Forsvaret ut mot «oppspinn» om Nord Stream-sprengningen: – De norske flyene har aldri vært i området

Onsdag la den tidligere journalisten Seymour Hersh (85) ut en lang bloggartikkel som slår fast at det var USAs president Joe Biden som i fjor beordret Nord Stream-rørledningene sprengt, i en spektakulær operasjon som involverte CIA, den amerikanske marinen, flere andre etater og internasjonalt samarbeid.

Ikke bare det: Norge, Forsvaret og Etterretningstjenesten var helt sentrale i operasjonen fra planleggingsfasen av, og norske soldater og fartøy var direkte involvert både da det ble utplassert bomber i Østersjøen og da de senere ble detonert – vel å merke om man skal tro Hersh.

Artikkelen var en selvpublisering på tjenesten Substack og den har ikke blitt publisert av noen av de redaktørstyrte mediene som Hersh tidligere har samarbeidet med i kontroversielle saker.

Selv om det tilsynelatende dreier seg om en verdensnyhet, underbygges den ikke med noen dokumentasjon utover henvisning til én anonymisert kilde. Hersh redegjør ikke for kildens troverdighet utover å framstille den som en person «med direkte kunnskap om den operasjonelle planleggingen».

Russland var raskt ute med å gi artikkelen bred oppmerksomhet, og framsto torsdag som oppgitt over at ikke flere etablerte medier i Vesten hadde viderebrakt påstandene ukritisk.

– Dessverre fløy ikke artikkelen rundt i vestlige medier, noe vi må si oss overrasket over, uttalte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået Tass.

Påstandene har imidlertid fått stor spr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.