Nato-motstander i kraftig fremgang i fransk parlamentsvalg

VENSTREPOPULIST STORMER FRAM: Populisten og Nato-motstanderen Jean-Luc Mélenchon og hans koalisjon av mindre partier på venstresiden (blant annet kommunistene, sosialistene og de grønne) er foreløpig den store vinneren etter gårsdagens første runde i parlamentsvalget i Frankrike. Mélenchons såkalte NUPES-allianse er en hårsbredd fra å få flest stemmer, med 25,66 prosent mot president Emmanuel Macrons Ensemble-koalisjons 25,75. Selv om valgsystemet favoriserer partiene i sentrum når fordelingen av seter avgjøres i siste runde førstkommende helg, er det trolig at Macrons solide flertall vil reduseres ganske kraftig, og dermed også svekke presidentens evne til å gjennomføre sine lovede reformer om blant annet skolesystem og pensjonsordninger, skriver Politico.


FIKK DU MED DEG? «Ukrainerne betaler daglig i blod for å vise oss hva som fungerer og ikke, men likevel vil ikke Norge endre sine konsepter fra forrige århundre». Det skriver kaptein i Hæren, Sebastian Langvad, i en kommentarartikkel der han argumenterer for at Norge bygger feil militærmakt. Ifølge ham burde Forsvaret dreie investeringene bort fra tunge våpensystemer til fordel for lettere og mer mobile enheter. «Både alene og som alliert er vi tjent med å sloss på våre premisser, med et skreddersydd konsept. Dessverre planlegger Forsvaret nå å gi fienden det den er best tjent med, akkurat slik vi gjorde i 1940». Les hele kommentaren

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.