Lite subtil endetidssatire og to intense leseopplevelser

DOKUMENTARSERIE: Året vi legger bak oss markerte blant mye annet at det er 20 år siden 11. september-terroren i USA. Dokumentarskaper Brian Knappenberger (som tidligere har laget «The Internet’s Own Boy») sto bak en TV-snakkis som er både interessant og tankevekkende romjuls-TV for den som ikke allerede har sett den: Fem timeslange episoder som sammenfatter det som skjedde den skjebnesvangre dagen i 2001, Bush-administrasjonens aggressive respons, overvåkingssamfunnet som grodde fram i årene etter og den meningsløse krigføringen i Afghanistan – år ut og år inn, med korrupsjon, mistillit og voldelig opprør som eneste resultat. 


LANGLESNING: Skal vi plukke ut én lesesak som kom i anledning tyveårsmarkeringen blir det The Atlantics eksposé av sorgens irrganger, i artikkelen om ground zero-offeret Bobby McIlvaine. Hans pårørende har lært seg å leve med tapet av en sønn, bror og forlovede, men håndterer sorgen på forskjellige måter, der én er å grave seg ned i konspirasjonsteorier. 

Samtidig som vi blir kjent med Bobbys familie og får en bedre forståelse av hva de etterlatte etter 11. september har gått gjennom, blir vi også med artikkelforfatter Jennifer Senior på jakt etter løsningen på en gåte Bobby etterlot seg – resultatet er drivende god feature, som du også kan lytte til som podcast. 



BOK: Sove, stå opp og bli voldtatt – igjen og igjen. Som 21-åring var irakiske Nadia Murad hun blant minst 6000 kvinner og barn i den jesidiske minoriteten som ble kidnappet og solgt som sexslave («sabaya») etter IS’ folkemord i landsbyen Kocho i august 2014. Ekstremistgruppen var målbevisste, og stort sett ble alle kvinnene utsatt for den samme volden: «Vi ble kjøpt på markedet, eller gitt som gave til en ny rekrutt eller høytstående leder, og deretter tatt med hjem til ham, der vi ble voldtatt og ydmyket. De fleste ble banket opp også […] Slik fortsatte det så lenge vi var attraktive nok og ikke hadde dødd», skriver Murad i sin selvbiografiske bok fra 2019. Hun beskriver i detalj hvordan hun ble tvunget til å konvertere til islam, og hvordan de grusomme voldtektene fratok IS-fangene all menneskelighet. I 2018 vant Murad Nobels fredspris for å kaste lys over hvordan seksualisert vold brukes som våpen i krig.

  • «Den siste jenta – historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamske staten» kom på norsk på Cappelen Damm.

FILM: Adam McKay gikk fra å skrive sketsjer på «Saturday Night Live» til å regissere noen av 00-tallets morsomste tullefilmer, som «Anchorman» (2004) og «Talladega Nights» (2006) før han tok fatt på mer «seriøst» materiale, som Oscar-nominerte «The Big Short» (2015) om finanskrisen og «Dick» (2018) om visepresident Cheney. Nå er McKay ute med en satirisk katastrofefilm der en komet er på kurs til å ødelegge planeten og alt som lever på den, mens presidenten i verdens mektigste land er for, vel, teit i huet til å gjøre noe med det. Med Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett og Leonardo Di Capri i hovedrollene er dette tungt stjernespekket romjulstidtrøyte med en meget lite subtil analogi til politikerne handlingslammelse overfor klimakrisen – akkurat det du trenger for å holde igjen på det siste pepperkakestykket.