Fare for krig og spittelse i Libya – kan igjen få en østlig og en vestlig regjering


God morgen. Det er fredag 11. februar, og dette er noe av det som ble kjent mens du sov:

INNSETTELSEN AV NY STATSMINISTER i den såkalte Tobruk-regjeringa i Libya kan eskalere den politiske krisa i landet og føre til væpnede konfrontasjoner, mener FN. Sannsynligvis får landet, der Nato og Norge støttet revolusjonen mot Muammar Al-Gaddafi med bombefly i 2011, nok en gang to parallelle lederskap – ett i øst, ett i vest. Bakgrunnen for misnøyen med statsminister Abdul Hamid Dbeibah, som har ledet landets «enhetsregjering» i mindre enn et år, er blant annet at demokratiske valg, som i henhold til FNs fredsplan skulle gått av stabelen i høst, fortsatt ikke har funnet sted. Dbeiba overlevde i går et drapsforsøk, bare timer før han ble avsatt. Al Jazeera

«IKKE REIS TIL UKRAINA, og er du der, forlat landet umiddelbart». USA spisser reiserådet til det invasjonstruede landet, og Joe Biden sier ting kan «go crazy» veldig fort i et nytt intervju. NBC.

UKRAINAS NASJONALISTISKE paramilitære grupper er landets kanskje sterkeste avskrekkingskort mot en russisk invasjon, men også et toegget sverd: De kan destabilisere landet hvis regjeringen kommer fram til en fredsavtale nasjonalistene ikke liker.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.