Denne uka blir definitivt preget av skatteunndragelser og hvitvasking i Panama, men det skjer andre ting også:

200 nordmenn i skatteparadis-skandalen
Som du kanskje har fått med deg, er et knippe dokumenter på avveie fra et advokatfirma i Panama. The Guardian og journalistsammenslutningen ICIJ har oversiktlig dekning av alle de internasjonale skandalene i kjølvannet av Mossack Fonseca-lekkasjen. Islands statsminister kan være ferdig før uka er omme («Wintris is coming», som vittige islendinger tvitrer, med henvisning til Gunnlaugssons Panama-selskap), mens færre er overrasket over Putins svarte milliarder eller at Fifas etikkkomité er innblandet. De over hundre mediene som har tilgang til dokumentene, kommer fortløpende med nye avsløringer de neste dagene.Flere enn 200 nordmenn er omtalt i materialet, ifølge Aftenposten, men ingen er foreløpig navngitt.

 

Hjalp kunder med «skatteplanlegging»
Også DNB en del av opprullingen, etter at banken fram til 2010brukte det lyssky firmaet i sentrum av skandalen til å plassere penger for rike norske kunder i postkasseselskaper på Seychellene, med innleide stråmenn fra Panama som styremedlemmer. Nå sier DNB  at banken angrer på skatteparadis-fasiliteringen.  Styret har bedt konsernsjef Rune Bjerke om en redegjørelse, og lederen for Stortingets finanskomité kaller avsløringen en skam for DNB.

 

Dyr anakronisme
Det norske kongehuset koster mer enn 460 millioner kroner per år, ifølge en omfattende gjennomgang Dagbladet har gjort. Det er dobbelt så mye som det statsbudsjettet kan gi inntrykk av. I tillegg kommer kostnaden til Garden, som trolig ligger rundt 300 millioner kroner. Blant andre interessante detaljer er at Kongeskipet alene er en utgift på 45 millioner kroner i 2016 og at lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002.

 

EU-avtalen iverksatt
I morges gikk de første to båttransportene fra Hellas til Tyrkia med deporterte som er del av den omstridte EU-avtalen. Første pulje var 131 migranter, hovedsaklig fra Pakistan, Bangladesh og Marokko. De var allerede besluttet utvist, og er slik sett ikke en del av forsøket på å stanse strømmen av flyktninger fra Syria, Afghanistan og Irak.Samtidig har 16 syriske asylsøkere, plukket ut ved mottak i Tyrkia, i dag ankommet Tyskland med fly.

 

Trump om Watergate og tallmagi
Mannen bak Watergate-avsløringen, Bob Woodward, har intervjuet Donald Trump i halvannen time. Trumps svar er som vanlig smått absurde ordstrømmer som bør leses i sin helhet, men det mest oppsiktsvekkende sitatet er ifølge Washington Post at presidentkandidaten spår en «veldig massiv resesjon» i USA. Samtidig hevder han å kunne kvitte seg med landets 19 billioner store statsgjeld i løpet av åtte år.

 

Oslos statsminister avsatt
Juristene i Kommunaldepartementet slår nå fast at hovedstadens lysende sol, Raymond Johansen, ikke kan bruke betegnelsen «byregjering» på byrådet i Oslo. «Departementet legger etter dette til grunn at kommuneloven kun åpner for å benytte betegnelsene kommuneråd og byråd. Det er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering», heter det i brevet til Johansen.

 

Ha en fortsatt fin mandag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter