Mer enn nok å få hodet rundt i starten av uka:

 

Brannslukking i Telenor og DNB
Norske myndigheter får, med bankens hjelp, kloa i oversikten over DNBs Luxembourg-kunder med skatteparadis-kontoer. ( Dette gjelder bare de rundt 20 personene som var bosatt i Norge samtidig som de puttet penger i Seychellene). Apropos statseide selskaper i trøbbel: Telenor gikk lørdag ut med et «pre-emptive strike» i Vimpelcom-saken via DN, med konsernets nye interne tiltak for å unngå flere korrupsjonsskandeler. (Blant annet etisk skolering av 36 000 ansette og direktelinje for varslere til ekstern instans). Det betyr nok at rapporten fra Deloittes granskning av Telenor bare er noen dager unna offentliggjøring, og at konklusjonene ikke er lystig lesning for de norske involverte.

 

Mente hun jihadisme?
Siv Jensen får kjeft av blant andre kommentator Jan Arild Snoen for «hitling» etter å ha sagt i landsmøtetalen lørdag at «islamisme er ikke noe annet enn nazisme i sin verste form».  «En dame i niqab er ganske sikkert islamist – mange av dem i hijab også. Det gjør dem ikke automatisk til støttespillere for folkemord», skriver Snoen. Ellers fra Frp-landsmøtet: «Forsvarsopprøret» vant fram med et vedtak om økning fra 1,5 til to prosent av statsbudsjettet, parret med kritikk av Ine Eriksen Søreide.

 

Ny sesong av House of Cards
Verken Ted Cruz eller John Kasich har noen mulighet til å innhente Trump i primærvalget, så i natt kunngjorde de to (politisk sterkt uenige) kandidatene at de sammen vil prøve å sabotere Trumps ferd mot rent flertall. Det skjer i praksis ved at Kasich stanser valgkampen sin i Indiana for at Cruz uforstyrret skal duellere mot Trumps forsprang der, mens Cruz rydder vei for Kasich i Oregon og New Mexico. Det er helt i det blå om de kan lykkes i siste liten med å få et partilandsmøte med åpen stemmegiving i juni.

 

Tidenes jurist-såpeopera
Om du ikke leste Filter Nyheter på fredag: Her er den 13 år (!) lange konflikten mellom en aktor og en dommer i Nedre Romerike tingrett, som handler om alt fra kroppspråk og «himling med øynene» til rettssikkerhet og omstridte korridormøter. «Hersketeknikk», «personangrep» og «drepende kritikk» er noen av utfallene i saken.

 

Foreningen for misforståtte imamer
Kontroversielle predikanter som Sirah Wahhaj, Haitham al-Haddad og Shady Al-Suleiman – kjent for terror-romantikk og/eller hatefulle uttalelser om kvinner, jøder og homofile, var blant de hemmeligholdte hovedattraksjonene da norske Islam Net hadde sin årlige konferanse i Oslo i påsken. Islam Net-leder Fahad Qureshi sier til Aftenposten at imam Siraj «enten har blitt misforstått eller fullstendig endret ståsted» når det kommer til påståtte terrorbånd.

 

God lunsj!

 

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter