Kritisk fase i budsjettdramaet i ettermiddag og Norge er «paradis for lånehaier» (Nyhetsbrev)

(Foto: Harald S. Klungtveit)

De fleste av de 81 om bord omkom i charterflystyrten i Colombia, norske elever er «alarmerende» dårlige i algebra, og MDG-politikere fra Østlandet må ta tog i over et døgn om de skal reise miljøvennligtil eget landsstyremøte. Ellers:
Statsbudsjettdramet har tilspisset seg kraftig i morgentimene. Frp har kalt inn til ekstraordinært landsstyremøte klokka 16, der Siv Jensen skal informere om utviklingen etter at forhandlingene i går kveld ennå så ut til å stå i stampe. I forkant, nå klokka 11, skal regjeringen etter planen ha ha sendt nye svar til Venstre og Krf, ifølge VG. Statsminister Erna Solberg har avlyst en reise til Nord-Trøndelag. På spinnfronten:

Jeg spurte Frp-kjenner Jan Arild Snoen via Twitter hva han tror om om styrken til ut-av-regjering-fløyen på ettermiddagens møte, han svarte: «Jeg har ingen innside-info, men jeg tror de utgjør et klart mindretall selv om fristelsen øker». (Snoen skrev i forrige uke om fristelsen ved å risikere regjeringsmakt for et Frp i motvind).

Forbrukslån-bomben
Norge er et paradis for banker som låner penger til dårlige kunder, skriver bankinvestoren Sigmund Håland i en oppsiktsvekkende kronikk om «lånehaiene» i Dagens Næringsliv i dag. Han mener forbrukslånsbanker skjuler en mulig tapsbombe, og framhever blant andre Bank Norwegians lån til kunder i oljefylket Rogaland, som ifølge ham har økt med 47 prosent de siste tolv månedene – sju prosent mer enn i resten av landet. Målt i kroner er veksten i fylket i perioden tre ganger høyere enn da oljeprisen fortsatt var høy i 2014, skriver Håland. Han peker mot regnskapene til YA Bank, Komplett bank og Norwegian Bank og anslår at henholdsvis én av tre, én av fire og én av fem kunder er på etterskudd – og at rundt ti prosent av de tre forbruklånsbankenes kunder er mer enn tre måneder på etterskudd. «Riktignok er ågerparagrafen i straffeloven opphevet, men det er ikke direkte etisk å låne ut penger til kunder som egentlig ikke har råd. Det kan også ha negative effekter på et lands økonomi», skriver Håland. Han utdyper kritikken i DNs hovedoppslag: – Dette er banker med aggressiv markedsføring, de tar svært høye renter, og flere av kundene havner i økonomiske problemer. Likevel ser finansmarkedet ut til å være overbegeistret. (Bank Norwegian mener Hålands tall er feil, mens de to andre bankene ikke har svart på selve beregningene).

 

Park parkert
Sør-Koreas president Park-Geun-hye ser omsider ut til å være på vei ut etter korrupsjonsskandalen som har rystet landet de siste ukene, men får samtidig kritikk for å hale ut prosessen i stedet for å bare gå av. «Jeg vil overlate alt knyttet til min framtid, inkludert avkorting av presidentperioden min, til parlamentet. Så snart lovgiverne har funnet tiltak for å overføre makten på en måte som minimerer maktvakuum, vil jeg gå av», sa Park i en tv-tale i går. I helga var det nok en gang enorme demonstrasjoner i Seoul og andre byer som krevde hennes avgang. Park hadde da forsøkt å beklage offentlig to ganger og tilby en spesialetterforskning etter avsløringene av at hennes nære venninne Choi Soon-sil har vært en slags koreansk Rasputin, som uten å ha noen formell rolle i myndighetsapparatet har hatt direkte innflytelse på viktige beslutninger og pengestrømmer til egen vinning.