Merkel frykter hatbølge mot flyktninger etter drapet på Maria (19) – og budsjettkameratene krangler ennå om finansskatten (Nyhetsbrev)

Ferske PISA-tall: Norske 15-åringer gjør det bedre i naturfag, matematikk og lesing enn for tre år siden og ligger over OECD-snittet (men på 24. plass), ifølge NTB. En politimann ble skutt utenfor en politistasjon i Danmark i morges, norske medier har kuttet om lag én milliard kroner (hvorav 382 årsverk) i år, og statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet sier at eposten hans til italienerne om en feiring i Roma av Mulla Krekars utlevering var en «uskjønnsom formulering». Ellers:

 

Tenåringsdrap blir symbolsak
Drapet på den 19 år gamle medisinstudenten Maria Ladenburger i Freiburg i Tyskland har blitt storpolitikk etter at en 17 år gammel afghansk flyktning ble pågrepet og siktet for drapet på lørdag. 19-åringen ble voldtatt og druknet i ei elv da hun var på vei hjem fra en fest ved universitet i byen 16. oktober. Gutten ankom ifølge tyske medier landet som enslig mindreårig i 2015 og bodde hos en fosterfamilie i Freiburg. Innvandringsmotstanderne i partiet Alternativ for Tyskland var raskt ute med å gi Angela Merkel og visekansler Sigmar Gabriel «en stor del av ansvaret» for drapet. Merkel har på sin side rykket i går ut for å advare mot generalisering etter ugjerningen. «Dette er et fryktelig drap. Men dette må ikke bli koblet til å støte ut en hel gruppe», sier hun. Gabriel advarte i helga også mot «konspirasjonspropaganda» på nettet, der innvandringsfiendtlige grupper har fråtset i at drapsofferet  – datteren til en høystående byråkrat i EU-kommisjonen – selv var engasjert i å hjelpe flyktninger. Tyske medier får samtidig kritikk for å være overforsiktige i dekningen av saken. ARDs Tagesschau – Tysklands svar på Dagsrevyen – lot først være å melde om pågripelsen lørdag til tross for at nyheten forlengst hadde nådd internasjonale medier. Flere aviser melder om en flom av generalisert innvandrerhat i kommentarfeltene etter pågripelsen, og drapssaken kan fort bli en symbolsak for AfD inn i 2017-valgkampen.

 

Statsbudsjettet:

  • Aftenpostens Ole Mathismoen spør hvilken olje politikerne vil skal bli liggende om de reellt ønsker å nå 40 prosents utslippsreduksjon innen 2030. «Det holder ikke med kvoter, det holder ikke med kollektivtrafikk, elbiler, solenergi og avfallssortering. To tredjedeler av de kjente fossile reservene må ikke hentes opp. Dette var ikke et tema i høstens budsjettforhandlinger».
  • Både Naturvernforbundet, Bellona, Greenpeace og WWF er kritiske til satsningen på biodrivstoff (20 prosent innblanding innen 2020) som klimatiltak i budsjettforliket. «Dette kan bli et stort miljøproblem selv om hensikten er god», sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Zero (som Venstre ofte støtter seg på) er positive.
  • Venstre og KrF, som før forhandlingene sa de skulle skrote finansskatten, vil i likhet med opposisjonen ønske å endre Siv Jensens modell i komiteen, skriver Dagsavisen. Det kan ellers ligge an til (Ap+Sp+V+KrF) at Vinmonopolet – midlertidig eller som en mellomstasjon før avvikling – overtar taxfree-ordningen. Svein Flåtten (H) er ikke helt enig med samarbeidspartiene om hvor mye trøbbel de kan tillate seg i fagkomiteene.

 

Siste Valls
Frankrikes statsminister Manuel Valls overlater vervet til den profilerte innenriksministeren Bernard Cazeneuve og kaster seg inn i kampen om å bli sosialistpartiets kandidat i neste års presidentvalg. Før det må han rydde unna en rekke mer radikale venstrekandidater i nominasjonen, men ikke den ekstremt upopulære sittende presidenten François Hollande, som kunngjorde før helga at han ikke stiller til nyvalg. Sosialistene levnes liten sjanse i presidentvalget, som er ventet å stå mellom konservative François Fillon og ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen første runde  23. april. Les forresten vår oversikt over de neste mulige valgsjokkene i Europa.

 

  • Dette er et nyhetsbrev du gratis kan få rett i innboksen din tidligere på dagen – meld deg på her!