Mandag 27. juli på tre minutter: Full krise i Labour og CIA smuglet våpen for millioner som havnet hos kriminelle

25 barn fra samme småby var blant de drepte i luftangrep i Syria i går. PST vil varetektsfengsle en britisk kvinne som kastet kake mot Solveig Horne under Oslo Pride, Torbjørn Røe Isaksen tar ikke gjenvalg til Stortinget og Per Sandberg mener det er «noe fordømmende og fordomsfullt som preger Aps nestleder», Ellers:

 

Corbye?
Splittelsen i Labour begrunnet med Jeremy Corbyns svake valgkamp for Remain-sida er total, etter at (i skrivende stund) 14 av politikerne i skyggeregjeringen har erklært sin avgang i mistillit mot partilederen. Avgangene kommer etter at Corbyn sparket skyggeutenriksminister Hillary Benn for nettopp å ha oppfordret partifeller til å sette hardt mot hardt hvis lederen ikke gikk frivillig.«Om du nekter å tre til side er jeg redd for at du vil bli husket som mannen som ødela Labour-partiet», skrev en av dem, Chris Bryant, i sitt «oppsigselsbrev». I formiddag har det haglet med nye meldinger om partifeller som offentlig snur seg mot Corbyn.

 

Titanic i sterk posisjon
Finansminister George Osborne, som ikke har latt høre fra seg de første tre dagene av Brexit-krisen, holdt en pressekonferanse i morges for å berolige markedene med at Storbritannia er i en «sterk posisjon» og at det ikke er behov for et ekstraordinært statsbudsjett. (Det var trolig på tide å si noe etter at Goldman Sachs’ analytikere i går spådde at Storbritannia vil være i resesjon innen et år). Eller, som The Guardian-kommentator Michael White tvitret: «Osborne’s upbeat 7 am statement one of his better performances: first officer arrives on bridge of SS Titanic while Boris pleads with iceberg».
På kontinentet lover forøvrig Merkel og Hollande å stå samlet i håndteringen av Storbritannias utmeldelse.

 

Våpenboomerang 
Kalashnikov-geværer, granatkastere og rakettdrevne granater for mange millioner dollar som CIA skulle smugle til syriske opprørere via Jordan, ble i en lang periode stjålet av jordanske etterretningsagenter og solgt på det svarte markedet, avslører New York Times og Al Jazeera i dag. Noen av de stjålne våpnene ble brukt under et angrep mot en polititreningsleir i november i fjor,  der to amerikanere var blant de fem drepte. Det var i 2013 USA, i nært samarbeid med Saudia-Arabia, startet en hemmelig operasjon med våpensmugling til syriske grupper som vil styrte Assad.

 

Utestenger Russland-forsker
Forsker Julie WIlhelmsen ved NUPI ble sist onsdag stoppet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva og sendt tilbake til Norge da hun var på vei til en konferanse for å diskutere forholdet mellom Norden og Russland – selv om hun hadde visum utstedt ved den russiske ambassaden i Oslo. Wilhelmsen opplyser til Morgenbladet at hun fikk beskjed av grensevaktene om at hun utgjør en fare for rikets sikkerhet og at hun er persona non grata i Russland fram til 1. april 2019. Forskeren tror at hun lenge  har stått på en «svarteliste» Russland lagde som svar på at europeiske land utestengte navngitte russere etter annekteringen av Krim i 2014.

 

God lunsj!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter