Krigen har startet i Ukraina – russiske angrep i flere byer


God morgen. Det er torsdag 24. februar, og dette er det som skjedde mens du sov:

KRIGEN I UKRAINA HAR STARTET MED OMFATTENDE RUSSISKE ANGREP MOT EN REKKE BYER. Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at russiske soldater er gått i land i Odessa og Mariupol ved Svartehavet og har krysset grensa ved Kharkiv, nord i landet. Journalister og andre øyenvitner forteller om kraftige eksplosjoner i hovedstaden Kyiv og en rekke andre byer. Ukrainas flyvåpen og militære infrastruktur er etter alt å dømme hardt rammet av russiske krysserraketter. Prorussiske separatister i Donbas-regionen angriper ukrainske posisjoner. Det ukrainske innenriksdepartmentet sier mange allerede er drept.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gitt militæret kontroll over normalt sivile samfunnsfunksjoner for å sikre beredskapen, og ber innbyggerne holde seg mest mulig inne. Utenriksminister Dmytro Kuleba har avgitt en offisiell uttalelse der det heter at en full-skala invasjon har startet og at det militært underlegne landet «vil forsvare seg og vinne». Det meldes likevel om at tusenvis av innbyggere forsøker å komme seg ut av Kyiv.

Det var like før klokka 04.00 i natt norsk tid at Vladimir Putin ga ordren om det han omtaler som «en spesiell militær operasjon i Øst-Ukraina». Den russiske presidenten sa ukrainske soldater må legge ned våpnene og at den som måtte forstyrre russiske handlinger vil møtes med en «umiddelbar respons med konsekvenser som dere aldri før har opplevd i deres historie». Operasjonen har ti...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.