Mannen i gata får inntrykk av at alle rundt ham støtter krigen. Og han ønsker ikke å skille seg ut fra flertallet


«KRIG ER FRED, frihet er trelldom, uvitenhet er styrke» heter det i George Orwells dystopi «1984». Kanskje denne boka er science fiction for dere, men i hjemlandet mitt er dette virkeligheten.

Dette sitatet oppsummerer det folk tror på i Russland for tiden: Man angriper naboen vår for å oppnå fred, man setter journalister og opposisjonelle i fengsel for å sikre frihet, man fjerner de uavhengige informasjonskildene for å gjøre landet sterkere.

«1984» er i praksis forbudt i Russland. Riktignok kan man få kjøpt boka i butikken, men hvis man rettet oppmerksomhet mot den, kan man bli arrestert av politiet.

I den lille russiske byen Ivanovo ble en innbygger arrestert fordi han delte ut George Orwells bok gratis. Han ble anklaget for å «diskreditere den russiske hæren».

Dmi...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.