Nå reagerer også Trumps egne partifeller etter Putin-møtet

Det brenner i amerikansk politikk etter Donald Trumps lukkede møte med Russlands president Vladimir Putin i Helsinki mandag ettermiddag.

I den påfølgende pressekonferansen ville ikke Trump vedgå at russerne blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget, til tross for mange og sterke beviser fra egen etterretning. Han konfronterte heller ikke Putin med påvist russisk hacking, men slo seg tilsynelatende til ro med at russerne avviser alle anklager.

Reaksjonene fra liberale kommentatorer (som har fått nye grunner til å bruke begrepet «forræderi»), tidligere CIA-topper og politikere på den amerikanske venstresiden, er som ventet svært sterke.

Hillary Clinton skriver mer eller mindre i klartekst at Trump er på lag med russerne…

… men presidentens uttalelser har også fått patriotiske republikanere til å skjerpe ordbruken.

Fox News-kommentator: – Motbydelig

Den høyreorienterte nyhetsbloggen Drudge Report, som Trump har et svært godt forhold til, skrev i går at «Putin dominerer» i Helsinki, samtidig som rasende kommentatorer på konservative og Trump-vennlige Fox News omtalte presidentens opptreden som «disgusting»:

Under pressekonferansen (du kan lese en utskrift av alt som ble sagt her), der russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget var et gjennomgangstema, fikk Trump følgende spørsmål fra AP-journalist Jonathan Lemire:

– President Putin benekter å ha noe å gjøre med innblandingen i valget i 2016. Alle amerikanske etterretningsbyråer har konkludert med at Russland gjorde det. Mitt første spørsmål til deg er: Hvem tror du på?

Det er i hovedsak Trumps svar på dette spørsmålet som har satt sinnene i kok:

– Folkene mine kom til meg, Dan Coates (etterretningsdirektør i Trumps regjering, journ. anm.) og noen andre kom til meg og sa at de tror Russland står bak. Så har jeg president Putin. Han sier det ikke er Russland. Jeg vil si dette: Jeg ser ingen grunn til at det skulle være det, sa Trump, etter en lengre utgreiing om blant annet Hillary Clintons eposter.

Republikanere: Trumps største feilskjær

Fordømmelsen fra flere republikanere, der noen er ansett som Trump-vennlige, virker relativt bred – selv om flere unnlater å nevne Trump ved navn, men heller understreker at Russland fortsatt er en «adversary», noe som kan oversettes med motpart, fiende eller konkurrent.

Den republikanske senatoren Bob Corker sier til CNN at Trumps møte med Putin «ikke var et godt øyeblikk for landet vårt»:

Den konservative senatoren James Lankford skriver at han stoler mer på amerikansk etterretning enn den tidligere KGB-agenten Vladimir Putin:

Newt Gingrich, som forsøkte å bli republikansk presidentkandidat i 2012 (men tapte for Mitt Romney), ber om en umiddelbar oppklaring fra Trump:

Mitt Romney mener på sin side at presidentens uttalelser var «skammelige og skadelige»:

Senator fra Sør-Carolina, Lindsey Graham, mener Trumps svar vil bli tolket som «svakhet» av russerne:

Speaker i Representantenes hus, republikanske Paul Ryan, avviser Trumps uttalelser totalt:

John McCain, som tapte valget mot Barack Obama i 2008, kan ikke huske en mer skammelig opptreden fra en amerikansk president:

Florida-senator Marco Rubio, som kjempet mot Trump i nominasjonsvalget i 2016, understreker at «Russland er en fiende»:

Det republikanske kongressmedlemmet Ileana Ros-Lehtinen henvender seg direkte til presidenten:

Kongressmedlem Adam Kinzinger mener at Trump ikke yter amerikanske etterretningsansatte rettferdighet:

Texas-politiker Will Hurd, som også sitter i Representantenes hus, mener Trump er blitt lurt av russisk etterretning:

Listen er mye lengre. De republikanske senatorene Jeff Flake, Susan Collins, Charles E. Grassley, Rob Portman, Tim Scott, Ben Sasse, Patrick J. Toomey, Lisa Murkowski og en lang rekke representanter har alle gått til direkte angrep på sin egen president, mens støtten har vært relativt beskjeden.

«Alternative» nyhetssteder som Breitbart virker tydelige på sin fortsatte støtte til Trump, mens senator Rand Paul, som også forsøkte å bli president i 2016, mener de mange sterke reaksjonene på møtet med Putin er et bevis på «folks hat» mot den sittende presidenten:

Spørsmålet er: Hva skjer egentlig nå?

George W. Bush’ tidligere taleskriver David Frum, som nå kommenterer politikk i The Atlantic, mener at USA ikke har råd til å vente på klarhet i hvorfor Trump har «underkastet seg» Vladimir Putin.

Russland hjalp Trump med å bli president – og Putin har selv bekreftet at han ønsket Trump som president, skriver Frum, som med henvisning til den amerikanske grunnloven antyder at mistanken om korrupsjon kan være grunnlag for riksrett:

«Årsakene til Trumps overraskende oppførsel – om han er blitt bestukket, utpresset eller noe annet – kan vi ennå ikke fastslå. At han offentlig har nektet å forsvare sitt eget lands uavhengige valgprosess – og at han nektet dette side om side med en utenlandsk diktator som perverterte den samme valgprosessen – er et videofilmet faktum», skriver han.

Ropene om å stille Trump for riksrett lyder nå stadig sterkere i USA, der #treasonsummit er blitt den mest populære emneknaggen på Twitter.

Tidligere CIA-direktør John Brennan skriver i samme sosiale medium at Trump antakelig er skyldig i landsforræderi etter setningene i den amerikanske grunnloven som omhandler «bestikkelser og andre forbrytelser og forseelser», mens USA-korrespondent for Sky News, Hannah Thomas-Peter, innvender at det kanskje ikke er så enkelt:

– Hva som kan defineres som «bestikkelser og andre forbrytelser og forseelser» er gjenstand for en lang, juridisk diskusjon. Skulle en riksrettsprosess bli påbegynt, vil det i siste instans være opp til Kongressen å tolke dette. Det er usannsynlig at det republikansk-kontrollerte Representantenes hus og Senatet klarer å bli enig om at det er grunnlag for riksrett – eller at de vil stemme for det. Brennan vet dette. Men han ville sette begrepet «forræderi» på dagsorden og lykkes med det. For øyeblikket er det ikke noe mer, skriver hun.