Møt Høyre-mannen bak Giskes comeback (nei, ikke ham)

DETTE ER HØYRE-MANNEN BAK GISKES COMEBACK: Det menige Arbeiderparti-medlemmet Trond Giske fra Grünerløkka i Oslo har på kort tid blitt en maktfaktor som leder av det i særklasse største lokallaget, Trondheim-baserte Nidaros sosialdemokratiske forum. I så stor grad, faktisk, at Ap endrer sine vedtekter: Medlemmer skal nå få representasjon i fylkeslag, representantskap og landsmøte basert på hvor de er bosatt, ikke etter hvilket lag de er meldt inn i (for ordens skyld sier partisekretær Kjersti Stenseng til VG at vedtektsendringene ikke er utløst av et behov for å fragmentere Giskes maktbase).

Deler av den voldsomme rekrutteringen til Nidaros sosialdemokratiske forum kommer fra Facebook-gruppa «Trond Giskes støttespillere», som har 14 800 medlemmer og administreres av Høyre-mannen Trygve Bauge fra Asker. Han er erklært liberalist «på sin hals» og tidligere kjent i medier verden over for sin entusiasme for kryogenisk nedfrysing av døde mennesker, i troen på at vitenskapelige gjennombrudd i fremtiden vil kunne vekke dem til live. (Fun fact: Bauge har fryst ned bestefaren sin og lagret ham i en småby i Colorado, noe innbyggerne synes er så corny at de har opprettet en årlig «Frozen Dead Guy»-festival. Og der har du rettferdiggjøringen av bildemontasjen over). I en svært lesverdig reportasje i dagens Vårt Land der avisa er med Bauge på isbading, forteller han at mobilisering mot Hadia Tajik var en tidlig vinnersak for gruppa, og at hans eget engasjement for Giske i stor grad bunner i motstand mot Metoo. «Vi har medlemmer fra Frp på den ene side til Rødt på den andre, og alt imellom. Så det er en tverrpolitisk gruppe. I alle partier er det folk som ikke liker den måten Trond blir behandlet på. Vi mener at vi skal stå opp for rettssikkerheten i Norge», sier han.

Det er tidligere avslørt at mange av de ferske Nidaros sosialdemokratiske forum-medlemmene ikke forstår at de melder seg inn i Arbeiderpartiet, og blir forvirret når de mottar en videohilsen fra Jonas Gahr Støre i velkomstmailen. 


SPRENGTE VIRKELIG NORGE RØRLEDNINGENE? Onsdag la den tidligere journalisten Seymour Hersh (85) ut en lang bloggartikkel som slår fast at det var USAs president som i fjor beordret Nord Stream-rørledningene sprengt. Ikke bare det: Norge, Forsvaret og Etterretningstjenesten var helt sentrale i operasjonen fra planleggingsfasen av, og norske soldater og fartøy var direkte involvert både da det ble utplassert bomber i Østersjøen og da de senere ble detonert. Russland var raskt ute med å gi artikkelen bred oppmerksomhet, og framsto som oppgitt over at ikke flere etablerte medier i Vesten hadde viderebrakt den.

Men selv om det tilsynelatende dreier seg om en verdensnyhet, underbygges den ikke med dokumentasjon utover henvisning til én anonymisert kilde. Vi har gått opp kildens påstander med Forsvaret, sammenstilt dem med det som finnes av åpne kilder, og sett på Hersh’ historikk med spektakulære avsløringer de siste tiårene. Spoiler alert: Det levner ikke den spektakulære, detaljert beskrevne spesialoperasjonen i Østersjøen noen troverdighet. Klikk her for å lese saken.


  • Støtt Filter Nyheters arbeid med å sjekke fakta der andre viderebringer mer eller mindre fantasirike påstander. Tegn et abonnement her!

VERNET; MEN IKKE VERNET: Regjeringen åpner for å bygge motorvei gjennom verneområdet Lågendeltaet i Gudbrandsdalen, skriver Aftenposten. Det til tross for at Miljødirektoratet ikke mener vilkår for å gi dispensasjon for vernet er oppfylt. «Det skal være en svært høy terskel for å tillate inngrep i verneområdene. I dette tilfellet mener regjeringen samlet sett at dette er den beste løsningen», sier miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap). Reaksjonene er kraftige: «Det er komplett uakseptabelt hvis Regjeringen nå velger asfalt foran natur (…) og tvinger gjennom firefelts motorvei over et våtmarksområde som har Norges strengeste vern», mener Naturvernforbundet.


PENGEMASKINER PÅ HØYGIR: Da Equinor onsdag leverte tidenes største norske årsresultat (766 milliarder kroner i 2022, 22,7 milliarder etter skatt), var de bare én av mange. Også Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies og BP presenterte rekordresultater i forrige uke. Tar man alle børsnoterte olje- og gasselskaper, er det ventet at de hadde et resultat på til sammen over 4000 milliarder kroner i fjor. 

Samtidig ble klart at flere av de største oljeselskapene lemper på egne klimamål. Det er ikke vanskelig å forstå sinnet som nå rettes mot oljeselskapene, men den siste tiden har også illustrert et ubehagelig faktum, skriver vår klimaspaltist Jostein Henriksen i ukas utgave av gledesdreperspalten ELENDIG FREDAG. Les den her!


  • PSST! Har du ikke tilgang på ELENDIG FREDAG skyldes det at du ikke har abonnement! Heldigvis er et abonnement bare et par klikk unna. Og med på det helt uforpliktende kjøpet får du andre faste spalter som Filter KALDDUSJ, Filter X, Filter KONSPI, Filter ANBEFALER og Filter KAFFE. Klikk her for å lese mer!

LUFTVERNSIRENER OVER HELE UKRAINA: Russlands nye storoffensiv i Ukraina trapper seg opp. I morges gikk flyalarmen over store deler av Ukraina, og myndighetene oppfordret sivile til å søke beskyttelse og ikke ignorere luftvernsirenene. I løpet av natten slo russiske styrker til mot kritisk infrastruktur i flere deler av landet, og minst 17 missiler traff byen Zaporizjzja sørøst. 

I 9-tiden i dag meldte Reuters’ journalister at de hørte minst tre større eksplosjoner i hovedstaden Kyiv. Ifølge NTB er det flere ubekreftede meldinger i sosiale medier som tilsier at flyalarmen gikk like etter at det ble observert et russisk militærfly som tok av fra Belarus. En rekke høyspenningsanlegg er rammet av missil- og droneangrepene, ifølge det ukrainske strømselskapet Ukrenergo, skriver VG. Ordføreren i Kharkiv bekrefter angrepene, og sier det er fare for at de slår ut både strøm-, varme- og vannforsyninger. 


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.