Kraftige reaksjoner på russiske overgrep: «Grusomme krigsforbrytelser»

VERDENSSAMFUNNET REAGERER kraftig på bildene og historiene som kommer fra områder rundt Kyiv der russiske styrker har trukket seg tilbake. Det fins bevis på at det er begått grusomme krigsforbrytelser i byer som Butsja, Irpin og Hostomel, hevder ukraniske myndigheter. Overlevende forteller The Guardian at mange av de likene som ligger strødd i gatene var uskyldige sivilister som ble tilfeldige ofre for vilkårlig vold, og at andre ble skutt mens de forsøkte å benytte humanitære korridorer ut av området. Totalt skal 410 lik være funnet så langt, mange av dem i massegraver. Det er dessuten åpenbart at de russiske soldatene bruker tortur og voldtekt som et våpen for å undertrykke den ukrainske befolkningen. Russland forsøker å fremstille det som om bildene og videoene er arrangerte for å stille dem i et dårlig lys, og ber i Sikkerhetsrådet om et møte i dag «i lys av avskyelig provokasjon av ytterliggående ukrainere i Butsja». De ser ut til å ha startet uttrekning også fra regionen rundt Sumy lenger øst i landet.

VOLODOMYR ZELENSKYJ kaller det som har skjedd for et folkemord, og brukte sin tale i går kveld på å kritisere vestlige ledere for å ha vært for ettergivende overfor Russland i årene etter at Nato unnlot å gi landet medlemskapsstatus på toppmøtet i Bucuresti i 2008: «Jeg inviterer Merkel og Sarkozy til å besøke Bucha og se hva politikken med innrømmelser til Russland i de 14 årene som har gått. Å se de torturerte ukrainerne med sine egne øyne».

DEN TYSKE FORSVARSMINISTEREN tar til orde for at EU skal vurdere å slutte seg til boikotten av russisk olje og gass. Tidligere har alle regjeringsmedlemmer vært enige i at et slikt sjokk i økonomien vil få for alvorlige konsekvenser for Tyskland. 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.