Kraftige reaksjoner på henrettelse av aktivist i Iran

IRANS HENRETTELSE AV EN demonstrant skaper kraftige reaksjoner verden over – en «grim eskalering», sier USA, mens Tyskland anklager det iranske regimet for å mangle respekt for menneskeliv og kaller den iranske ambassadøren inn på teppet. Iran gjennomførte torsdag den første henrettelsen siden protestbevegelsen blusset opp i september, da den 23 år gamle menneskerettighetsaktivisten Mohsen Shekari ble hengt. Han skadet et medlem av den paramiliitære organisasjonen Basij ved en veisperring i Teheran i september og var skyldig i «krig mot Gud», mener iransk rett. Aktivistgrupper advarer nå mot at flere henginger er nærstående. 

Intervjuer med iranske leger avslører at der menn ofte ender med hagl i baken, beina og ryggen, sikter iranske sikkerhetsstyrker på kvinners ansikt, bryster og genitalia når de skyter med haglgevær mot demonstranter. Politistyrkenes «birdshot»-hagl forårsaker ofte kompliserte og smertefulle skader, sier de. AFP/Tagesschau/The Guardian

DEN SVENSKE RIKSDAGSPRESIDENTEN skal være beredt for å reise til Tyrkia og hjelpe regjeringen med Nato-saken. Epostutveksling svenske aviser har fått tilgang på viser at Andreas Norlén helt siden i oktober har tilbudt seg å bistå i forhandlingene som søker å få slutt på den tyrkiske blokkeringen av svensk Nato-medlemskap. Nylig avgjorde svensk rett at to tyrkiske statsborgere Ankara krever utlevert, er politiske flyktninger som ikke har brutt svenske lover. 

USAs utenriksminister Antony Blinken

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.