Krisetall for Socialdemokraterna + Trumps advokat kan ha blitt nøkkelvitne

KOLLAPS MED FEM FÆRRE NULLER: Brasil sender soldater og ytterligere politistyrker til grensa mot Venezuela etter at gjenger av lokale menn med slagvåpen og steiner satte fyr på telt og eiendeler i en leir med venezuelanske migranter i byen Pacaraima i helga. På venezuelansk side skal brasilianske biler ha blitt angrepet som svar. I Ecuador krysser desperate venezuelanere grensa på tross av nye passregler som er ment å stagge migrantstrømmen via Colombia.
Venezuela har den høyeste inflasjonen i verden (se bildene av seddelbunkene som i helga krevdes for å kjøpe en dorull eller en neve gulrøtter), og mange flykter sørover fra den stadig verre økonomiske, politiske og humanitære krisen. Nå har president Nicolas Maduro lansert en ny bolivar-valuta –  der det er strøket fem (!) nuller i beløpene, uten at noen tror at det hindrer den onde spiralen. Jeg skal ikke engang late som jeg forstår effekten av den parallelle økningen på 3000 prosent i minstelønna (som da tilsvarer rundt 30 dollar i måneden i svartebørskurs) eller Maduros utsagn om at lønn, prissetting og pensjon skal knyttes til kryptovalutaen «petro».  Opposisjonen slakter tiltakene som skuebrød, og det er ventet demonstrasjoner og streiker imorra. Det er sosialistregimets mangeårige vanstyre i kombinasjon med fall i oljeprisene og korrupsjon som ligger bak krisen.

«SOSSERNA» PÅ SNØRRA: Det er lite som tyder på at Socialdemokraterna – som får under 25 prosent på meningsmålingene og ligger an til sitt verste valg noensinne – er i stand til å snu skuta de siste tre ukene med valgkamp i Sverige.  Expressen har fått utført en analyse av byrået Demoskop som viser at flukten fra statsministe Stefan Löfvens parti de siste fem åra er mest markant blant lavutdannede, de med lav inntekt og i Norrland – grupper som tidligere har vært mest trofaste til partiet. – Det er slående hvor bred nedgangen er. S har gått tilbake i alle grupper. Det finnes ikke noen gode nyheter noen steder for Socialdemokraternas del, sier analysesjef Peter Santesson til avisa.
Löfven kan gjøre et elendig valg og likevel klare å klamre seg til statsministerstolen – Moderaterna har bare 21 prosent oppslutning på den siste målingen for Aftonbladet –  noe som i praksis gir dødt løp mellom den borgerlige Alliansen og de rødgrønne partiene. Sverigedemokratene har nesten 19 prosent oppslutning på den ferskeste målingen, en forbedring med nesten seks prosentpoeng fra forrige riksdagsvalg om det skulle bli resultatet.

ØYENVITNET: Litt av en artikkel i New York Times i går: President Trumps advokat i Det hvite hus, Don McGahn, har i nærmere 30 timer i tre ulike avhør latt seg spørre ut av Mueller-etterforskerne – fordi han er redd for å bli syndebukk for Trumps motarbeiding av rettsvesenet i Russland-komplekset. Siden McGahn har hatt diskusjoner direkte med Trump om sparkingen av FBI-sjef James Comey og andre nøkkelhendelser, sitter etterforskerne nå på vitnemål om viktige ordrer og uttalelser som neppe kunne blitt dokumentert uten advokatens medvirkning. (Situasjonen ligner hvordan McGahns motstykke under Watergate, John Dean, ble FBIs kronvitne mot Richard Nixon). Det er særlig interessant at McGahn har hatt dette forholdet til etterforskningen gjennom nesten ni måneder, der han har tolket sin rolle bort fra å være forsvarer for Trump personlig.
Trump svarte i går kveld på Twitter med å sammenligner hele Mueller-etterforskningen med mccarthyisme og repeterer at den er en «rigget heksejakt». Artikkelen i NY Times kaller han en «fake story» skrevet av «fake reporters» i «fake news». Med andre ord så stemmer alt som sto der – eller «truth isn’t truth» som Trumps personlige advokat Rudy Giuliani sa på tv i går.
Når det gjelder Trumps tidligere personlige advokat/fikser, Michael Cohen, er trolig en tiltale for banksvindel bare noen dager unna. Trump risikerer også at Cohen tiltales for for lovbrudd knyttet til  pengeutbetalingene til Trumps elskerinne(r) for å holde dem unna media i valgkampen.

NYE MOMENTER: Sent fredag sendte statsminister Erna Solberg et omfattende svar til Stortinget på Une Bastholms (MDG) spørsmål om Sandberg-saken. Der var det en rekke helt nye opplysninger for oss som ennå bryr oss om hvem som visste hva når – for eksempel:

  • Statsministerens kontor hadde 15. juni et møte med PST «for å gjøre nærmere vurderinger» tre dager før Per Sandberg den 18. juni selv orienterte statsministeren om forholdet til Bahareh Letnes.
  • Erna Solberg hadde den første samtalen med Sandberg om sikkerhetsspørsmålene 1. august, men han fortalte ikke da at han hadde hatt med seg tjenestetelefon til Kina. Det måtte statsministeren lese om i media (trolig to dager senere).
    Se hele oversikten i vår artikkel fra fredag kveld.