Nazi-hilsener, «sotrør» og drapstrusler: Supporterne Vålerenga ikke klarer å kvitte seg med

«Stemmer egentlig det Deila sa i et intervju er i forrige uke? Skulle prøve å «fornorske» troppen… Ja, da tar vi inn to sotrør på prøvespill. Fint det Vålerenga» , skrev twitterprofilen tilknyttet en sentral person i «Isko Boys» da VIF inviterte to nigerianere til klubben i 2019.

Den rasistiske bemerkningen var langt fra enestående i en vennegjeng som er en sentral del av casuals-grupperingen som både profilerer seg i fremste rekke på fotball- og hockey-tribuner og «representerer» Vålerenga i slåsskamper med bråkmakere i andre fotballklubber. De siste årene har flere av mennene i det voldelige miljøet brukt nazistiske symboler eller eksplisitt rasisme offentlig, til dels på svakt anonymiserte nettprofiler, i samme vending som de framstiller seg som eliteserielagets mest dedikerte tilhengere og diskuterer fotballspillere. Mens én av mennene lenge hadde brukernavnet «dontlike9ggers» på Facebook, hadde en annen «SS» i rune-lignende bokstaver i profilteksten på Twitter og refererte til det ofte høyreekstreme slagordet «Good night left side» på Facebook. En Facebook-side knyttet til et lite fotballag flere av mennene har spilt på, bar en referanse til «1488» –  en kjent høyreekstrem referanse til henholdsvis et 14 ord langt nynazist-slagord og «Heil Hitler» (bokstaven H er nummer åtte i alfabetet). Én av de mangeårige fotballpøblene, en volds- og trussel-dømt 29-åring fra Oslo, figurerte  i 2019 på et profilbilde på Twitter der han poserte med et solkors. Den samme twitterkontoen har i tillegg til grovt rasistiske utsagn lagt ut meldinger som nevnte «1488». Konfrontert med bildet svarer mannen dette overfor Filter Nyheter: ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.