lederen av den amerikanske terrororganisasjonen The Order på 1980-tallet, og er i nynazistkretser regnet som martyr fordi han døde i en spektakulær skuddveksling med  FBI etter å ha erklært krig mot føderale myndigheter.

Dømt for drapstrusler på Vålerenga-kamp

En rekke av mennene i Isko Boys trener kampsport aktivt, bruker ofte kokain og er kjent for voldsepisoder og trusler også utenfor de avtalte slagsmålene med casuals fra andre byer.

For åtte år siden ble en av mennene dømt til 25 dagers fengsel for å ha truet en kvinnelig ansatt i Vålerenga da hun som sikkerhetssjef på en ishockey-kamp ville bortvise ham og venner av ham fra arenaen fordi de var vedtatt utestengt for tidligere bråk. Ifølge dommen sa mannen blant annet at han skulle drepe henne og komme tilbake med flere andre for å «ta» hele vaktlaget på arenaen.

Flørt med nazisme og rasisme i miljøet har vært kjent for VIF i flere år, men i mars 2021 er problemet igjen på dagsorden i klubben.

I starten av denne uka sendte ukjente aktivister en omfattende liste med navn, personopplysninger og kompromitterende bilder til både VIF og antirasistiske organisasjoner.

På fotballkamper har de straffedømte voldsmennene i Isko Boys stått side om side med det bredere ultras-miljøet i «Ikaros», som i utgangspunktet er regnet som en legitim del av den alternative tribunekulturen, men der grensedragningene til casuals er utydelige og enkeltpersoner veksler på hvilken fraksjon de deltar i.

Ikaros som kollektiv har framstått som støttespillere til Vålerengas arbeid mot rasisme, men har også ved flere anledninger åpent omfavnet Isko Boys som en del av subkulturen.

Under skandalekampen mellom Lillestrøm og VIF på Åråsen i oktober 2019, som måtte stanses flere ganger på grunn av tribunebråk og kasting av bluss og gjenstander på banen, var flere av de omtalte Isko Boys-mennene de mest sentrale i hendelsene som preget avisoverskriftene. 

En mann med bomberjakke, svarte hansker og hvite adidas-sko som forsøkte å klatre opp på verandaen i en privat leilighet på stadion mens det ble kastet gjenstander og fyrverkeri opp mot de lokale supporterne, samtidig som han slo etter en mann som prøvde å hindre ham i å komme seg opp, var Mikael Fossum, ifølge politiet. Han ble senere  idømt 20 000 kroner i bot i tingretten.

  • Korrigering 07.04.21: Første publisering av denne artikkelen indikerte at  Fossum ble pågrepet i forkant av dommen for tribunebråk i 2019. Dette er ikke riktig og gjaldt andre dømte i saken.

29-åringen i Isko Boys nevnt innledningsvis i artikkelen, hadde maskert ansiktet og opptrådte ekstremt aggressivt i konfrontasjoner med politiet ved barrikadene mellom VIF-tilhengerne og fotballbanen.

«Jeg skal drepe deg, familien din, barna dine, foreldrene dine, og voldta dere!», ropte han til en kvinnelig politibetjent,  før han også truet en annen politibetjent med en avrevet stolrygg, ifølge dommen i saken.

Den maskerte mannen hadde en t-skjorte med en referanse til slagordet ACAB («All cops are bastards») og hadde drukket øl på Vålerengas stadionpub som vorspiel før han kom til kampen i  en buss sammen med  andre bråkmakere i casuals-gruppa.

Isko Boys: «Tar avstand fra all politikk»

En sentral person i Isko Boys. Filter Nyheter kjenner ikke tidspunktet bildet ble tatt på.

Lederen av Isko Boys, Trond Ole Syversen (30), vil ikke bli gjengitt på noen forklaring om flere bilder fra noe tid tilbake der han selv ser ut til å gjøre nazi-hilsen, relasjonen til Mikael Fossum eller hvorfor han som organisator mener det er riktig å inkludere personer som fremmer høyreekstremisme i grupperingen. Syversen beskriver Isko Boys som en «demokratisk gruppering», som i felleskap skrev følgende svar på Filter Nyheters henvendelser denne uka:

«Isko Boys er en del av supportermiljøet til VIF. IB har ingen politisk tilhørighet, vi tar avstand fra ALL politikk og ethvert forsøk på å knytte oss til noen som helst retning politisk. Vårt fokus er VIF, kameratskapet og det sosiale rundt klubben og arrangementer i regi av VIF», skriver Syversen i en tekstmelding.

Mikael Fossum har ikke ønsket å svare på spørsmål fra Filter Nyheter.

«Jeg har snakket med Fossum og han har ingen kommentarer å gi til saken. Han kjenner seg dog ikke igjen i beskrivelsen av at han har en fortid i Boot Boys eller liknende nevnte organisasjoner og fastholder at han ikke er, eller har vært, noe medlem eller hatt verv i de nevnte organisasjoner», skriver Fossums advokat, Bjørn Erik Rødser i Advokatfirmaet Storrvik, i en e-post.

Advokaten har varslet at Filter Nyheter vil bli klaget inn til Pressens faglige utvalg hvis Mikael Fossum blir navngitt i artikkelen.

Mannen som ble dømt sammen med Mikael Fossum i 2015, hevder at han ikke lenger er del av miljøet.

«Jeg vet ikke hva du prater om, jeg er ikke lenger aktiv i fotballmiljøet», skriver han til Filter Nyheter, og understreker at han har sonet og lagt bak seg dommen for rasistisk motivert vold.

En fjerde Isko Boys-mann, den straffedømte 29-åringen som blant annet poserte med et solkors og ble dømt etter Åråsen-bråket for halvannet år siden, opplyser at det har gått sterkt inn på ham at navnet hans nå har blitt knyttet til nazisme i antirastiske miljøer – i hans øyne uriktig.

«Etter alt som har skjedd så kommer ikke det her noen gang til å gjenta seg, det er helt sikkert», skriver han i en melding til Filter Nyheter.

Utveksling mellom kontoer i Isko Boys-vennegjengen. Kommentarene er svar til en NRK-ansatt som ba folk som sprer hat mot minoriteter i kommentarfelt om å skjerpe seg.

VIF: «Vi tar det ansvaret vi kan»

«Det har i 2015 vært en økning av vold og trusler. I tillegg er det stadig flere nazister som dukker opp på våre arrangementer», skrev VIF i en dramatisk pressemelding for seks år siden, da klubben brøt dialogen med ultras- og casuals-miljøene etter et år fullt av voldsepisoder.

Senere har likevel Isko Boys satt sitt preg på tribunene under Vålerenga-kamper, ofte frontet av personer i den nærmeste kretsen rundt nazisten Mikael Fossum – som også var sentral i miljøet forrige gang klubben skulle ta et oppgjør med nazisme. Noen av mennene har i perioder vært utestengt, for så å komme tilbake blant vanlige Vålerenga-supportere.

Daglig leder Erik Espeseth i Vålerenga Fotball vil ikke kommentere enkeltsaker eller enkeltpersoner, men sier på generelt grunnlag at VIF-ledelsen er godt orientert om hva de ulike supporterfraksjonene foretar seg.

– Vi tar – og har tatt – sterk avstand fra alle typer hatefulle ytringer og holdninger. Vi tar det ansvaret vi kan for å sikre at slike holdninger og ytringer ikke får plass i vår klubb og på våre tribuner. Vi har allerede en pågående prosess for ytterligere innstramninger i vårt sanksjonsreglement med bakgrunn i sesongen 2020, hvor det dessverre var flere episoder i fotball-Norge og ellers i samfunnet, både her hjemme og i utlandet, med rasistiske og hatefulle ytringer, skriver han i en e-post.

Det aktuelle sanksjonsreglementet kommer allerede med flere konkrete punkter som omhandler sjikane og hatefulle ytringer.

– Vi har hatt enkeltsaker til vurdering gjennom årene – og benyttet vårt sanksjonsreglement der det har vært brudd på gjeldende regler. Sånn sett har vi som alltid slått ned på brudd på vårt regelverk, og dette regelverket er også noe våre ulike supportergrupperinger har stått bak. Vi tar sterk avstand fra alt av hatefulle ytringer, og har gjort det i mange år, skriver Espeseth.

Han understreker at klubbens ansvar «i utgangspunktet begrenser seg til å være tydelig på våre standpunkter, samt sikre at Vålerenga som klubb ikke blir en arena for å fremme slike holdninger og ytringer».

– Samtidig følger vi samfunnets utvikling og reviderer derfor jevnlig vårt reglement som beskrevet over. Håndtering av konkrete personer og deres eventuelle brudd på norsk lov, må myndighetene og politiet håndtere, skriver han i e-posten.

Espeseth understreker videre at sikkerheten ved Vålerengas arrangementer er svært høyt prioritert og at klubben har jevnlig dialog med politi og myndigheter.

– Ingen av personene omtalt i din e-post er ansatt eller på andre måter har verv i klubben. Vårt ansvar er dermed å sikre at våre tribuner og våre plattformer ikke blir en arena for denne type ytringer, og her har vi klare prosesser og sanksjoner i vårt sanksjonsreglement, skriver Espeseth.

  • Filter Nyheter har siden starten av 2019 fulgt nettaktiviteten til  mennene i det aktuelle miljøet og har tidligere knyttet personer der til kontoer i sosiale medier som har lagt ut rasistisk eller høyreradikalt innhold. Dette samsvarer i stor grad med bilder gjengitt i dokumentet Vålerenga fikk tilsendt denne uka, men dokumentet navngir også personer som enten er ute av miljøet i dag eller som aldri har blitt knyttet spesifikt til rasistiske holdninger.

    Alle bilder i denne artikkelen er enten innhentet uavhengig av dokumentet eller verifisert selvstendig, og dokumentet er ikke hovedkilde for noen av Filter Nyheters opplysninger om Isko Boys.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.