«Let’s f****** kill him!»: De 7 drøyeste opplysningene fra den ferske Trump-boka

Nå kommer boka om Trump-administrasjonen skrevet av USAs mest anerkjente journalist, Bob Woodward.

Som ventet ser den ut til å være eksplosiv, siden både nåværende og tidligere nøkkelpersoner i Det hvite hus har gitt forfatteren svært detaljerte referater fra lukkede møter med presidenten personlig.

Det hvite hus prøvde tirsdag i liten grad å tilbakevise noen av de konkrete opplysningene, og sendte i stedet ut sin standard-uttalelse om at boka består av «oppdiktede historier» fra «bitre eks-ansatte». (Selv om altså mange av førstehåndskildene ennå jobber i administrasjonen).

Her er noen av de mest iøynefallene delene av «Fear: Trump in the White House», via Washington Post og CNN, som har fått lese den forut for lanseringen neste uke:

1) Staben fjernet dokumenter fra Trumps skrivebord for å hindre internasjonale kriser

Det er en grunn til at Bob Woodward snakker om «et administrativt statskupp» etter dybdeintervjuene med  Trump-medarbeiderne.

Ved flere anledninger skal nemlig presidentens underordnede ha endret historiens gang ved å avskjære informasjon og dokumenter som skulle vært på presidentens bord – bokstavelig talt.

Ifølge boka valgte Gary Cohn, den gang en av Trumps viktigste rådgivere, ved en anledning å «stjele» et dokument fra Det ovale kontor som Trump hadde tenkt å signere. Det dreide seg om å trekke USA ut av en handelsavtale med Sør-Korea som Cohn mente var sikkerhetspolitisk viktig for USA. Trump skal ikke ha lagt merke til at dokumentet forduftet.

Ved en annen anledning samarbeidet Cohn og en medarbeider i sekretariatet til Det ovale kontor om å sabotere Trumps ordre om å trekke USA ut av frihandelsavtalen med Mexico og Canada (NAFTA), fordi de fryktet en stor økonomisk og utenrikspolitisk krise. Et skriftlig utkast ble ferdigstilt, men Cohn skal ha uttalt at han bare kunne fjerne det fra skrivebordet, igjen.

2) Voksenopplæring av presidenten: «Vi gjør dette for å hindre 3. verdenskrig»

I et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet om Nord-Korea, så Trump ikke ut til å forstå hvorfor det var viktig å ha folk på bakken som kunne oppdage en nordkoreansk missiloppskyting i løpet av sekunder, i motsetning til 15 minutter (som visstnok er alternativet uten den lokale etterretningen). Presidenten virket i stedet ivrig etter å trekke alle militære styrker ut av Sør-Korea fordi han ikke så nytten av den kostbare utstasjoneringen.

«Vi gjør dette for å hindre tredje verdenskrig», sa James Mattis til Trump, før forsvarsministeren skal ha sagt til andre medarbeidere at Trump hadde oppførselen og forståelsen til en femte- eller sjetteklassing i de mildt sagt viktige sikkerhetspolitiske spørsmålene.

3) Trumps advokat advarte ham om at han kommer til å ende i fengsel hvis han lar seg avhøre i Russland-etterforskningen

Woodwards bok gir for første gang et innblikk i samtalene mellom presidentens advokater og Robert Mueller. (Den tidligere FBI-sjefen som med mandat fra justisdepartementet ennå etterforsker Trump og hans menn for mulig konspirasjon med Russland i 2016-valgkampen og motarbeidelse av etterforskningen).

Det mest sentrale temaet i tautrekkingen med etterforskerne, er hvorvidt Trump skal la seg avhøre som vitne – noe som ennå ikke har skjedd, blant annet fordi presidentens rådgivere frykter han skal inkriminere seg gjennom å lyve under straffansvar.

I ett av møtene med Mueller skal advokat John Dowd ha fortalt etterforskerne at han ikke vil la Trump gå i avhør fordi han vil framstå som en idiot, og at avhørene vil lekke ut og blir kjent i utlandet. 

Ifølge boka sa Dowd etterpå til Trump: «Ikke vitne. Det er enten det, eller en oransje joggedress». (Referanse til amerikanske fengselsuniformer, red. anm.) Trump selv mente han ville vært «et godt vitne».  «Du er ikke et godt vitne», svarte advokaten, som sa opp jobben neste dag.

4) «Let’s fucking kill him!»

Trump ser ut til å ha villet drepe Bashar al-Assad og invadere Syria som reaksjon på Assad-regimets angrep med kjemiske våpen mot sivile i april 2017.

«Let’s fucking kill him! Let’s go in. Let’s kill the fucking lot of them», sa Trump da han ringte til forsvarsminister James Mattis, ifølge boka.

Mattis ignorerte «planen», og utarbeidet i stedet et svært moderat bombetokt mot en militær flyplass, som Trump aksepterte.

5) Presidentens stabssjef (fremdeles!) kalte ham en «idiot» som «har gått av hengslene»

Det er ikke første gang det blir kjent at John Kelly, den nåværende høyrehånda til Trump i Det hvite hus, har luftet frustrasjonen sin over presidenten når han ikke er tilstede. Men det er litt av en tirade Woodward nå referer fra stabssjefen fra et møte i en engere krets:

«He’s an idiot. It’s pointless to try to convince him of anything. He’s gone off the rails. We’re in Crazytown. I don’t even know why any of us are here. This is the worst job I’ve ever had.»

(Kelly sendte tirsdag kveld en pressemelding der han, forståelig nok, nekter for å ha kalt sjefen en «idiot»).

6) Da Trump ble tvunget til å fordømme høyreekstreme, kalte han det «den verste feilen jeg har gjort» på bakrommet

Etter marsjen arrangert av høyreekstremister i Charlottesville i august 2017, som endte med opptøyer og et dødelig terrorangrep utført av en nazi-sympatisør med bil, holdt Trump en famøs tale der han la skylda på «begge sider». Dagen etter overtalte rådgiverne ham til å holde en ny tale der han, tydelig ubekvem, leste opp en uttalelse der han langt tydeligere tok avstand fra høyreekstremistene.

Det var han ikke særlig blid for. Ifølge Woodwards nye bok sa han rett etterpå til rådgivere at «that was the biggest fucking mistake I’ve made», og at det var den verste talen han noensinne hadde holdt.

Flere av Trumps mest sentrale rådgivere, blant andre stabssjef John Kelly,  var angivelig rystet over presidentens håndtering av Charlottesville, og boka bekrefter tidligere kjente opplysninger om at økonomirådgiver Gary Cohn truet med å si opp i protest.

7) Trump kaller sin egen justisminister en «mentalt tilbakestående» forræder

Overfor stabsansatte Rob Porter skal presidenten ha uttalt at justisminister Jeff Sessions var «en forræder» fordi han erklærte seg inhabil i Russland-etterforskningen. (Slik at Trump ikke lenger hadde lojalister i posisjon til å ha full kontroll over den). Han skal også ha føyd til at Sessions er «mentally retarded», mens han etterlignet sørstatsdialekten til ministeren.