Har du mistet oversikten? Her er en oppsummering av Giske-saken, med det siste først:

8. januar

 • Trond Giske sier til NRK at Jonas Gahr Støre «ikke har bedt ham gå av, verken i møtet 1. januar eller senere», men at beslutningen er fattet på selvstendig grunnlag: - Jeg har ikke fått noe utvetydig råd fra Gahr Støre om å trekke meg, sier Giske.
 • Arbeiderpartiets sentralstyre møtes igjen klokken 13, da partileder Jonas Gahr Støre skal redegjøre for hvorfor det var riktig at Giske måtte gå av som nestleder. Etterpå vil det bli en pressekonferanse der «Støre vil la offentligheten få innsyn i hvorfor han var kommet til at han ikke lengre hadde tillit til Giske», skriver NRK.

7. januar

 • Trond Giske går av som nestleder, skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding. «Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen», sier Jonas Gahr Støre.

Pressemelding fra Arbeiderpartiet søndag 7. januar. Skjermdump
 • Trond Giske skriver på sin Facebook-side at han «slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis», men nevner ikke at Støre har bedt ham gå.
 • Før pressemeldingen kom, skrev VG at Støre «flere ganger den siste uken» har bedt Giske om å gå av. «Trond Giske har tatt en riktig beslutning i dag. Dette var også mitt råd til ham i vårt møte 1. januar», sier Støre til VG etter at Giskes avgang er blitt kjent.

5. januar

 • Arbeiderparti-politikeren Line Oma står frem med sin varslerhistorie i NRK. Oma var praktikant ved den norske ambassaden i New Delhi i India da daværende næringsminister Trond Giske og en norsk delegasjon kom på besøk i oktober 2010.
 • Etter en mottakelse ved ambassaden dro selskapet til en nattklubb: - Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, sier Oma.
 • Trond Giske kommenterer ikke saken fordi han er sykmeldt, skriver Giskes rådgiver Bård Flaarønning i en tekstmelding til NRK.

4. januar

 • Nettavisen publiserer det de hevder er et «internt notat» eller «partidokument» som skal oppsummere varslene mot Trond Giske. Til VG sier partisekretær Kjersti Stenseng at «dokumentet er fabrikkert».
 • Flere varslere sier også VG at de ikke kjenner seg igjen i hvordan Nettavisen og det «interne notatet» gjengir deres varsel: – Dette er helt absurd. Jeg mangler ord. Mitt varsel er helt feil gjengitt, sier en av dem.
 • En av kvinnene som har varslet om Giske skriver kronikk i Aftenposten: «Jeg var 18 år og ble spurt om å være med til Giskes leilighet for å hjelpe ham med å hente varer til et nachspiel som ble arrangert i naboleiligheten. I leiligheten ble jeg utsatt for det jeg mener er seksuell trakassering. Dette gjorde meg sjokkert og redd. Fra badet ringte jeg til en venninne og ba henne om hjelp dersom jeg ikke snart kom på nachspielet».
 • Kvinnen fortalte før jul sin sin historie i Nordlys.
 • Trond Giskes rådgiver Bård Flaarønning svarer på kronikken med å skrive at Giske bestemt avviser «påstandene om trakassering som kommer frem i denne kronikken». Han refererer også til en e-post som Giske skal ha mottatt fra en annen anonym kvinne som var på den aktuelle festen: «Jeg husker også at dere gikk for å hente drikke, siden det begynte å bli tomt for drikkevarer. Dere kom tilbake med drikke, og jeg oppfattet at det var en god stemning mellom dere og fikk ikke inntrykk av at noe ubehagelig skal ha skjedd».
 • Flaarønning fremholder også at «å publisere en kronikk som er anonym og som inneholder alvorlige påstander som Giske avviser» er «brudd på god presseetikk».

2. januar

 • Det har kommet flere nye varsler om Trond Giske, bekrefter partileder Jonas Gahr Støre overfor flere medier. Ett av varslene skal ha kommet inn på julaften, erfarer NRK. Støre vil ikke si noe om antallet eller innholdet i varslene.
 • I Politisk kvarter på NRK uttalte Støre også følgende om at Giske fratrer vervet som nestleder: «Jeg fant det nødvendig å gi ham det råd at han fritas for nestledervervet på, noe han var enig i».
 • Arbeiderpartiets sentralstyre møttes klokken 13. Giske stilte ikke i møtet, der målet var at sentralstyret skulle bli informert om hvordan varslene mot Giske burde bli behandlet, men uten at innholdet i anklagene skulle være tema, skrev NRK.
 • Hadia Tajik valgte imidlertid å lese høyt fra to av varslene i det aktuelle møtet, noe som ble møtt med reaksjoner fra begge sider i konflikten, meldte VG underveis.
 • Vi fulgte den påfølgende pressekonferansen direkte, der Støre blant annet tok avstand fra Giskes påstand om at det er kommet «falske varsler»: - Ingen av de varslene jeg har mottatt er å betrakte som falske varsler. Jeg tar avstand fra den ordbruken. Fordi det kan gi inntrykk av at varsler settes i et tvilsomt lys, sa partilederen.

1. januar

 • Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid, heter det i en pressemelding fra Ap. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», sier partileder Jonas Gahr Støre i meldingen.
 • Trond Giske legger også ut en melding på sin egen Facebook-side. Der gjentar han sin beklagelse, men skriver også at «det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene».
 • Om fratredelsen fra vervet som nestleder, skriver Giske at han har «meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte. I samråd med partilederen har jeg derfor kommet til at jeg vil tre tilbake fra denne oppgaven på ubestemt tid».

30. desember

 • Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha brutt sin lovnad om å holde partisekretær Kjersti Stenseng utenfor behandlingen av flere av varslene, skriver VG.
 • Varslerne skal ha stilt dette som krav, da Stenseng oppfattes som en nær alliert av Giske. Likevel skal sakene ha blitt behandlet hjemme hos Stenseng, skriver avisen.

28. desember

 • Tidligere Industri Energi-leder og Ap-medlem Leif Sande truer med å anmelde partiets kommunikasjonsrådgiver Anne Odden etter at sistnevnte har delt et bilde av Sande med påtegnet blink og teksten «Fin blink for en Magnum 44 på neste stortings-SFO», som er navnet på de sosiale aktivitetene til rådgiverne i Aps stortingsgruppe, i en Snapchat-melding.
 • - Dette var en intern spøk for noen få, som jeg nå ser var en svært dårlig spøk. Det beklager jeg på det sterkeste, skriver Odden i en SMS til VG.

27. desember

 • Dagens Næringsliv intervjuer en kvinne som var sekretær under kulturminister Trond Giske i 2009. Hun måtte utføre flere private oppdrag for statsråden, blant annet å handle julegaver, finne igjen en dress som feilaktig var innlevert til Fretex og få ut bonuspoeng fra et flyselskap.
 • Da hun ikke ville gjøre private oppdrag, «skal det ha endt med innkalling på teppet, sykemelding og tap av jobb i departementet», skriver avisen.

26. desember

 • Tidligere Industri Energi-leder og Ap-medlem Leif Sande rykker ut til Giskes forsvar på egen blogg: «Alt som skjer havner i media og det er de politiske aktørene som lekker.  Ellers hadde det ikke havnet i media. Noen bruker media bevisst for å svekke Giske», skriver han, og slår fast at dette dreier seg om maktkamp.
 • I oktober ble Sande bedt av Ap-ledelsen om å ta ned et blogginnlegg som også handlet om maktkamp og Giske. Der skrev Sande at Ingunn Yssen, som er klubbleder for Aps stortingsansatte, skal ha igangsatt en «ny Valla-prosess» mot Giske.

23. desember

 • Jonas Gahr Støre kaller inn til ekstraordinære møter om Giske-saken over nyttår. Sentralstyret skal møtes tirsdag 2. januar, mens Støre vil be sentralstyre om å kalle inn landsstyret til et møte i slutten av januar.
 • Minst ett av varslene om Trond Giskes oppførsel handler om en hendelse i 2017, skriver VG. Avisen erfarer også at det er kommet inn et nytt varsel dagen før.
 • Dagens Næringsliv skriver at tre av varslene mot Giske er fra årene 2014, 2016 og 2017. De skriver også at kvinnen som varslet om hendelsen i 2017, beskriver Ap-ledelsens behandling av saken som «en stor belastning».