Langlesning om sprøyterom og tv-serie om virusapokalypse

  • Redaksjonens ukentlige kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!

LANGLESNING: Sprøyterommene som åpnet i New York i fjor har så langt reddet over 100 menneskeliv. Der kan byens tungt narkomane injisere eller røyke i relativ trygghet, med tilgang på rene sprøyter og overvåket av personell som er trent på å gjenkjenne overdoser og så raske og gode på å avverge dødsfall at så langt knapt har behøvd å ringe en ambulanse. At fasilitetene eksisterer kan man takke aktivister snarere enn byens politikere for. De drev i årevis skadereduserende tiltak i det stille og under myndighetenes radar, med risiko for straffeforfølgelse hvis de hadde blitt tatt. Denne reportasjen er en innsiktsgivende og oppsiktsvekkende historie som passer bra som oppfølger til vår egen oppskriving av norsk politis tvilsomme arbeid mot en tryggere ruspolitikk i Norge: «The Radical Experiment Saving the Lives of Drug Users - How a once fringe idea – making it safe to get high – became a reality» er publisert av New York Magazine


TV-SERIE: Nå som covid 19-pandemien er inne i den «endemiske» fasen og det (bank i bordet!) ser ut som om den norske sivilisasjonen (foreløpig!) består, er det kanskje litt lettere å fordøye postapokalyptiske marerittscenarier på TV-skjermen. Vi har latt oss imponere av filmatiseringen av Emily St. John Mandels roman om en verden der mesteparten av befolkningen har strøket med i en global svineinfluensapandemi. Den er underlig oppløftende i sin fremstilling av menneskelig samhold og overlevelsesvilje.

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.