Minst 11 drept i russiske rakettangrep i Ukraina

RAKETTANGREPENE PÅ UKRAINA: Minst 11 ble ifølge ukrainske nødetater drept og 60 skal være skadet etter at et stort antall russiske kryssermissiler i dag er skutt fra sjø, luft og vann mot ukrainske byer. Der har de truffet såvel parkområder og travle bygater som vann- og strøm-infrastruktur, og store områder skal være uten elektrisitet og varme. Hovedstaden Kyiv har ikke vært utsatt for så kraftige angrep siden starten av krigen, og flyalarmene ble avblåst først i ettermiddag, etter fem timer og 37 minutter, melder NTB. Også byer som Lviv, Ternopil og Zjytomyr vest i Ukraina, Dnipro and Krementsjuk sentralt i landet, Zaporizjzja i sør og Kharkiv i øst er rammet. 

Ifølge Vladimir Putin er angrepene gjengjeldelse for eksplosjonen på broen over Kertsj-stredet, som knytter Krym-halvøya til Russland, lørdag (ukrainske myndigheter har ikke påtatt seg ansvar for eksplosjonen, men gått langt i å hylle det). «Kyiv-regimet har lagt seg på samme nivå som internasjonale terrororganisasjoner (…) Å etterlate slike handlinger uten noen respons er simpelthen umulig», sa Putin i en tv-sendt tale i dag. Volodomyr Zelenskyj anklager russerne for å forsøke å ramme så mange sivile som mulig, både ved utvelgelsen av mål og tidspunkt for angrepene – de første startet i rushtiden i dag tidlig.

Både Røde Kors og Flyktninghjelpen har i dag sett seg nødt til å sette sitt arbeid i Ukraina på pause av hensynet til de ansattes sikkerhet.

Den tyske forsvarsministeren Christine Labrecht sier angrepene viser hvor viktig det er å utstyre Ukraina med luftforsvarssystemer, og at det første av de fire såkalte IRIS-T-batteriene kansler Olaf Scholz lovet ukrainerne i sommer vil bli levert denne uka. 


LANGT FRA NATO-MÅLET: I statsbudsjettet for 2023 foreslo regjeringen torsdag at 75,8 milliarder kroner skulle gå til Forsvaret. På forespørsel fra Filter Nyheter opplyser Forsvarsdepartementet at dette tilsvarer 1,5 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Det er langt unna NATOs mål om at landene i forsvarsalliansen skal bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar. Samtidig raser krigen i Europa og Norge profiterer på rekordhøye energipriser. – Når vi har så høye inntekter er det uheldig at vi ikke kan ta en større del av ansvaret for vår sikkerhet selv. Det tar seg rett og slett ikke så godt ut, særlig ikke i en tid der våre sikkerhetsallianser er mer usikre enn før, sier forsker Magnus Håkenstad ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). Les hele artikkelen her.


  • UNN DEG ET ABONNEMENT PÅ FILTER. Da får du alle våre nyhetsbrev i innboksen (eller du kan lese dem på nett hvis du foretrekker det). Prøv 30 dager gratis – les mer her!

GASSARBEIDERE PROTESTERER: De pågående protestene mot regimet i Iran har nådd prestestyrets viktigste inntekstkilde – olje- og gassindustrien. Videoer som er spredd i sosiale medier i dag viser arbeidere på det sentrale raffinerikomplekset i Asaluyeh som demonstrerer mot myndighetenes respons på dødsfallet til den 22 år gamle kvinnen som omkom i moralpolitiets varetekt for fire uker siden. Anlegget tjener verdens største naturgassfelt, som ligger i Persiabukta. Det er uklart om protestene vil spre seg også til andre deler av industrien, men også i andre iranske byer er det i dag meldt om at uroen fortsetter. I en by vest i landet er skal det også ha vært avfyrt skudd og hørt eksplosjoner, skriver AP News.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!