Millionbot etter katolikkenes medlemsjuks og Trump med nye valgfusk-anklager (Nyhetsbrev)

Erna Solberg skal møte de andre borgerlige partilederne til nye statsbudsjettforhandlinger klokka 20 i kveld. Her er de 22 (!) ministrene i Danmarks nye regjering, Anders Anundsen mener han er habil til å vurdere Krekar-saken (etter å ha fått habiliteten vurderet av lovavdelingen) og SV anklager Torbjørn Røe Isaksen (H) for lærerbløff. På Politisk kvarter i morges holdt Ingebrigt Steen Jensen fast på sammenligningen av Sylvi Listhaugs politi-PR-stunt med nazistenes jødegettoer og konsentrasjonsleirer.  Ellers:

Assad rykker fram
«Situasjonen på bakken øst i Aleppo er nesten utenfor fatteevne for oss som ikke er der», sier Scott Craig, talsmann for FNs høykommisær for flyktninger i Syria, til BBC. Situasjonen er mer uoversiktlig enn noen gang for de sivile etter at Assads styrker  drev opprørerne ut av den nordøstlige delen av byen i en stor framrykning etter to uker med massive luftangrep støttet av Putin. Alle sykehusene i området har blitt bombet og matlagrene er tomme, og situasjonen er prekær for omlag en kvart million mennesker, hvorav 100 000 er barn.
Tiltalt for telefonkatalogmetoden
Oslo katolske bispedømme er ilagt en bot på én million kroner og daglig leder tiltalt for bedrageri etter medlemsjukset i 2011-2014, da kirken fikk statsstøtte ved å oppgi mange tusen personer de hadde funnet i telefonkatalogen som medlemmer basert på at de hadde «katolskklingende navn». Saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt fordi påtalemyndigheten, under tvil, ikke finner det bevist at han personlig kan holdes strafferettslig ansvarlig for å ha latt være å gripe inn. På fredag starter den sivile rettssaken der bispedømmet bestrider kravet fra staten om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte for de aktuelle årene.
Dårlig vinner
Donald Trump presterte i går å så tvil om gyldigheten av valget som gjorde ham til USAs neste president. Etter en twittertirade der han hånet venstresidas (fåfengte) gjenopptelling av stemmer i delstaten Wisconsin, endte Trump med å påstå at det er jukset med flere millioner stemmer på landsbasis i hans disfavør. (Hillary fikk over to millioner stemmer mer enn ham). «In addition to winning the Electoral College in a landslide, I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally». Twittermeldingen, basert på en konspirasjonsteori helt uten rot i virkeligheten, var i morges hovedoppslag i alle de store amerikanske mediene, og møter hoderysting langt inn i det republikanske partiet. Andre Trump-kritikere mener hans siste provokasjon bare er et forsøk på å ta oppmerksomheten bort fra nye avsløringer om Trumps forretningsbindinger i utlandet, som kan gi utallige interessekonflikter når han flytter inn i Det hvite hus.

 

Ny kritikk av omstridt alderstesting
Når UDI fastslår alderen til asylsøkere som hevder å være mindreårige, gjør de det med en metode flere eksperter mener er uegnet, og praksisen får denne uka kritikk på nytt. Ifølge VG sluttet barneradiologisk avdeling på Oslo universitetssykehus å kontrollere asylsøkeres alder for UDI ved å sjekke røntgenbilder av håndrot i 2013, fordi de mente metoden ikke holdt, og en overlege ved Rikshospitalets barneradiologiske avdeling skal flere ganger ha informert UDI om det samme (direktoratet sier de er kjent med kritikken). Det er en pensjonert barnelege som i dag foretar alderssjekk for UDI, og han sier til avisa at håndrot-bildene bare er en del av metoden, som også omfatter kontroll av tenner. Hittil i år har bare 372 av 1615 enslige, mindreårige asylsøkere fått alderen bekreftet etter kontroll. I forrige uke skrev Dagbladet om et søksmål mot staten knyttet til den omstridte metoden.